Færøyenes nasjonaldag er i dag. Færøyene er en del av Danmark, men har sitt eget folkevalgte lagting og egen nasjonaldag. Har du lyst til å lage noe skikkelig godt fra Færøyene? Prøv denne.
Kokoslaks
Kokoslaks er en rett det er enkelt å gange opp oppskriften og lage i langpanna, om det er mange som skal spise.
2 løk, grovhakket
4 store gulrøtter i små terninger
1 purre i strimler
1/2 flaske sweet chili sauce
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
Salt og pepper
800 g laks i porsjonsstykker
Kokosflak
Legg løk. gulrot og purr i en ildfast form og fordel laksestykkene oppa. Bland sammen kokosmelk, kokoskrem og sweet chilisauce i en bolle og smak til med salt og pepper. Hell kokosblandingen over fisken og grønnsakene og dryss over kokosflak. La det steke i ovnen på 200 grader til laksen er klar. Gulrøttene skal fortsatt ha tyggemotstand.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Pizza vindaloo

Perus nasjonaldag
Perus nasjonaldag feires i dag, fordi Peru erklærte uavhengighet fra Spania 28. juli 1821. Det peruanske kjøkkenet er en spennende blanding av ulike matkulturer, med stor innflytelse fra både Japan og Europa. Du finner velsmakene og variert mat fra Peru her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Fattoush
Fattoush (fattush, fatush, fattoosh, eller fattouche) er en salat som spises i mange av landene i Midtøsten. Fattoush kan spises alene, som en lunsjrett, eller som forrett, siderett, eller som en del av en meze.
Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 hvitløksfedd presset eller finrevet
1 ts sumak
1 ts granateplesirup
1/2 ts tørket mynte
1/2 ts salt
Nykvernet sort pepper
Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.
Salat:
1 stort salathode strimlet
1 stor tomat i terninger
1/2 grønn paprika i terninger
5 reddiker i terninger
1 agurk i terninger
2 vårløk i strimler
1 neve frisk persille, finhakket
Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.
Stekt pitabrød:
1 stort pitabrød skåret i trekanter
3 ss olivenolje
Salt og pepper
Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Rør jevnlig, det tar ca. 5-7 minutter.
Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.
Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Sønnen i husets sataykylling
Sønnen i husets sataykylling er en fantastisk deilig rett med grillet kylling, peanøttsaus og en nydelig mangosalat til. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
700 g kyllingfilet
Marinade:
1 dl ketjap manis (søt soyasaus)
1 ss sambal oelek (chilipasta)
2 ss rapsolje
2 ss sesamolje
1 ss ingefær fra glass, ev. revet fersk ingefær
2 fedd hvitløk, finhakket
1 neve frisk koriander, finhakket
Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver på langs, og legg dem i marinaden i min. 30 min. men gjerne over natten. Tre kyllingfiletene i på spyd i sikksakk, bruk gjerne engangshansker. NB! Ta vare på marinaden. Stek kyllingsatayene på grillen eller i stekepanne, til de har fått fin stekeskorpe og er gjennomstekte.
Jeg har brukt grillspyd av metall, men om du bruker trespyd, er det viktig å legge dem i vann i noen timer, så de ikke tar fyr under grillingen.
Peanøttsaus:
1 boks kokosmelk
200 g grovt peanøttsmør
Resten av marinaden
Kok opp alle ingrediensene og la den småkoke i noen minutter. Tilsett litt vann, om sausen blir for tykk.
Salaten:
1 mango i terninger
2 avocado i terninger
1 liten pose cashewnøtter, ristet
3 vårløk, finstrimlet
1/2 rød chili, finhakket
1 ts ingefær fra glass
1 beger granateple, ev. frøene fra 1/2 granateple
1/2 lime, kun saften
1 neve frisk koriander, finstrimlet
Bland sammen chili, ingefær og lime til en dressing og rør den sammen med resten av ingrediensene til salaten.
Server gjerne sønnen i husets sataykylling med ris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Blåskjell i hvitvin
Blåskjell i hvitvin er deilig som forrett, lunsjrett eller til hovedrett. Jeg har vokst opp med blåskjell, men siden vi bodde i innlandet, var de hermetiske. Etter jeg ble eldre, oppdaget jeg hvor fantastiske de er når de er ferske. De smaker aller best når de er selvplukket, men du får kjøpt flotte blåskjell i nett i fiskedisken. Om du ikke vil bruke hvitvin, smaker blåskjellene nydelig med eplemost også. Oppskriften er passe til 2 personer som hovedrett og 4 personer som forrett.
2 kg ferske blåskjell
2 dl hvitvin (ev. eplemost)
6 båt hakket hvitløk
2 finhakkede løk
6 ss olivenolje
2 finhakkede chili
2 ss hakket bladpersille
Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.
Fres finhakket løk og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
Bland inn persille og server blåskjell i hvitvin med godt brød.
Du finner flere velsmakende blåskjelloppskrifter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen smaker aller best med ferske reker, men du kan selvfølgelig også bruke frosne.
1 mango i små terninger
Saften av restene rundt mangosteinen
1/2 agurk i små terninger
1/2 finhakkede vårløk
1 finhakket rød paprika
1 finhakkede chili
2 ts sesamolje
Saften av 1/2 lime
1/2 potte finhakket koriander
1/2 kg ferske reker, skrelt (vekten er før skrelling)
1 ss ristede sesamfrø
Bland sammen alt unntatt rekene og sesamfrøene. La det trekke i en halvtimes tid. Rør inn rekene, dryss sesamfrø over, pynt med et korianderblad og server gjerne med sprø kjeks til.
Du finner masse spennende og velsmakende retter fra hele verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
National Tequila Day
National Tequila Day feires i USA i dag. Jeg er ingen stor fan av tequila, men den smaker godt i flere drinker, f.eks. Tequila Sunrise, som var min favorittdrink i ungdommen.
Du finner oppskrift HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
National Tequila Day
National Tequila Day feires i USA i dag. Jeg er ingen stor fan av tequila, men den smaker godt i flere drinker, f.eks. Tequila Sunrise, som var min favorittdrink i ungdommen.
Du finner oppskrift HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.