Biff med hjemmelaget bearnaise

Biff med bearnaise er en klassiker. Det smaker aller best når du lager sausen selv. Det er ikke vanskelig, bare du følger oppskriften.

Biffen:

Gni inn oksefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Bearnaisesaus:

Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper


La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Server gjerne biff og bearnaise med bakt potet og maiskolber.

Du finner flere oppskrifter med biff her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Olsok

I dag feires Olsok til minne om Olav den hellige, som døde i slaget på Stiklestad 29. juli i 1030. Dagen er fortsatt offisiell flaggdag i Norge og siden denne dagen ofte passet med slåttonna, ble det ofte servert slåttegrøt, som gjerne var rømmegrøt. Om du vil lage din egen rømmegrøt, finner du oppskrift her.

Du finner kalender med flere merkedager her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Manti – shishbarak

Manti eller shishbarak spises i Tyrkia og Midtøsten. Oppskriften er passe til 4 personer.

Makaronien:

320 g makaroni

Salt

Vann til koking

400 g gresk eller tyrkisk yoghurt

4 hvitløksfedd, finhakket

8 ss av kokevannet

Salt

Kok makaroni al dente (nesten ferdig) i vannet tilsatt godt med salt (se på pakka). Hell over i dørslag, men ta vare på litt av kokevannet. Hell makaronien tilbake i kjelen.

Bland yoghurt, hvitløk, litt salt og 8 ss av kokevannet. Rør det inn i makaronien, når den er ferdigkokt. Smak til med salt og pepper.

Kjøttet:

4 ss olivenolje

2 løk, finhakket

400 g lammekjøttdeig

1 ss libanesisk 7-krydder

1 neve bladpersille, finhakket

salt og pepper

Brun løken i oljen i ca. 10 minutter. Tilsett lammekjøttdeig og hakk den opp under stekingen, tilsett salt og pepper. Når kjøttet begynner å få fin farge, tilsettes libanesisk 7-krydder og halvparten av bladpersillen. Bland godt sammen og trekk av varmen.

Servering av manti:

Litt finhakket persille

Mandelflak

Fordel makaronien på fire tallerkener. Legg på kjøtt, resten av bladpersillen og mandelflakene og server.

Du finner matretter fra alle verdensdeler her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nytt tørkestativ i hagen

Det er ingen ting som lukter bedre enn klesvask som har fått henge ute i frisk luft. Jeg har ønsket meg et tørkestativ av det nostalgiske slaget i flere år og nå har det endelig blitt virkelighet.

Det selges som ferdigsett hos Byggmakker i Hokksund og vi har tilpasset det vår smak, med noen hylleknekter vi hadde liggende og som vi lakkerte hvite. Jeg synes resultatet ble vakkert.

Til klesklypene har jeg tatt i bruk et gammelt melkespann, som er arvet gjennom flere generasjoner, men det er sikkert mulig å finne noe lignende i bruktbutikker.

Gleden var stor da jeg endelig kunne henge opp det nyvaskede sengetøyet ute.

Du finner flere bilder fra hagen og uteplassen vår her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smuldrepai (eller crumble om du vil)

Smuldrepai eller crumble er en veldig praktisk dessert, når man skal ha gjester. Det er dessuten veldig godt. Du gjør den nesten klar på morgenen, tar frem is og setter paien i ovnen under middagen, så er den klar når gjestene er det. Det er veldig enkelt.

200 g smør

200 g mel

200 g sukker

Bær etter eget ønske

Miks alt sammen til det blir som smuler. Legg valgfrie bær i bunnen av en ildfast porsjonsform og strø godt med smuler over. Stek smuldrepai midt i ovnen på 200 grader til de bobler og er gylne.

Pynt med mynteblad og server smuldrepaien helt varm, rett fra ovnen, med is og gjerne en god dessertvin, for eksempel en Sauternes.

Du finner flere dessertoppskrifter, både enkle og mer avanserte her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tagine – vår favoritt fra Afrikas nordkyst

Etter en tur til Tunisia for mange år siden, gikk vi til anskaffelse av en tagine via internett. Dette viste seg å være et godt kjøp. Vi bestilte også Raz el Hanout, som er et fantstisk godt krydder. Forsendelsen ble stoppet i tollen og jeg må vel innrømme at posen med pulveret så nokså tvilsom ut. Vi fikk det levert etterhvert, med tollvesenets tape over testhullet. Det har blitt litt enklere nå, ettersom Gourmethuset.no har det i sortimentet sitt og vi får det tilsendt fra Sandvika eller reiser dit og henter det selv. Du trenger ikke en tagine for å lage tagineretter. Du kan bruke en gryte, med nesten like godt resultat. Det fine er at man kan bruke hvilket kjøtt eller fisk du vil selv. I denne oppskriften har vi brukt kylling. Vi serverer tabouleh til. Den lages av bulgur som er Nordafrikas svar på ris.

Tabouleh:

Lag bulgur etter henvisning på pakken, men jeg bruker 50 % mer vann så det ikke blir så tørt.

