Dronning Maud, dronning i Norge fra 1905 til 1938, ble født på denne dagen i 1869. Siden hun ga navnet sitt til en deilig fromasj, passer det godt å markere fødselsdagen hennes med oppskriften på Dronning Maudfromasj. Den er også kjent som Haugesunddessert, etter at den ble servert kongeparet der i 1906. Du finner oppskriften på den deilige desserten HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asiatisk kylling i form er en modifisert versjon av en oppskrift jeg fikk av en kollega og kan gjerne serveres med en frisk salat. 5 poteter i skiver 2 løk i strimler 1 mango i terninger 1 paprika i terninger 3 kyllingfileter i strimler 1 boks creme fraiche 2 ss mangochutney 2 ss sweet chilisaus 1 ts paprikapulver 1 ts karri 1/2 ts pepper 1 knust buljongterning eller 1 ss kyllingfond 200 g ost Poteter og løk legges i en smurt, ildfast form og stekes på 200 grader i 45 minutter. Legg i mango, paprika og kyllingfilet. Bland sammen creme fraiche, mangochutney, sweet chilisaus, paprikapulver, karri, pepper og buljongterning/kyllingfond. Hell blandingen over potet/kyllingblandingen, strø over ost og stek asiatisk kylling i form i ovnen på 180 grader i 45 minutter til. Asiatisk kylling i form kan gjerne få et dryss med finhakket. frisk koriander ved servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Daimkake er deilig både til kaffen og som dessert. Denne oppskriften fyller en hel langpanne og holder seg noen dager i kjøleskapet.
Oppskriften fyller en langpanne på 30×40 cm og kan oppbevares i kjøleskapet i inntil tre dager.
Bunn:
6 eggehviter
250 g melis
120 g mandler
80 g hasselnøtter
1 ts bakepulver
150 g daim
Pisk eggehviter stive. Tilsett litt og litt melis, til du har en blank og hvit marengs.
Finhakk mandler og hasselnøtter og vend dem forsiktig inn i marengsen. Grovhakk daim og vend den inn også.
Bre røren utover en bakepapirkledd langpanne og stek på 175 grader i ca. 30 minutter. Ikke bre marengsen helt ut til kanten, den kommer til å vokse litt under steking. Avkjøles i pannen.
Kremen:
6 eggeplommer
150 g sukker
2 dl kremfløte
Frø av 1 vaniljestang
125 g smør
Varm eggeplommer, sukker, kremfløte og frøene fra en vaniljestang i en kjele, mens du rører. Kremen skal ikke koke, men småboble slik at kremen tykner. Rør til du har en krem med konsistens som litt tykk yoghurt. Kremen vil tykne mer under avkjøling.
Sil kremen over i en stor bolle, og la den kjøle til romtemperatur på kjøkkenbenken.
Når eggekremen er romtemperert, tilsetter du romtemperert smør i små terninger mens du pisker. Rør til du har en glatt krem.
Bre over den avkjølte bunnen.
Pynten:
100 g kokesjokolade
100 g melkesjokolade
1 ss delfiafett
250 g daim
Brekk opp sjokoladen i mindre biter og smelt sammen med delfiafett på lav varme over vannbad.
Ringle smeltet sjokolade over kaken.
Knus daim i mindre biter, og strø over kaken.
Daimkake settes i kjøleskap en time eller to før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Våren er her for fullt og i natt er den første natten i år, uten kuldegrader. Det nærmer seg påske og jeg har fått disse vakre blomstene fra Interflora.
Vårstemning
Serviettene, som henter inn tonene fra blomstene, er fra Step In i Hokksund. Våren er her for fullt og det kan ikke bli mye bedre enn dette, når vi sitter med morgenkaffen/teen og ser på snøen som smelter 🤩
Elgfilet med sjalottløktarte tartin, smørdampa rotgrønnsaker, potetroser og morell- og kirsebærsaus er kanskje min viltrettfavoritt. Det er litt jobb med den, men det synes jeg det er verdt.
Tarte tartin med sjalottløk:
500 g sjalottløk
3 ss rørsukker
1 ss smør
4 kvister frisk timian
1 ss balsamicoeddik
0,5 ts pepper
0,5 ts salt
1 ss hvetemel
1 pk butterdeig
Rens sjalottløkene og del dem i tommetykke skiver.
Hell sukker i en ildsfast form på ca. 22 cm, f.eks. paiform og smelt det til karamell på 200 grader i ovnen. Ta ut formen av ovnen og rør inn smøret. Tilsett timian, salt, pepper og balsamico. Det spruter litt, så vær forsiktig.
Legg sjalottløkene tett i tett i formen med kuttet ned.
Dryss mel på benken og legg butterdeigplatene så de overlapper hverandre. Kjevle deigen så mye ut, at den er 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den forsiktig ned rundt kanten. Plasser formen midt i ovnen på 200 grader og stek i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått fin, gyllen farge.
Ta ut formen og la den hvile et par minutter. Legg et fat over og snu alt på hodet. Løft av formen. Skjær i kakestykker og server.
Potetroser:
Per rose:
1 skive bacon
1 potet i tynne skiver
ønsket krydder
smør til pensling
Legg bacon på en fjøl og fordel tynne potetskiver. Dryss på ønsket krydder eller urter. Husk at baconet gir fra seg salt. Rull sammen, stikk en coctailpinne inn i enden av rullen og plasser potetrosene i en ildfast form, rislet med litt olje. Pensle med smør og sett langt ned i ovnen på 180 grader i ca 40-60 min avhengig av størrelsen på rosen. Pass på at de ikke blir for mørke. Legg ev. over litt aluminiumsfolie på slutten. Ta ut coctailpinnene før servering av potetroser.
