Skreisesongen er i gang og nå er det bare å nyte. Skrei er en ekstra flott torsk, som har vandret langt og er muskuløs og fast i kjøttet. Den serveres tradisjonelt med lever og rogn.
Du finner oppskrifter med skrei HER.
Mat, drikke, reiser og interiør
Skreisesongen er i gang og nå er det bare å nyte. Skrei er en ekstra flott torsk, som har vandret langt og er muskuløs og fast i kjøttet. Den serveres tradisjonelt med lever og rogn.
Du finner oppskrifter med skrei HER.
Maistortilla smaker godt til taco og de er ikke vanskelige å lage selv. Vi har et tortillajern, men du kan gjerne klemme dem flate i plast, under en kjele. Du får kjøpt masa harinamelet i velassorterte butikker og på nettet. Det blå melet er ikke så vanlig i Norge, men anses som mer eksklusivt i tortillaens hjemland.
300 g masa harina
Ca. 3 dl vann
1/4 ts salt
1 ts potetmel
Bland mel og salt ut med vann til du har en jevn, fin masse som hverken klisser eller er for tørr. Den er riktig når du kan forme en deigklump til en ball mellom hendene uten at den sprekker opp. La deigen stå i noen minutter og juster med vann om nødvendig. Mengden vann er avhengig av hvor tørt melet er.
Trill små baller av hele deigen, cirka 50 gram per stykk gir ti centimeter store tortillas.
Legg ballene under et fuktig håndkle. Varm en stekepannen eller en takke til rett under maks varme. Press ballene så tynt som mulig ut mellom to lag plast eller bakepapir i tortillapresse eller under en tung kjele.
Maistortilla stekes raskt på hver side. De vil blåse seg litt opp og da er de ferdige.
Stable tortillaene i et kjøkkenhåndkle, så de holder varmen. De kan fryses og legges i aluminiumsfolie om du vil lage opp mange og bruke en annen gang.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Thailandsk fiskewok med reker er rask å lage og er sunn i tillegg. Vi synes den er grei å lage når vi har kommet hjem fra jobben og ikke vil lage mat i lange tider.
2 finstrimlede løk
3 finhakkede fedd hvitløk
Litt nøytral olje
2 dl fiskekraft
8 ss soyasaus
4 ss østerssaus
2 ts brunt sukker
1 ts revet ingefær
1 ts finhakket chili
600 g fisk i terninger, gjerne en blanding av rød og hvit
Litt friske bønnespirer
1 finstrimlet paprika
1 finstrimlet purre
100 g pillede reker
Litt sesamfrø
1 neve finhakket koriander
Fres løk og hvitløk i litt olje i en wok eller stekepanne med høye kanter. Rør sammen fiskekraft, soyasaus, østerssaus, sukker, ingefær og chili.Hell blandingen over løken og legg i fisk. La fisken trekke i sausen til den er nesten klar. Tilsett friske bønnespirer, paprika og purre, rør om og la det trekke i noen minutter til. Strø over reker, litt sesamfrø og koriander rett før servering.
Thailandsk fiskewok med reker serveres med nudler eller ris.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Pulled pork med coleslaw er en rett vi har oppdaget de siste årene. Pulled pork er en amerikansk rett fra sydstatene i USA. Den består egentlig av svinenakke, som er langtidsgrillet over trekull. Pulled pork grilles normalt i 12-15 timer på lav temperatur og blir så mørt at det kan trekkes fra hverandre med to gafler. Jeg lager den i stekovnen. Det vanligste tilbehøret er burgerbrød og coleslaw, som jeg bruker her.
Jeg starter dagen før vi skal spise den:
1 svinenakke
2 ss brunt sukker
1 ss dijonsennep
1 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
2 ts liquid smoke
salt og nykvernet pepper
Svinenakken smøres inn med en blanding av brunt sukker, dijonsennep, paprikapulver, chilipulver, liquid smoke, litt salt og nykvernet pepper.
Legg svinenakken i en ildfast form og sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Hell på 2 dl vann, dekk formen med aluminiumsfolie og skru ned ovnen til 100 grader. La nakken stå i ovnen til neste dag.
Før servering rives kjøttet fra hverandre med to gafler og blandes med kraften fra stekingen og en god barbequesaus.
