Karamelldrøm med popcorn

Karamelldrøm med popcorn er en nydelig dessert, som mannen min har funnet opp. Om du ikke vil lage egen karamellsaus, kan du bruke Hersheys Sundae Sirup, som du bl.a. får hos Meny, men da må du røre inn en klype salt. Karamellisert popcorn selges bl.a. hos Kitchn og en del interiørbutikker.

Salt karamellsaus:

1/2 dl vann

2,5 dl sukker

6 ss smør, romtemperert

1,25  dl kremfløte, romtemperert

1 ts Maldonsalt

Del smøret i biter og sett det til side.

Rør sammen sukker og vann i en kjele, og varm opp på medium varme, så sukkeret løser seg opp. Kok til vannet fordamper, så sukkeret karamelliseres. Tilsett smøret og visp til det har smeltet. Ta kjelen av platen og hell i kremfløten i en tynn stråle mens du visper konstant til alt er blandet. Visp inn Maldonsaltet og avkjøl karamellen i 10 minutter.
Hell over i lufttett beholder og sett i kjøleskapet til den skal brukes.

Karamelldrømmen:

125 g ricotta

150 g sukker

2 egg

150 g salt karamellsaus + litt til å helle over til slutt

Karamellisert popcorn

Spiselige blomster, bær eller frisk mynte

 

Pisk eggedosis av eggeplommer med halvparten av sukkeret, før du mikser inn ricotta og salt karamell, til du har en glatt masse.

Skill eggeplommer og hviter fra hverandre. Pisk hviten med halvparten av sukkeret, til du har en stiv marengs. Skjær marengsen inn i eggedosisblandingen.

Hell blandingen over i porsjonsglass og sett kaldt til du skal pynte og servere den.

Servering:

Legg på popcorn og hell over litt karamellsaus. Pynt med spiselige blomster, bær eller frisk mynte. Vi har brukt bær fra hagen, som gjestene kan plukke av stilkene selv.

Karamelldrøm med popcorn
Karamelldrøm med popcorn

 

Du finner masse dessertoppskrifter, både tradisjonsrike og spennende varianter fra rundt om i verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lam som ved Middelhavet

Lam som ved Middelhavet er en fusionrett fra Middelhavet, med salat og tzatziki fra Hellas og poteter fra Frankrike. Jeg har fått tak i lår av villam, som er mye mindre enn vanlige lammelår, men du kan bruke lammeskank eller kjelår i stedet.

 

Lammet:

1 lår av villam per pers

1 løk i båter per pers

1/2 glass hvitløk i olje per pers

1 dl vann per pers

Salt og pepper

Fordel alle ingrediensene i en passe stor form og lammet på toppen. Krydre med oregano, salt og pepper. Dekk til med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 180 grader i ca 2 timer. Ta av folien mot slutten, sett opp temperaturen til 200 grader og la det stå til det får fin brunfarge.

 

 

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Pommes noisettes:

Du kan kjøpe pommes noisettes ferdige i frysedisken, men hjemmelaget smaker selvfølgelig best. Om du vil se bilder fra jeg lager dem, finner du det HER.

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

 

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.

Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Gresk salat: 

1 rødløk i ringer

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger ev. minitomater, delt i 2

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

Bland salaten i en bolle

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spareribs med coleslaw og båtpoteter

Spareribs med coleslaw og båtpoteter er en deilig matrett fra USA. Den ferdigmarinerte spareribsen du får kjøpt er alt for salt etter min smak. I tillegg synes jeg ikke den er mør nok, så jeg har funnet min egen metode for å gjøre den bedre.

Jeg legger den i langpanne i ovnen, fyller i ca. 2 dl vann, tar folie over og setter den på 100 grader i ca. 4 timer. Deretter har jeg variert litt i forhold til været. Om det er utevær, har jeg brunet den på en folie på grillen og om det er innevær, har jeg tatt av folien, helt av vannet om det er for mye og brunet den på 200 grader. For begge metodene, smører jeg på Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar saus hvert kvarter, til spareribsen har fått lekker, blank og brun overflate. Jeg kan garantere at den er så mør, at den faller av beina og smaker helt nydelig.

Båtpotetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Coleslawen lager du enkelt ved å blande:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

½ lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Du finner flere spareribsoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Enchiladas

Enchiladas er en vanlig rett å spise i Mellom-Amerika og en super fredagsrett. Jeg har laget den med karbonadedeig av storfe, men du kan også lage den av kyllingdeig, eller vilt, som f.eks. elg.

