Paneernan

Paneernan er  nanbrød fylt med paneer (indisk ost). Det er en naturlig del av den indiske maten, men de er også populære i mange andre land i Sør- og Vestasia. Nanbrød er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød, har en nydelig smak av paneer, som du enten kan lage selv, eller finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.

Paneer:

1 liter melk, økologisk

3 ss sitronsaft

3 ss yoghurt naturell

1/2 finhakket løk

2 ss finhakket koriander

Salt og pepper

Kok opp melken og tilsett sitronsaft og yoghurt. Rør i blandingen og la det koke et minutt, til du ser at melken har skilt seg. Hvis ikke melken skiller seg så prøv med litt mer sitron og yoghurt. Sil blandingen gjennom et rent klede/kjøkkenhåndkle og la det renne godt av seg.

Bland osten med løk og koriander og smak til med salt og pepper. Sett paneer kaldt til den skal brukes.

Paneernan:

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg på 1 ss paneer på en ene delen av nanbrødet og legg den andre delen over.

Kjevle forsiktig sammen, så ingenting tyter ut, og legg dem på stekebrett med bakepapir. La dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Knallgod hamburgerdressing

Knallgod hamburgerdressing er en viktig del av burgeren og den aller beste lager du selvfølgelig selv.

3 dl crème fraîche

125 g majones

1 ss hvitvinseddik

2 ss ketchup

2 ts søt sennep

1 ts hvitløkspulver

1 ss agurkmiks

Salt og pepper

Bland alt og sett kaldt til den skal brukes.

 

Du finner oppskrift på både dressinger og sauser her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grønnsaksris

Grønnsaksris er supert tilbehør til stekte og grillede kjøttretter.

2 porsjoner ris kokt etter anvisning på pakken

1 boks mais

1 paprika, gjerne flere farger, finhakket

Når risen er ferdig kokt, blander du den med mais og paprika, rett før du serverer.

Grønnsaksris
Grønnsaksris

Du finner mange velsmakende og variert tilbehør fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Verdens brøddag – 16. oktober

Det er verdens brøddag i dag og her kommer noen smakebiter fra brødverdenen, både norske og noen fra fjernere strøk. Du finner mange forskjellige oppskrifter på brød, både tradisjonelle og spennende varianter fra fjern og nær HER.

 

Dette brødet er et deilig hjemmebakt grovbrød, som du finner oppskriften på her

 

Det neste brødet, som er et ostebrød, er min absolutte favoritt og kommer fra Brasil. Oppskriften finner du her.

 

Et av verdens mest berømte brød, er kanskje baguetter. Du finner en knallgod oppskrift her

Jeg avslutter brøddagen med en liten delikatesse fra Pakistan, peshwarinan. Dette brødet er proppet med godsaker og du finner oppskriften her

Og med dette ønsker Aperitivo sine lesere en god brøddag 🙂

Verdens brøddag - 16. oktober
Verdens brøddag – 16. oktober

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinikål – brunkål med flesk

Svinikål – brunkål med flesk er en tradisjonsrik rett, som ligner den mer kjente «broren» fårikål. Det er viktig å bruke kjøtt med ben i, for det gir god smak til kraften.

1-1,5 kg svinekjøtt inkl. ben, f.eks. nakkekoteletter

1 kg hodekål

1,5 l vann

1 ss salt

20 pepperkorn

2-3 kvister frisk timian

1 ss allehånde
4 laurbærblader

Del kjøttet i serveringsstykker og skjær kålen i båter. Legg kjøtt, kål, salt og pepper lagvis i en kjele. Hell på vannet, kok opp la det trekke ved kokepunktet til alt er gjennomkokt. Smak til om det behøves mer salt. Server svinikål med kokte poteter.

Svinikål
Svinikål

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pistasjmartini

Pistasjmartini er helt nydelig og en av mine favorittdrinker.

Pynt på glasset:

1 ts pistasjkrem

1/2 dl finhakket eller malt pistasj

Pensle pistasjkrem øverst, rundt hvert glass og dypp dem i pistasj.

Drinken:

1 ss pistasjkrem

4 cl vodka

3 cl pistasjlikør

3 cl kremfløte

Bland alle ingrediensene i en shaker med is og rist kraftig i 15 til 30 sekunder.
Sil pistasjmartinien over i martini-glasset

 

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff stroganoff

Biff stroganoff er en klassiker i norske husholdninger, og jeg kan huske den fra barndommen. Retten ble opprinnelig laget av en fransk kokk i St. Petersburg i 1891, men har spredd seg over store deler av verden.

