Verdens beste lapskaus

Moren min lager verdens beste lapskaus. Hemmeligheten er knoke, og som med mange norske tradisjonsretter, masse koketid.

1 salt svineknoke

1,5 kg oksekjøtt

1 purre i ringer

1 liten sellerirot i små terninger

4 store gulrøtter i skiver

12 store poteter i terninger

Legg svineknoken i en kjele med vann, kok den i 2 timer og pill den fra hverandre.  Del oksekjøttet i terninger, brun det i smør i små porsjoner og kok i minimum 2 timer i kraften fra knoken. Tilsett kjøttet fra knoken, knoken, purre, sellerirot, gulrøtter og poteter. Kok en halv time til og smak til med salt og pepper.

Verdens beste lapskaus serveres med flatbrød.

Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.

Verdens beste lapskaus
Verdens beste lapskaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vietnamesisk svinenakke

Denne retten med svinenakke, er en av mine favoritter fra Vietnam. Den tar litt tid å tilberede, pga. koketiden, men det er ikke så mye jobb med den.

200 g brunt sukker

4 ss vann

1 svinenakke, i 3 cm terninger

1 boks kokosmelk

2 sjalottløk, finhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

1 ss fishsauce

1/2 ts hvit pepper

 

Kok opp sukker og vann på middels varme, så det blir seende ut som karamell. Tilsett kokosmelk, løk, hvitløk, fishsauce og pepper og gi det et raskt oppkok.

Legg svinenakken i en ildfast form, hell over sukkerblandingen og dekk formen med aluminiumsfolie. Sett svinenakken i ovnen på 100 grader i 4 timer.

Ta av folien og la det småkoke i ca. 1,5 -2 timer til. Rør hver halvtime. Væsken skal bli kraftig redusert og svinekjøttet bli mørt, Fettet skilles ut og svinekjøttet vil brunt og karamellisert i fettet.

Når væsken er fordampet og sitter fast på svinekjøttbitene, er kjøttet klart.

Server vietnamesisk salat, som du finner oppskrift på her og ris, som du lager etter anvisning på pakken, men halvparten av vannet er erstattes med kokosmelk.

Du finner masse spennende oppskrifter fra alle verdensdeler her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Moussaka med gresk salat

Alle som har vært i Hellas, har vel smakt moussaka. Til moussaka brukes lammekjøttdeig. I ferskvaredisken på Meny maler de det gjerne til deg, men om du ikke får tak i, kan du bruke vanlig kjøttdeig i stedet.

Kjøttsaus:

600 g kjøttdeig av lam

3 finhakkede løk

3 fedd finhakkede hvitløk

Olje til steking

1 bunt finhakket bladpersille

2 ss lammefond eller en buljongterning

1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti)

3⁄4 ts salt

1 neve finhakket, frisk basilikum

1,5 ts malt kanel

1 ts pepper

Stek lammekjøttdeig, løk og hvitløk i litt olje. Tilsett bladpersille, hakkede tomater, basilikum, kanel, pepper og salt. La det koke lenge, gjerne 1 time eller mer, for smaken blir bare bedre.

Auberginene:

4 auberginer i 1/2 cm tykke skiver

3 ts salt

2 ss olje

Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle dem med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.

Hvit saus:

3 ss smør

4,5 ss hvetemel

Ca. 6 dl melk

3⁄4 ts salt

1/2 ts malt hvit pepper

3 egg

Smelt margarin, rør inn hvetemel og spe med litt og litt melk. La det få et oppkok hver gang du sper og rør godt, så det ikke legger seg ved eller blir klumpete. Sausen skal være god og tykk. Tilsett salt, pepper og egg og rør det godt sammen.

Montering av moussaka:

Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø revet ost på toppen. Stek på 200 grader i ca. 45-60 minutter og legg, om nødvendig, folie over mot slutten, så osten ikke blir brent.


Gresk salat:

1 rødløk i ringer

2 tomater i terninger

1 agurk i terninger

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

1/2 dl olivenolje

1 ss rødvinseddik

1/2 ts pepper 

Bland alle ingrediensene til den greske salaten og server sammen med moussakaen og gjerne med tzatziki, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa

Yoghurtis er lettvint, friskt og litt sunnere enn vanlig iskrem. Om du ikke liker smaken av denne yoghurten, kan du bruke en annen. Resultatet blir uansett en frisk og god dessert. Om du ikke eier en ismaskin, går det like fint å sette blandingen i fryseren og røre hvert kvarter, til den er frossen.

Yoghurtisen:

800 g mango- og pasjonsfruktyoghurt
200 g vaniljeyoghurt
4 ss golden sirup

Bland alt og kjør til iskrem i en ismaskin.

Salsa:

1 kurv friske bringebær

3/4 kurv friske jordbær, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

1 mango i terninger

Litt finhakket mynte

ca. 75 g sukker, avhengig av hvor søtt du ønsker det

Saften av 1 lime

Bland alt sammen og la det stå kaldt i ca. 1 time

Legg salsa på desserttallerkener, husk å få med litt av kraften. Legg på en skje med yoghurtis på toppen og pynt med et mynteblad.