500 g karbonadedeig

1 finhakka løk

1 reven gulrot

2 ss tacokrydder

1 boks mais

2 glass tacosaus

1 pk tortilla

200 g revet ost

Karbonadedeig og løk brunes før du tilsetter mais, tacokrydder og 1 glass tacosaus. Rull blandingen inn i tortillas, legg dem i ildfast form, hell over 1 glass tacosaus, strø over ost og gratiner det i ovnen på 200 grader, til osten er gyllen. Lag frisk salat og server enchiladas med tacochips, guacamole, som du finner oppskrift på HER eller rømme.

Enchiladas
Enchiladas

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortesuppe

Hjortesuppe smaker deilig en mørk høstkveld eller en kald vinterdag. Jeg har brukt kraft jeg hadde i fryseren, men du kan også bruke viltfond, som du får kjøpt i matbutikken.

1/2 sellerirot i terninger

4 gulrøtter i skiver

1/2 purre i strimler

1 finhakket løk

600 g forpart av hjort, f.eks. høyrygg delt i terninger

4 kvister timian

4 kvister rosmarin

Salt og pepper

4 laurbærblader

2 ss olivenolje

4 fedd finhakket hvitløk

1 liter hjortekraft, eller viltfond og vann

4 poteter i terninger

Salt og pepre kjøttet og brun det i en gryte med løken i litt olje. Tilsett alle ingrediensene unntatt potetene. Hell på mer kraft så kjøttet og grønnsaker dekkes. Kok opp og skum av suppen med en øse. Senk temperaturen til medium og sett på lokk. La suppen småkoke i to timer eller mer, til kjøttet er mørt. Tilsett potetterningene og la suppen trekke på samme temperatur til potetene er kokt.

Server hjortesuppe med flatbrød eller annet godt brød, som f.eks. valnøttbrød, som du finner oppskrift på HER.

Du finner mange flere viltoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus

Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus passer til ganen til de aller fleste. Vi lager den ofte etter en lang arbeidsdag, når vi vil ha maten raskt på bordet.

3 dl fløte

1 egg

1 dl hjemmelaget pesto (eller ferdiglaget)

Salt og pepper

4 kyllingfileter i terninger

100 g sopp i skiver

1 løk i strimler

1 pakke parmaskinke

Bland sammen fløte, egg, pesto, salt og pepper, i en kjele og la det koke noen minutter under omrøring.

Stek kyllingfileter i litt olje, sammen med sopp og løk.

Skinken legges utover bakepapir og stekes på 100 grader i ovnen til den blir sprø og knuses til små biter.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Ved servering blandes pasta, saus og kyllingblandingen. Strø over revet parmesan og knust spekeskinke og pynt med litt basilikum.

Du finner oppskrift på hjemmelaget pesto HER.

 

Lettvint pastarett med kylling og pestosaus
Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost er nydelig festmat. Det vanligste til vilt er en viltsaus, men hvorfor ikke variere med litt nye smaker. Her har jeg laget en saus med blåskimmelost i.

Sausen:

2 finhakkede løk

1 pakke sjampinjong eller helst kantareller, om du får tak i

2 ss smør

2 laurbærblader

3 dl hvitvin

2 ss viltfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss konjakk

Løken og soppen brunes godt i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, viltfond, cognac og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

 

Oppskrift på bakte perlepoteter finner du HER.

Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa.

Pyntes med urter og serveres med f.eks. brokkoli, blomkål, eller rosenkål.

 

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost
Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Drue- og aperolspritz

Drue- og aperolspritz er en drink som både smaker godt og ser lekker ut. Du kan gjerne bruke frosne blåbær og bringebær sammen med isbitene, så holder drinken seg kald lenge.

1/2 cl Aperol
1/2 cl limejuice
1/4 dl druejuice
1 dl prosecco
Friske bær, mynte og spiselige blomster. Jeg har brukt jordbær i skiver, blåbær og stemorsblomster

Bland alt i et glass med is og server.

Drue- og aperolspritz
Drue- og aperolspritz

 

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsnadder

Biffsnadder er kjent fra de fleste gatekjøkken og kan enkelt lages hjemme. Om du vil legge sjela i denne retten, kan du lage alt fra bunnen, men du kan også kjøpe ferdig bearnaisesaus, frosne pommes noisettes og ferdig strimlet kjøtt.