Potetroser klare til servering
Om du vil se video av hvordan du lager potetrosene, kan du trykke her.
Morell- og kirsebærsaus:
1 glass hermetiske kirsebær
1 glass hermetiske moreller
2 kanelbark
100 g sukker
2 ss revet frisk ingefær
4 dl kraft, ev. vann og fond
2 ss sennep
2 appelsiner, saft og skall av
Brun maisennajevner
2 ts salt
1 ts pepper
Hell kirsebær og moreller i en kjele og kok opp. Tilsett kanel, sukker, ingefær, sennep, saft og revet skall av appelsin. La sausen koke i 1 time uten lokk. Klem på bærene, så de blir myke og godt innkokte. Sil av bærene og kanelbarken, rør inn maisennajevner, til konsistensen er fin. Smak til med salt og pepper.
Smørdampa rotgrønnsaker:
2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger
4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
1 purre, finstrimlet
1 god klatt smør
Salt og pepper
Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.
La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.
Elgfilet:
Beregn ca. 200 g elgfilet per person.
I sous vide: Vi har vakuumert kjøttet med timian, olje, pepper og laurbærblader og lagt det i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter har det fått noen minutter på grillen, slik at det har fått fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.
I stekeovn: Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene. Legge det over i et ildfast form og steke elgfileten i ovnen på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 grader og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.
Server elgfilet med sjalottløktarte tartin, smørdampa rotgrønnsaker, potetroser og morell- og kirsebærsaus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Terteskjell er en av oppskriftene som dukker opp når jeg blar i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Terteskjell var en vanlig rett å servere i selskap da jeg var helt ung og kanskje glemt litt av mange. Du finner fortsatt terteskjell i butikkhyllene og de har lang holdbarhet, så det er bare å kjøpe med seg og fylle dem med godsaker, en dag du har lyst.
2 ss smør
2 ts karri
4 dl melk
2 ss mel
Salt og pepper
Frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter
Fiskepudding i terninger
Reker
Litt urter til pynt, f.eks. gressløk, dill eller persille
Lag hvit saus av smør, karri, mel og melk. Smak til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker og fiskepudding og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt reker. Om du har ferske, smaker det aller best. Du kan også bruke frosne, men til nød kan du bruke lakereker.
Varm terteskjellene litt i ovnen, legg dem på tallerkener, øs oppi sausen med alle godsakene og pynt med litt grønt.
Pakistan feirer sin nasjonaldag i dag. Sjekk hvordan de feirer og få inspirasjon til et deilig, pakistansk måltid her. Du kan også se andre spennende mat- og merkedager her.
Pakistan feirer sin nasjonaldag i dag.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfiskbiff med linser og gremolata er en sunn og velsmakende rett. Når den er lekkert stekt på grillen med rosa kjerne, får du knapt noe bedre. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kan jeg love at dette absulutt ikke ligner. Jeg serverer den med linser og noe som ligner gremolata, men med litt flere ingredienser. Om du vil imponere gjester, har du en gyllen mulighet med denne lettlagde retten.
Gremolata:
1 finhakket potte dill
1 potte persille
2 fedd finhakket hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker tunfisken og koker linsene.
Tunfisken rulles i sesamfrø, før jeg tar på salt og pepper. Jeg griller den i ca 4 minutter på hver side og risler over litt sitronolje under stekingen. Det er viktig at den er rosa inni, akkurat som en biff.
Jeg legger linsene på tallerkenen, så tunfisken og til slutt legger jeg på godt med «gremolata».
Tunfiskbiff med linser og gremolata
Du finner flere spennende og varierte retter med tunfisk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Banankake kan være så mangt, men dette er min favoritt. Den er saftig av alle bananene, smaker godt av brunt sukker og kanel og kan gjerne brukes til dessert. Oppskriften fyller en langpanne.
Kakebunn:
6 store modne bananer, knust med gaffel
750 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts malt kanel
1 ts salt
340 g smør, romtemperert
400 g sukker
200 g brunt sukker
6 store egg, romtempererte
4 ts ren vaniljeekstrakt
7,5 dl kefirmelk
Visp smøret i kjøkkenmaskin til det er hvitt og luftig. Tilsett brunt og hvitt sukker og pisk videre i et par minutter. Tilsett eggene og vaniljen og pisk på middels høy hastighet til det er blandet. Pisk deretter inn de mosede bananene. Skrap fra sidene med en slikkepott og rør inn de tørre ingrediensene i tre omganger, annenhver gang med melken. Ikke bland for mye, for røren skal bære litt tykk og klumpete.
Kle en langpanne med bakepapir, fordel røren utover og stek i 45-50 minutter på 175 grader. Bruk en pinne for å sjekke om den er ferdig. Kaken er klar, når pinnen kommer ren ut igjen.
Banankaken settes på en rist til avkjøling.
Krem:
500 g kremost naturell
230 g smør, romtemperert
750 melis
2 ts vaniljeekstrakt
Pisk kremost og smør sammen på høy hastighet til en jevn og kremaktig konsistens. Tilsett melis og vanilje og pisk videre på lav hastighet i 30 sekunder, og høy hastighet og i 2 minutter. Fordel kremen på den avkjølte kaken. Avkjøl i min. 30 minutter før servering.
Banankake holder seg noen dager i kjøleskapet, men jeg pleier å dele kaken i passe stykker og fryse den ned uten kremen. Når jeg får uventede kaffegjester, tar jeg den opp, lager krem og når jeg har lagt på kremen, er kaken akkurat tint og klar til servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.