Når bulguren er ferdig hvilt, tilsetter jeg finhakket vårløk eller rødløk, mynte, persille og rosiner. Dette kan varieres etter smak og behag.

Tagine 4 pers:

4 ss nøytral olje helles i tagninen og varmes opp

2 løk strimlet

4 fedd hvitløk finhakket

4 kyllingfileter i strimler

Stekes sammen til det får fin farge.

Tilsett 2 finhakkede chili, 1 cm. fersk ingefær, litt safran, 1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel), 1 ss Raz el Hanout, pepper, salt, 1 ts tomatpuré, litt kyllingkraft og saften av 1 lime.

10 minitomater deles i to, 3 gulrøtter deles i små terninger og tilsettes.

Tilsett også tørket frukt etter eget ønske. De deles i små terninger. Vi har brukt fiken, aprikos og dadler.

Alt røres sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller evt. på mer kraft om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke. Om du bruker kjøtt fra forpart av f.eks. lam, må den stå lenge, gjerne 2-4 timer, mens kyllingfilet er ferdig etter ca 30 min.

Vi setter taginen rett på bordet, siden den både er dekorativ og holder godt på varmen. Vi koser oss ofte med en Riesling med restsødme til så krydret mat. I dag ble det en Dr. L 2014 Riesling.

Hvor får du kjøpt tagine?
Serviset er fra Indiska. Du får kjøpt taginer på Lille Medina i Oslo, de har også nettbutikk. Det er viktig å kjøpe en som er til koking og ikke en serveringstagine, som ikke tåler så sterk varme. Serveringstaginen er fin til servering av f.eks. taboulet.

Om du forsøker deg på denne retten, kan jeg love deg en spennende smaksopplevelse.

Du finner flere oppskrifter på tunisisk mat her.

 

Salat med bær og sprøstekt parmaskinke

Salat med bær smaker alltid godt, synes jeg. Denne varianten med bær er litt utenom det vanlige og smaker ekstra godt til grillmat eller kylling.

Salat etter eget ønske

Finstrimlet vårløk

Sukkererter (både selve bønnene i skiver og de yngste skuddene)

Små tomater delt i to

Blåbær

Bringebær

Parmaskinke (stekes på bakepapir i stekeovnen på 200 grader til de er sprø og brune).

Alt legges på fat med bærene og skinken øverst.

Salat med bær og sprøstekt parmaskinke
Salat med bær og sprøstekt parmaskinke

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.

Svinenakken legges i en ildfast form med ca. 2 dl. vann og smøres inn med BBQ-saus. Jeg har brukt Sweet baby rays’s Hickory & Brown Sugar, men du kan selvgølgelig bruke en annen. Svinenakken settes i ovnen på 150 grader og smøres med BBQ-sausen hver halvtime. Etter 6 timer er den klar til å deles i terninger, som vendes i kraften og får stå i 30 minutter til i ovnen.

Serveres med burgerbrød (jeg bruker grove), coleslaw, tomater, agurk, strimlet rødløk og litt finhakket chili (for de tøffe).

Coleslaw: 

Coleslawen lages enkelt ved å blande:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

½ lime, saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

Til dette rører du inn 1 pose med ferdigrevet gulrot og kål, men om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Du finner flere oppskrifter med svinenakke her.

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pankofish and chips med tartarsaus – eller fiskepinner, om du vil

Denne retten er veldig populær hos oss og jeg synes det er smart å lage den om sommeren, når du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Når jeg serverer fisk hos oss, er jeg så heldig at jeg har arvet farmors gamle fiskeservise Clupea fra Turi-design.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.

Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring)

Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.

Potetene:

Del 250 g poteter per pers. i båter. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader.

Du finner flere deilige fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Porsjonspizza med skinke og oliven

Noen ganger kan det være kjekt med porsjonspizza og denne oppskriften er passe til 4 pizzaer. Om du ikke synes oliven smaker så godt, skjær dem i ekstra tynne skiver, så blir de nesten som et krydder.

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

1 ts sukker

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken.

Del deigen i 4 før du trykker/kjevler ut og la de etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Stek bunnene på høy temperatur i noen få minutter, før du tar på fyllet.

Pizzasaus:

Det er smart å lage er stor porsjon med pizzasaus, fordele i bokser og fryse ned, så det er lettvint senere. Om du tar den opp når du starter på deigen og setter den på kjøkkenbenken, er den tint når du skal bruke den.

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

5 dråper tabasco

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Minipizza med skinke og oliven

Pizzaen:
Smør er tynt lag med saus på bunnene. Legg på spekeskinke, oliven i skiver, minitomater, delt i to og basillikum. Dryss på revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret, om du liker det.
Stek på full guffe i ovnen til den er gyllen og lekker.

Du finner flere oppskrifter på pizza her.

Du kan få tilsendt nyheter fra bloggen, ved å gå på forsiden og legge inn e-postadressen din. Du kan også følge meg på facebook.