Pommes noisettes:

Følg anvisning på pakka, eller lag fra bunnen, som du finner oppskrift på HER.

Bearnaissaus:

Varm forsiktig opp ferdig saus fra beger, lag av pakke eller fra bunnen av, som du finner oppskrift på HER.

Biffsnadder:

800 g biffkjøtt i strimler
2 ss smør og 2 ss rapsolje til steking
2 løk i strimler

Ev. 1 pk sopp i skiver
1 rød paprika
Grillkrydder og pepper

Brun biffkjøttet raskt på høy varme, tilsett løk (og ev. sopp) og brun videre, til løken får litt farge. Tilsett paprika og brun videre, mens du rører i ett par minutter. Smak til med krydder og server rykende varmt.

Server biffsnadder med en frisk salat, pommes noisettes og bearnaisesaus.

Biffsnadder med en frisk salat, pommes noisettes og bearnaisesaus
Biffsnadder med en frisk salat, pommes noisettes og bearnaisesaus

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza – mange spennende varianter

Da jeg var liten, var pizza for de fleste, noe de spiste i Italia. Jeg var i den eneste familien jeg visste om, som hadde pizzalagende foreldre og den eneste pizzaen jeg visste om, var den med tomat, ansjos og oliven. Moren min startet å lage den allerede i 1968, hele to år før Peppes åpnet sin aller første restaurant i Norge. Hun brukte til og med den til da, ukjente ingrediensen hvitløk. Jeg syntes denne pizzaen var helt nydelig og det synes jeg fremdeles.

Etter å ha snakket med familien min om denne fantastiske pizzaen i flere år, tok jeg til slutt utfordringen fra sønnene mine og lagde den til dem. Det var absolutt ingen suksess og jeg måtte spise den alene, etter at de andre hadde truet ned biten de hadde forsynt seg med. Jeg har vel etter hvert forstått at jeg hadde særdeles utviklede og voksne smaksløker som liten.

Jeg oppdaget etter hvert at pizza kan varieres i det uendelige. Den kan være alt fra avanserte varianter, med masse forberedelser, til den enkleste enkle, med rester du finner i kjøleskapet og innbakte varianter. Jeg har noen favoritter, blant annet thaipizza, pizza med fire oster og italiensk pizza på grillen med spekeskinke og ruccola.

Pizzabunn:

Jeg er veldig god på pizzabunn, men veldig dårlig på oppskrift. Om jeg skulle antyde noe, blir det denne:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts sukker

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Jeg bruker alltid tipo 00 mel, pizzagjær, salt, olje og vann. Det tørre og oljen heller jeg i, etter øyemål i kjøkkenmaskinbollen, starter den og fyller vann til det har riktig konsistens. Deigen får stå til heving på kjølerommet i mange timer, det gjør at den blir perfekt hevet. Jeg pleier å sette deigen enten dagen før eller tidlig om morgenen. Når jeg skal bruke den, kjelvler jeg den ut og setter den til ny heving på 37 grader i stekeovnen. Når den er ferdig hevet, setter jeg ovnen på 250 grader og forsteker bunnen, uten fyll. Den blir knallgod og sprø.

Det er forskjell på utkjevlingen av den italienske pizzaen og den amerikanske. Den amerikanske er tykk og luftig, mens den italienske er veldig tynn og sprø. Jeg anbefaler at du steker den italienske på en spesiell måte. Den smaker fantastisk med pizzastein på grillen, eller se etter dette merket på stekeovnen din. Det er varmluft med kun undervarme og gir en fantastisk sprø bunn, som ligner på behandlingen den får i italienske pizzaovner. Om dette merket mangler på ovnen, er vanlig varmluft neste alternativ.

 

Her er noen pizzaalternativer. Alle er testet og godkjent hjemme hos oss. 

Indisk pizza – pizza vindaloo:

 

Pizzasnurrer:

Pizza med røykelaks og rogn:

 

Texmexpizza med kylling:

 

Pizza Jamaican style:

 

Thaipizza:

 

Pizza med biff og bearnaise:

 

Calzone:

 

Texmexpizza – tacopizza:

 

Tarte flambée, er en fransk variant fra Alsace:

 

Du finner enda flere varianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.