Coleslawlager du enkelt ved å blande:
1 pose majones
1 boks creme fraiche
1/2 lime, kun saften
2 ss sukker
2 ss HP saus
4 ss agurkmiks
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
1 pose med ferdigrevet gulrot og kål
Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.
Server pulled pork med coleslaw og burgerbrød. Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men du finner oppskrift på nydelige, hjemmebakte burgerbrød her.
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med coleslaw HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Ostekakedessert med syltetøy er en lettvint og velsmakende dessert, som er enkel å servere til mange. Mesteparten kan lages klart dagen i forveien og settes kaldt.
Bunn:
250 gram digestivekjeks
50 gram smør
Krem:
1 boks Snøfrisk
3 dl kremfløte (1 liten kartong)
2 spiseskjeer sukker
1 ts vaniljepulver, ev. vaniljeekstrakt
Fyll:
8 ss jordbærsyltetøy eller annet syltetøy du liker
Hakkede, brente mandler
Legg kjeksen i dobbel brødpose og knus den med en kjevle eller biffbanker. Bland kjeksen med smeltet smør. Pisk fløten og bland den med ost, sukker og frøene fra vaniljestangen.
Fordel kjeksen i bunnen av 8 glass og trykk den forsiktig ned, så det blir flatt. Legg på syltetøy og fordel kremen på toppen.
Dryss over hakkede, brente mandler rett før du serverer ostekakedessert.
Du finner masse oppskrifter på deilige desserter, både tradisjonelle og mer spennende varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Bidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4, men jeg lager ofte dobbel porsjon, så har vi restemiddag på mandag. Om du ikke får tak i margbein av rein, kan du bruke margbein av okse eller viltfond, som du smaker til med på slutten av koketiden. Det blir ikke helt det samme, men smaker fortsatt nydelig.
500 g reinsdyrskav
300 g margbein av rein
1.2 l vann
1 løk i strimler
3 gulrøtter i terninger
10 poteter i terninger
1 kålrot i terninger
1/2 purre i strimler
1 kvast frisk timian
1 laurbærblad
1/2 ts reven muskatnøtt
Salt og pepper
Fres løken i litt olje eller smør til den blir blank og myk i en stor gryte.
Legg i reinsdyrskav og margbein, hell over vann og kok opp sammen med laurbærblad og timiankvast. Skum av (fjern grumset som legger seg på toppen med en spiseskje) og la gryten trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1 time.
Tilsett poteter, purre, gulrot, kålrot og revet muskatnøtt. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og server bidos med godt brød eller flatbrød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Kanelsnurrer med epler smaker friskt og godt med epleterninger til alt det søte. De kan gjerne lages med pæreterninger også, om du foretrekker det.
7 dl lunken melk
140 g smeltet smør
100 g gjær
2 sammenpiskede egg
160 g sukker
2 ts kardemomme
2 ts salt
1,2 kg mel
1/2 ts bakepulver
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Fyll:
100 g smør – romtemperert
1 dl sukker
3 ss kanel
4 store epler, skrelt og delt i terninger
Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, legg på epler, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.
Kanelsnurrer med epler kan gjerne stekes litt lyse, fryses ned og stekes ferdige når du tar dem opp igjen. Da smaker de helt som nybakte.
Du finner oppskrifter på deilig og fristende gjærbakst HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Dillpannacotta med laks og lakserogn er en lekker og velsmakende forrett. Den kan med fordel gjøres nesten klar dagen i forveien og bare pyntes med laks, rogn og dill rett før den skal serveres. Oppskriften er passe til 4 personer.
2 ark gelatin
3 dl fløte
2 dl crème fraiche
2 ss revet pepperrot (fås på tube)
1 ss finhakket rødløk
2 ss hakket dill
Salt
100 g røykelaks (eller ørret)
1 ss lakserogn
1 neve fersk dill
Legg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Varm 1/2 dl av fløten i en kjele, klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Fjern fra platen så snart gelatinen har løst seg opp. Bland den varme fløteblandingen med resten av fløten, crème fraiche, pepperrot, dill og rødløk. Smak til med salt. Fordel blandingen i glass og sett kaldt i noen timer. Skjær laksen i små biter og topp glassene med den og rogn. Pynt dillpannacotta med laks og lakserogn med litt fersk dill.
Du finner masse oppskrifter på velsmakende, både spennende og mer tradisjonelle forretter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.