Vaniljesaus

Vaniljesaus smaker godt som tilbehør til mye forskjellig, f.eks. sjokoladepudding, gele og eplekake. Hjemmelaget vaniljesaus smaker aller best og det er heller ikke så vanskelig å lage.

4 eggeplommer

2 dl melk

2 dl fløte

50 g sukker

1/2 vaniljestang

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, sukker vaniljestangen og frø fra vaniljestangen, så sukkeret løser seg opp. Om du koker langsomt opp, får du mest vaniljesmak.

Del eggene, så du får eggeplommene i en bolle. Hell melk- og fløteblandingen forsiktig over eggeplommene mens du visper kraftig. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm forsiktig opp, mens du rører. Det må ikke koke denne gangen. Fisk ut vaniljestangen og sett til avkjøling.

Om du vil lage vaniljekrem, kan du blande sausen (når den har blitt kald) med pisket krem fra 1/3 l fløte.

Vaniljesaus
Vaniljesaus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Eriks eplegelé

Eriks eplegelé er broderns spesialitet og den smaker helt nydelig. Den kan brukes som pålegg, men passer også perfekt til kjøttretter, som f.eks. and, kylling, biff og vilt.

1 ltr friskpresset eplejuice

1 vaniljestang av god kvalitet

1 ts sukker

1 pose fruktpektin

Varm en kopp vann i en liten kjele til vannet damper. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland frø og sukker med en myk kniv på en skjærefjøl. Tilsett vaniljefrøene i det varme vannet og la det trekke i en time. Varm opp eplejuicen til maks 60 grader (høyere varme på eplesaft endrer smaken og gir ikke et like godt fruktig preg). Tilsett fruktpaktin og sil i vaniljevannet, så det meste av frøene kommet med. Rør godt til fruktpektinen er oppløst.

Hell Eriks eplegelé over i egnet form/glass og sett kaldt.

 

Eriks eplegelé
Eriks eplegelé

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med kalkun og bacon

Hvit pizza med kalkun og bacon er ikke så vanlig, men veldig godt. Jeg anbefaler virkelig å prøve. Den er super når du har kalkunrester.

Start med bunnen. Du finner link til en god oppskrift på pizzabunn her.

100 g bacon

200 g kalkunstrimler

1 rødløk i strimler

2 stilker timian (eller 1 ts tørket)

1 finstrimlet paprika

1 boks ananas

2 stilker oregano (eller 2 ts tørket)

2 finhakkede fedd hvitløk

Salt og pepper

1 beger crème fraiche

Reven ost etter ønske (gjerne vellagret og flere varianter)

Stek kalkunstrimlene. Krydre med litt salt og pepper. Rør sammen creme fraiche, hvitløk, krydder og urter.

Når pizzabunnen er klar, smøres blandingen på. Legg på ost, rødløk, ananas, kalkun og bacon. Riv gjerne litt parmesan over til slutt, før den stekes på full varme midt i ovnen, til den er gyllen og fin.

Hvit pizza med kalkun og bacon
Hvit pizza med kalkun og bacon

 

Du finner over 40 spennende og varierte pizzaoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Crema Catalana

Crema Catalana er det spanske svaret på karamellpudding. Den brukes også i Andorra og kalles crema Andorrana. Den er en perfekt avslutning på et spansk måltid.

2 dl helmelk

2 dl fløte

5 ss sukker

2 kanelbark

Revet skall av 1/2 økologisk, nyvasket appelsin

4 lett sammenpiskede eggeplommer

Litt sukker til karamellisering

Kok opp melk, fløte, sukker, kanelbark og appelsinskall. Det er smart å la det koke opp veldig langsomt, så kanelbarken og appelsinskallet får tid til å gi fra seg mye smak. Avkjøl blandingen litt og rør inn eggeplommene. Sil blandingen over i ildfaste porsjonsformer, som settes i en langpanne. Hell kokende vann i langpannen slik at det står halvveis opp på formene. Stekes i ovnen på 150 grader, til den har stivnet. Det tar ca. 40 minutter Ved servering drysses det på sukker, som karamelliseres med en brûléebrenner. Om du ikke har det, kan du sette formene noen få minutter under grillelementet i ovnen til sukkeret er karamellisert ca. 3 minutter, men da må du passe godt på, så ikke sukkeret blir brent.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kimchi – hurtigvarianten

Kimchi – hurtigvarianten er kjekk i en hektisk hverdag. Kimchi er en viktig del av den koreanske maten og det er ikke alltid jeg tar meg tid til å lage den fra bunnen. Jeg har forsøkt noen ferdige varianter på boks, men synes ikke at noen av dem har smakt godt. Det siste forsøket mitt, var en kimchibase, som jeg ble anbefalt i en asiatisk forretning. Den gjorde at dette ble både enkelt og godt.

