Fajitadagen

Texmexmat kan være så mangt, men fajitas har fått sin egen dag i USA.

Fajita er en texas/meksikansk betegnelse på små kjøttstrimler. Opprinnelig ble det laget av storfe, men nå brukes det som navn på strimlet mat av mange slag.

Du finner oppskrift på fajitas og andre tex/mex-oppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet av hjort med rødbetepuré, portvinssaus og båtpoteter

Vi kjøper hel hjort hver høst og deler med et vennepar. Vi har dugnad på partering og maling av deig og har det veldig hyggelig samtidig. Indrefileten er det møreste stykket på hjorten og vi gleder oss alltid til å lage noe godt av den.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Hjorten:

Beregne ca. 220 g per person, avhengig av hvor storspiste dere er. Fileten krydres med viltkrydder og pepper og stekes 2-3 min. på hver side i litt smør i stekepannen. Sett fileten i ovnen på 70 grader i 20-30 minutter, etter hvor rosa du ønsker den. Om du bruker steketermometer er 53-55 grader rå til medium minus. Medium er 60 grader og medium pluss er 65 til 70 grader.

Dryss på litt salt og la den hvile i 5 min. før den kuttes i tykke skiver.

 

Rødbetepuré:

finner du oppskrift på HER.

Portvinssaus:

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 gulrot i små terninger

Litt smør til steking

2 dl portvin

1/4 flaske kalvefond

5 dl fløte

Salt og pepper

50 g smør

Fres løk, hvitløk og gulrot i litt smør. Tilsetter portvin og la det koke litt inn. Tilsett kalvefond og fløte. La det koke det til det tykner, sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett smør, for at den skal være ekstra blank når du serverer. Må ikke koke etter du har tilsatt smøret.

Server hjortefileten med båtpoteter, rødbetepuré og den deilige sausen og pynt med en timiankvast.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Indonesias nasjonaldag

17. august er Indonesias nasjonaldag og en stor begivenhet. I 1945 erklærte de seg uavhengige og flagget deres ble heist for aller første gang.

I Indonesia bor det over 300 forskjellige etniske og språklige grupper, og nasjonaldagen er en dag for at alle disse forskjellige gruppene skal komme sammen i glede og feiring, holde seremonier og festlige begivenheter i hele landet. Dagen starter med flaggheising og parade etterfulgt av leker, f.eks. putekrig, sekkeløp og klatrekonkurranse.

Indonesia har ca. 5350 tradisjonelle matretter. Maten består ofte av ris, nudler og supper. Den varierer veldig etter region og er påvirket av mange andre land, f.eks. Midtøsten, India, Kina og Polynesia. Du finner flere matretter fra Indonesia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Doi murgi – kyllinggryte fra Bangladesh

Doi murgi er en deilig middagsrett er fra Bangladesh. Oppskriften inneholder mye chili, så det er viktig å tilpasse det sin egen gane og ikke overdrive, for det kan ødelegge et ellers nydelig måltid.

Marinade:

1 kg kyllinglårfilet, delt i store biter

2 ts sitronsaft

1 ts salt

4 ts hvitløk, finhakket

2 ts chilipulver

4 ts ingefær, finhakket

1/2 ts svart pepper, malt

250 g gresk yoghurt

1/2 ts spisskummen

Bland alle ingrediensene til marinaden og legg i kyllingfileten. Sett kyllingblandingen kaldt i min. 3 timer, men gjerne over natten.

Saus:

10 ss sennepsolje

6 mellomstore løk, finhakket

2 ts salt

12 kardemommekjerner

2 biter kanelbark

4 laurbærblader

16 nellikspiker

1 ts spisskummen pulver

2 ts malt koriander

1 ts gurkemeiepulver

1/8 ts muskat

1 ts chilipulver

12 grønne chili (hvis du tør)

Til serveringen:

1 dl finhakket, sprøstekt sjalottløk

8 chili (hvis du tør), delt på langs og fjernet innmat

Brun løk, salt, laurbærblader og de hele krydderne i sennepsoljen til løken er gyllenbrun (10-20 minutter).

Tilsett 2,5 dl vann og kok opp, skru deretter ned varmen og kok i 10 minutter, rør av og til.

Når løkblandingen er myk og karamellisert, tilsettes de malte krydderne. Skru opp varmen til middels og stek i ca. ett minutt.

Ta kjelen av varmen og tilsett kyllingblandingen og ev. chili. Rør alt godt sammen og tilsett ytterligere 1/2 dl  vann

Sett kjelen tilbake på svak varme og sett på lokk. Kok i 35–40 minutter og rør av og til. Du bør ende opp med en ganske tykk saus, med litt olje som stiger opp til overflaten. Server med ris og limebåter til. Strø sprøstekt sjalottløk over og pynt med en delt chili, som kan spises av de som tør.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammecarré med potetpuré, ovnsbakte rotgrønnsaker og rødvinssaus

Lammecarré både smaker godt og ser imponerende ut. Det er ikke så vanskelig som det ser ut som og blir veldig saftig, om du bruker steketermometer, så du ikke steker det for lenge.

Lammecarréen:

1,5 kg lammecarré

Lag marinade av:

2 ss honning

2 ss dijonsennep

1 ts hvitløk fra tube

saft av 1/2 sitron

1 ts rosmarin fra flaske, ev. 2 ts tørket

La lammecarréen ligge i marinaden i minimum to timer, men gjerne over natten, så smakene setter seg bedre i kjøttet. Lammecarréen stekes raskt på hver side på grillen eller i grillpanne. Sett inn steketermometer og sett den brunede carréen i ovnen på 125 grader i ca. 20 minutter, til termometeret viser 55 grader. La det hvile en stund før det skjæres i, så all saften ikke renner ut. Når du deler opp lammecarréen, skjærer du mellom «pinnene» og 2-3 bein er passe per person.

