Gin og tonicdagen markeres i USA i dag. Denne drinken ble laget allerede på 1840-tallet og ble brukt som medisin mot malaria. Drinken har siden den gang bare økt i popularitet og drikkes over store deler av verden.
Pære Belle-Hélène (Poires Belle-Hélène) er en tradisjonsrik dessert med kokte pærer med varm sjokoladesaus og vaniljeis.
6 pærer
6 kuler vaniljeis
30 g mandelspon (ev. hakket mandel)
Sirup:
1 l vann
140 g sukker
1 vaniljestang (ev. ekstrakt eller pulver)
Revet skall av 1/2 sitron
Revet skal av 1/2 appelsin
1 stjerneanis
Skrell pærene, men ikke kast skrellet.
Kok opp vann, sukker, vaniljestang delt i to og frøene skrapt ut (frøene skal også være med) i en kjele, stjerneanis, pæreskrell og sitron og appelsinskall. Kok opp, tilsett pærene og kok forsiktig i ca. 20 minutter under lokk. Slå av varmen og la pærene avkjøles i sirupen.
Ta ut pærene og sil sirupen, som skal brukes til sjokoladesaus.
Sjokoladesaus:
70 g sirup etter pærekokingen
30 g fløte
70 g mørk sjokolade
Varm sirupen og melk i en kjele, del sjokoladen i mindre biter og legg den også i kjelen. Varm langsomt opp, på svak varme mens du rører jevnlig, til du får en jevn saus.
Sett pærene på en tallerken eller i en bolle, tilsett en kule vaniljeis og server varm sjokoladesaus til. Den bør helles over av hver enkelt gjest.
Dryss over mandelspon eller hakket mandel og kos dere.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Soppdagen markeres i USA i dag. Fersk sopp er tilgjengelig hele året i matbutikkene og antall varianter som selges har økt. Om du plukker sopp selv, er det viktig å være sikker på at de man plukker kan spises. Det finnes ca. 100 spiselige sopparter i Norge og ca. 60 arter som er direkte giftige.
Du finner oppskrifter med kantareller her, sjampinjong her, aromasopp her, shitake her og trøfler her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den internasjonale carbonaradagen markeres 6. april hvert år. Carbonara er en deilig pastasaus som varmt kan anbefales i dag. Det er ikke så mye jobb med den heller.
Whole Grain Sampling Day markeres i USA i dag. Denne dagen oppmuntres folk til å bruke fullkorn i kostholdet. Fullkorn inneholder næringsstoffer som protein, fiber, B-vitaminer, spormineraler (kobber, sink, jern og magnesium) og antioksidanter. Et fullkornrikt kosthold reduserer risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2, overvekt og enkelte former for kreft.
Du finner oppskrift på grove brød og rundstykker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biffwok smaker nydelig og når kjøttet marineres i natron, blir det fantastisk mørt.
Marinade:
2 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket chili
1 cm finhakket fersk ingefær
2 dl hoisinsaus
2 dl soyasaus
1 ss sesamolje
2 dl ketjap manis
1 ts natron
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og tilsett 500 g storfekjøtt i strimler, gjerne over natten, men minimum 1 time.
Saus:
2 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket chili
1 cm finhakket fersk ingefær
2 dl hoisinsaus
2 dl soyasaus
1 ss sesamolje
2 dl ketjap manis
Rør sammen alle ingrediensene og sett til side.
Wokingen:
2 store løk i båter
1 stor paprika i strimler
2 gulrøtter i strimler
1 pk shitakesopp i strimler
1 bok choy i strimler
2 vårløk i strimler
En neve cashewnøtter
Brun kjøttet og shitakesopppå høy varme i en nøytral olje. Ta kjøttblandingen ut av pannen og sett det til side. Stek løk, gulrøtter i den samme pannen og rør hele tiden til de har fått varme, men fortsatt har tyggemotstand. Tilsett kjøttblandingen og sausen og kok opp, før du rører inn paprika, bok choy, vårløk og nøtter og serverer. Server biffwok med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakka.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gresset-er-alltid-brunere-på-den-andre-siden-av-gjerdet-dagen feires i USA 30. mars hvert år. Dagen skal minne folk om å sette pris på det de har i stedet for å fokusere på det andre har. Du kan jo bruke dagen til å tenke igjennom de gode tingene i livet og at gresset ikke nødvendigvis er grønnere på den andre siden av gjerdet.
Jeg benytter dagen til å reklamere litt for norsk tradisjonsmat, som du finner i mange varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cheesesteak Day markeres i USA 24. mars hvert år siden 1930. Denne klassiske retten kommer fra Philadelphia og er signert Pat Olivieri, eier av Pat’s King of Steak. De solgte egentlig pølser, men en taxisjåfør som fikk servert sandwichen med biff og litt løk, ble så begeistret at han foreslo at de skulle slutte med pølser og i stedet selge Cheesesteak Sandwich.
Utenfor Philadelphia er sandwichen kjent som «Philly Cheesesteak».
Om du også har lyst til å markere Cheesesteak Day, finner oppskrift på en variant, som passer både som lunsjrett og som en koserett til kvelden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Appelsin og sitrondagen har vært markert 3. torsdag i mars siden 1920 i forbindelse med at klokkene i St. Clement Danes kirke ble velsignet og kranset med appelsiner og sitroner. Barna som deltok fikk en appelsin og en sitron. Siden det har barn og kirkemenn også spilt sangen på håndklokker og i 1921 deltok mer enn 600 barn på arrangementet. Tre år senere deltok 800 barn og etter hvert har appelsin og sitrondagen blitt en nasjonal feiring i USA.
Du finner oppskrifter på velsmakende mat og drikke med appelsiner her og med sitroner her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.