800 g biffkjøtt i terninger

1 ss allehånde malt

Litt smør til steking

2 løk, grovhakket

250 g sjampinjong eller aromasopp, i skiver

2 ss tomatpuré

2 dl rødvin

1 dl fløte

2 dl rømme

1 ss sennep

2 ss oksefond

Salt og pepper

Bland kjøttet med allehånde og sett det kaldt i to timer. 

Brun soppen i litt smør i en gryte og legg den over i en liten bolle. Brun løken i samme smør og legg den i bollen, sammen med soppen.  Stek kjøttet på høy varme i samme gryte, til det er brunt på alle kanter, før du heller soppen og løken tilbake i gryten. Rør inn tomatpuré og la det frese i 5 minutter under omrøring.

Tilsett vinen og la den koke inn til halv mengde, før du rører inn sennep, oksefond, rømme og fløte. La biff stroganoff småkoke til sausen har fin konsistens (ca. 10 min.). Server med potetmos eller ris, og om du ønsker, en frisk salat.

Biff stroganoff
Biff stroganoff

 

Du finner oppskrifter på flere velsmakende gryteretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens eggdag er andre fredag i oktober

Verdens eggdag er andre fredag i oktober. Jeg benytter anledningen til å legge ut noen retter, hvor egg spiller hovedrollen.

Ostesufflé er en av mine barndomsfavoritter:

Verdens eggdag er andre fredag i oktober

Eller hva med en liten omelett til frokost eller lunsj? Jeg har lagt ut flere varianter.

Verdens eggdag er andre fredag i oktober

Eggesalat er en deilig påleggssalat, som jeg komponerte en gang det var kokt for mange egg på jobben.

Verdens eggdag er andre fredag i oktober

Det er ikke bare hønseegg som har dagen sin. Måsegg er regnet som en delikatesse og nytes ofte sammen med Mackøl.

Verdens eggdag er andre fredag i oktober
Verdens eggdag er andre fredag i oktober

Da ønsker jeg deg en fin dag og håper du fant litt inspirasjon til å feire egget. Om du vil se oppskrifter med egg, kan du sjekke HER.

 

Du finner en spennende matkalender her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Steinsopprisotto

Steinsopprisotto smaker nydelig og kan brukes enten som en selvstendig rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

1 finhakket løk

1/2 dl olivenolje

1 pk risottoblanding

1 neve tørket steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Litt finhakket persille

Skyll steinsoppen i kaldt vann. Kok opp vann, trekk til side og legg i steinsoppen. La soppen ligge i vannet i 15 min, før du siler vannet over i litermål, tørker av soppen og legger den til side til senere

Kraft:

Avsil fra soppen

Vann

2 ss sjalottløkfond

Fyll litermålet avsil fra soppen, fond og vann, hell blandingen tilbake til kjelen og kok opp, når den skal brukes.

Steinsopprisottoen:

Finhakk soppen, brun den i litt olivenolje og sett til side.

Varm en sautépanne eller gryte og tilsett olje. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn finhakket persille rett før servering.

Steinsopprisotto
Steinsopprisotto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med tunfisk i kremet tomat- og kaperssaus

Pasta med tunfisk i kremet tomat- og kaperssaus er en velsmakende pastarett med saus som er kremet av mascarpone. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 ss olivenolje

1 rødløk, finhakket

500 g cherrytomater, delt i 4

3 dl hvitvin eller eplemost

3 ss fiske- eller hummerfond

226 g  mascarpone (1 boks)

30 g parmesan, revet

2 ss kapers, godt skylt

½ sitron, kun skallet

1 pk bladpersille, finhakket

400 g tørket pasta (f.eks. tagliatelle)

4 ferske tunfiskbiffer (ev. 2 bokser tunfisk i olivenolje, avrent)

Fres løken i oljen, til den er myk i sautépanne eller gryte. Tilsett tomatene og fres videre i 2 minutter. Tilsett hvitvin og fond og la det koke i 30 min. på lav varme, uten lokk. Rør inn mascarpone, parmesan, kapers og sitronskall, smak til med salt og pepper. Om du bruker tunfisk fra boks, rører du den inn i sausen nå. La det koke på lav temperatur mens du koker pasta og griller eller steker tunfisken.

Kok pasta etter anvisning på pakken, minus 2 minutter. Rett før servering, rører du inn persillen og pastaen i sausen.

Krydre tunfiskbiffene med salt og pepper og stek/grill dem 2 min. på hver side før du legger dem på et fat og serverer ved siden av, så hver enkelt kan forsyne seg og legge den på toppen av pastaen.

 

Pasta med tunfisk i kremet tomat- og kaperssaus
Pasta med tunfisk i kremet tomat- og kaperssaus

 

 

Du finner mange spennende oppskrifter på velsmakende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.