Sausen:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.

Rotgrønnsakene finner du oppskrift på her

Jeg har servert lammecarréen med potetpuré, som du finner en perfekt oppskrift på her

Du finner masse, både spennende og tradisjonsrike oppskrifter med lam her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus er en nydelig dessert som er perfekt for oss som liker pina colada.


Kokospudding:

4 dl kokosmelk

2 ss kremfløte

1 vaniljestang

2 ss sukker

2 plater gelatin

Kok opp kokosmelken og fløten med sukker og vaniljestang. Ta kjelen av platen. Legg gelatinplatene i iskaldt vann til de er helt bløte. Klem ut vannet av dem med hendene og legg dem over i kjelen under omrøring. Sil blandingen over i porsjonsformer og sett kaldt.

For å hvelve puddingen, holder du formen noen sekunder i varmt vann, skjærer forsiktig rundt kanten og snur formen over en tallerken.

Karibisk ananas:

1 ananas

1/2 dl sukker

2 ss smør

1/2 dl mørk rom

Skrell ananasen, ta ut kjernen og del den munnstore biter. Smelt sukkeret i stekepannen til det blir lysebrunt. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke sammen til en sakteflytende saus, sa 5 min. Serveres med en gang, med f.eks. iskrem.

Pynt med granateple og et mynteblad, eller en spiselig blomst, som. f.eks. stemor.

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Uer innbakt i panko og persille med tartarsaus og juksepommes frites

Denne deilige retten med uer, passer til både barn og voksne.  Den saftige ueren er dekket av et sprøtt, velsmakende skall av panko, persille og fiskekrydder. Om du ikke får tak i uer, kan du selvfølgelig bruke annen fisk. Oppskriften er passe til 4 personer.

Ueren:

800 g uerfilet
1 egg, sammenpisket
1 ss melk
200 g panko
4 ts fiskekrydder
1 ss tørket persille
1 ss olivenolje
Smør en ildfast form med litt olje. Visp sammen egg og melk i en suppetallerken. Bland panko, fiskekrydder, persille og olivenolje i en annen suppetallerken eller vid bolle.
Dypp hver uerfilet, først i eggblandingen, rull den deretter godt i pankoblandingen.
Legg filetene i den ildfaste formen. Stek på 200 grader i 15-20 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken, til den flaker, hvis du skjærer i den og er gyllenbrun på utsiden.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Potetene:

Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i staver, legg dem i langpanna, ta på salt og ev. annet krydder du har lyst på. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

 

Du finner flere spennende og velsmakende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lun potetsalat med greske kjøttboller

Lun potetsalat med greske kjøttboller er vel noe av det greskeste man kan spise. Jeg synes det smaker nydelig og får meg til å få lyst på en tur til Hellas.

Greske kjøttboller:

800 g karbonadedeig
1 løk
2 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk koriander
1/2 ts spisskummen

1 kvist frisk mynte

2 kvister frisk oregano
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1/2 ts cayennepepper
salt + pepper
3 egg
2 ss potetmel

Finhakk løken og stek den blank den i stekepanne. Bland karbonadedeigen med alle de andre ingrediensene, i en bolle. Lag avlange kjøttboller, tre dem på grillspyd og grill dem på middels varme i ca. 10 minutter. Du kan også steke dem i stekepanne eller legge dem på bakepapir i ovnen på 200 grader, til de får lekker farge.

Lun potetsalat

Kok poteter og la dem avkjøle seg så mye at du klarer å ta i dem. Del dem i to, fire eller åtte, alt etter hvor store poteter du har. Bland potene med ett glass fetaost, vårløk i tynne ringer, oliven i skiver, lime, olivenolje, finhakket bladpersille, salt og pepper. La den stå i romtemperatur til den skal spises, så smakene får satt seg og potetene fortsatt har god lunk.

Server gjerne med tzatziki, som du finner oppskrift på her, sammen med masse andre deilige oppskrifter fra Hellas.

Lun potetsalat med greske kjøttboller
Lun potetsalat med greske kjøttboller

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Côte de boeuf med bakt potet, kryddersmør og salsa

Côte de boeuf er en entrecôte på bein. Den er saftig og smaker mye. Sammen med bakt potet, kryddersmør og salsa, synes jeg at côte de boeufen virkelig kommer til sin rett.

La kjøttet ligge i romtemperatur i et par timer før steking. Stek i varm panne tilsatt en blanding av olje og smør. Legg i et par hele hvitløk, som du knuser med handa. Brun kjøttet så det blir brunt og karamellisert ca. 2 minutter på hver side, før du steker det på 125 grader i ovnen i ca. 15 min.

Om kjøttstykket er veldig stort, må det få steke lenger i ovnen. Bruk steketermometer og ta ut kjøttet når det har en kjernetemperatur på 52 grader og la det hvile på en rist med folie over. Du kan gjerne grille côte de boeuf også.

Bakt potet:

Pakk bakepoteter i folie og sett dem i ovnen på 150 grader i 4 timer.

 

Kryddersmør:

250 g smør, romtemperert

2 finhakkede chili

1/2 ts grovmalt pepper

1 ts paprikakrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og settes kaldt.

Salsa:

2 tomater, frøene fjernet og i små terninger

1 neve hakket bladpersille

2 halve paprika i små terninger, f.eks. gul og rød

1/2 finhakket løk

1 finhakket chili

1/2 mango i små terninger

1 ss limesaft

Bland alle ingrediensene til salsaen sammen, smak til med salt og pepper og la den hvile til den skal serveres, så smakene får satt seg. Den blir bare bedre av å få stå en time eller to.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.