1 pose ferdig strimlet gulrot, vårløk og kål

1 glass kimchibase

Rør sammen og sett i romtemperatur, mens du lager resten av måltidet.

 

Kimchi - hurtigvarianten
Kimchi – hurtigvarianten

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sennep- og karrisaus til kylling, svin og lam

Sennep- og karrisaus til kylling, svin og lam ble til en gang vi hadde lyst på lammekarré, men ikke ønsket en helt standard lammerett. Den ble en suksess og egner seg også til både svin og kylling.

1 eple i små terninger

1 finhakket hvitløk

3 store, finhakkede sjalottløk

1 ss smør

1 ts honning

2 ts karri

1 ss grov sennep

1 ss lammefond

3 dl fløte

Salt og pepper

2 ss finhakket gressløk

Fres sjalottløk, hvitløk og eple i små terninger i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, karri, sennep, lammefond og fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og tilsett gressløk rett før servering.

Sennep- og karrisaus til kylling, svin og lam
Sennep- og karrisaus til kylling, svin og lam

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bánh Flan

Bánh Flan er en nydelig, vietnamesisk kokoskaramellpudding. Oppskriften gir 8 porsjoner. Jeg har servert den med dragefrukt, pasjonsfrukt og physalis, men du kan servere den alene eller med andre eksotiske frukter.

Karamell:

200 g sukker

Smelt sukkeret til karamell i en stekepanne, fordel den i 8 porsjonsformer og sett formene kaldt, så karamellen avkjøles helt og stivner.

Pudding:

4 dl helmelk
4 dl kokosmelk
50 g søt kondensert melk
50 g sukker
4 ark gelatin
4 eggeplommer
1 ts vaniljeekstrakt
1/4 ts salt

Varm melk, kokosmelk, kondensert melk, sukker, vaniljeekstrakt og salt i en kjele til 75 – 80 grader. Visp eggeplommene lett sammen  i en bolle, ta kjelen av platen og rør inn eggeplommene i en tynn stråle. Sil blandingen, hell den tilbake i kjelen og varm den til 80 grader igjen. Bløt gelatinplater i en bolle med kaldt vann i ca. 5 minutter. Løft kjelen av platen, klem ut vannet av gelatin platene og rør dem inn i melkeblandingen. Fordel blandingen i de 8 porsjonsformene.

Sett puddingen kaldt i minst 12 timer og gjerne over natten. Bruk en skarp kniv og skjær langs kanten før du velter over på en tallerken.

Bánh Flan
Bánh Flan

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Råstekte poteter

Råstekte poteter smaker godt til de fleste kjøtt- og fiskeretter. De kan også brukes som en del av et tapasmåltid, sammen f.eks. aioli.

De er ganske lettvinte å lage, siden du ikke trenger å skrelle dem, kun vaske dem litt.

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Råstekte poteter
Råstekte poteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Konjakkstuet sopp

Konjakkstuet sopp passer godt til mye forskjellig, f.eks. biff, and og vilt. Den kan gjerne erstatte sausen i retten.

1 finhakket løk

1 beger aromasopp i skiver

3 dl fløte

1 neve finhakket persille

10 ml konjakk

Salt og pepper

Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett fløte og konjakk og kok inn til god god og tykk konsistens. Tilsett persillen rett før servering.

 

Konjakkstuet sopp
Konjakkstuet sopp

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karamellisert løk

Karamellisert løk er godt til mange slags stekte og grillede kjøttretter og til pølser.

5 mellomstore løk

1 ts brunt sukker (om du vil at løken skal bli raskere ferdig)

5 ts olivenolje

5 ts smør

Balsamicoeddik

Skjær løken i skiver. Varm olivenolje og smør i en tykkbunnet sautépanne. Tilsett løkskivene og rør den sammen med fettet. Fordel løken jevnt utover i pannen og la den koke, rør innimellom.

Når den begynner å få farge, reduseres varmen til middels lav så ikke løken brenner seg eller tørker ut.

Dryss litt salt over løken etter 10 minutter, og hvis du vil, kan du tilsette litt sukker for å hjelpe til med karamelliseringsprosessen. Et triks for å hindre at løken tørker ut mens den koker, er å tilsette litt vann.

La løken koke i 30 minutter til 1 time, og rør av og til. Når løken begynner å feste seg i pannen, la den bli litt brun.

Smak til med litt balsamico mot slutten av steketiden.

Karamellisert løk
Karamellisert løk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.