 

Du finner mange spennende desserter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling tikka med roti og raita

Kylling tikka er kanskje oppfunnet av en kokk fra Bangladesh, bosatt i Skottland, men det er ikke sikkert, for flere av landene i nærheten av Bangladesh, vil også ha æren for denne retten.

Kylling tikka:

1 løk, grovhakket

2 cm revet ingefær

2 hvitløk, finhakket

1 finhakket grønn chili

1/4 ss chilikrydder

1/2 ss gurkemeie

1 ss garam masala

1/2 ss brunt sukker

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

800 g kyllinglårfileter

3 karryblader

1 løk, grovhakket

1 paprika i terninger

100 g yoghurt naturell

Stek 1 løk, ingefær og hvitløk i en sautepanne (stekepanne med høye kanter) i olje til løken blir myk (2-3 minutter). Tilsett chili, chilikrydder, gurkemeie og garam masala og la det steke i 30 sekunder, før du tilsetter sukker og hakkede tomater. La det koke i 5 minutter, før du kjører blandingen i food processor, til det er en jevn masse.

Hell litt ny olje i den samme pannen og stek kyllingen delt i terninger på middels varme til den er lett brunet. Tilsett blandingen fra food processoren, karryblader, den andre løken og paprika terninger. La det koke i 10 minutter, til kyllingen er gjennomkokt, før du tar det av platen og tilsetter yoghurt.

Raita:

3 dl yoghurt naturell

1 reven agurk

1/2 ts salt

1 ts malt spisskummen

1/2 ts cayennepepper

2 ss myntesaus, ev. litt finhakket mynte

1/2 ts kvernet sort pepper

Rør alt sammen og sett kaldt, til det skal serveres.

Roti:

Kjøpes i asiatiske butikker og kan enten tas 40 sekunder i mikroovn, eller 30 skunder i tørr stekepanne, eller 10 minutter i folie i stekeovnen, til de er lune.


Ved servering legges roti på tallerken, kylling tikkaen legges i en stripe på midten, så legges en stripe raita og til slutt en stripe mangochutney. Rulles sammen og nytes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester er en velsmakende måte å bruke restemat på. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper. Denne pizzaen smaker nydelig med den karamelliserte løken.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her

Pizzasausen:

1 boks crème fraîche

1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. 

4 løk i strimler

2 ss smør

Stek løken i smør til den er karamellisert og rør jevnlig, så den blir jevnt stekt. Hell løken over i en sil, så smøret får renne godt av.

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester før steking
Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester før steking

1 boks mais

Rester av biff, skjært i strimler

1 grønn paprika i strimler

200 g reven ost, gjerne flere slag

1 mozarellapute revet i biter

Legg på løken, biffen, grønnsakene og osten. Stekes litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.

Du finner masse spennende pizzaoppskrifter, både på hvit pizza og andre, mer tradisjonelle varianter hvis du sjekker her.

Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester
Hvit pizza med karamellisert løk og biffrester

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetdagen

At poteter har fått sin egen dag i USA, virker ikke annet enn rett og rimelig, siden den har blitt dyrket i ca. 10 000 år. I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten den. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spaghetti og kjøttsaus.

Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Angus Denver steak med Clotildes ovnsbakte poteter og kryddersmør

Angus Denver steak er en mør og smakfull muskel fra bogen på fremparten på oksen. Den egner seg godt helstekt eller som klassisk biff. Den er super å putte sous viden og spise med stekte poteter, kryddersmør og gremolata.

Gremolata:

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Kryddersmør:

100 g romtemperert smør

2 cm hvitløk fra tube

2 ts grillkrydder ev. peppermix eller annen smak du ønsker. Det smaker også godt med finhakkede urter i.

Bland alt godt sammen, legg over i ønsket form og sett kaldt til litt før det skal brukes.

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

1,2 kg poteter

4 ss olje

Havsalt

Potetene:

1,2 kg poteter

4 ss olje

Havsalt

Dersom potetene har glatt skinn, skrubb dem skikkelig og skrell dem slik at de får et stripete mønster (la halvparten av skallet være på). Om potetene ikke er glatte, skrelles de helt.

Del potetene i biter i munnfullstørrelse. Kok dem, med 1 ts salt i fem minutter.

Legg halvparten av oljen i en ildfast form. Sett det i ovnen slik at oljen og formen varmes opp.

Hell av potetvannet og la potetene dampe av seg, så de blir helt tørre. Sett på lokk, bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene blir ujevn/ruglete. Dette vil gjøre overflaten sprø.

Legg potetene i den varme formen, strø over salt og resten av oljen. Vend godt, så at potetene dekkes med olje.

Stek potetene i 210 grader i  ca. 30 minutter. Snu potetene etter omtrent halve tiden. Kjenn etter om de er ferdige. De skal være gylne og sprø utenpå og myke inni. Bruk eventuelt grillelementet på slutten. Servér med en gang.

Angus Denver steak:

Krydre kjøttet med salt og pepper. Legg det i vakuumpose, tilsett olivenolje og noen kvaster timian. Vakuumér og legg i sous vide på 57 grader i 5 timer. Ta kjøttet ut av vakuumposen og grill eller brun det raskt på alle sider, så du får en fin farge. La kjøttet hvile før du skjærer i det.

Du finner flere oppskrifter med sous vide her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.