Pasta med smårettskinke og tomat

Pasta med smårettskinke og tomat er raskt å lage, i tillegg til at det er velsmakende og sunt. Om du har rester av kjøttpålegg eller andre typer mørt kjøtt, kan du dele det i små terninger og bruke det i stedet. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g smårettskinke

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass oliven i skiver

Salt og pepper

500 g spagetti

1 potte basilikum

Parmesan

Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Tilsett smårettskinke og oliven og la det bli lunt.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen og basilikum i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

Pasta med smårettskinke og tomat
Pasta med smårettskinke og tomat

 

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Makaronigrateng

Makaronigrateng eller makaroniform er lett å like og enkelt å servere til mange. Dette oppskriften er passe til 6 personer, men kan enkelt dobles og lages i en langpanne.

3,5 dl makaroni, kokt i saltet vann etter anvisning på pakken minus 2 minutter

600 gram karbonade- eller kjøttdeig

2 rødløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 rød chili, finhakket

2 bokser hermetiske tomater, helst Mutti

2 ss okse- eller kalvefond (ev. 1 buljongterning)

1⁄2 ts kajennepepper

2 ss ketsjup

1 neve bladpersille, finhakket

1 neve basilikumblader, finhakket

Salt og pepper

1 pk brokkolini i biter

1 pk revet ost, gjerne vellagret og flere slag

Brun karbonadedeigen i en gryte, sammen med løken i litt olje. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av bruningen og la det kose seg i et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater, ketsjup, kajennepepper, fond og urter. La det koke i minimum 1 time, før du smaker til med salt og pepper. Bland sammen kjøttsaus, makaroni og brokkolini og hell det over i en smurt ildfast form.
Dryss over osten, og stek midt i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter.

Om du ønsker, kan du servere makaronigrateng med en salat og godt brød.

Makaronigrateng - makaroniform
Makaronigrateng eller makaroniform 

 

Du finner mange spennende og velsmakende retter, som tilberedes i en form her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fiskesuppe av blåskjellkraft

Fiskesuppe av blåskjellkraft er en en rett, inspirert av maten i Bangladesh, India, Pakistan og Sri Lanka. Du kan gjøre retten sterkere eller svakere, ved å justere mengden chili.

Blåskjellkraften fra denne retten, silt

1 løk, finhakket

1 chili, finhakket

1/2 finstrimlet purre

1 pose grønnsaksris

200 g laks i terninger

Fres løken blank og mør i litt smør. Tilsett chili og grønnsaksrisen og fres i noen minutter til, før du tilsetter kraften og purren og koker opp. Tilsett fisken og la det trekke til den er gjennomkokt. Server med godt brød, f.eks. nan.

Fiskesuppe av blåskjellkraft
Fiskesuppe av blåskjellkraft

 

Du finner flere velsmakende og spennende suppeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Timatim

Timatim er en salat fra Etiopia og Eritrea. Den kan fint spises alene, med litt brød, eller som tilbehør til en gryterett, men det vanligste er å servere den med injera, som er en pannekake laget av teffmel.

Salat:

3-4 store tomater i terninger

1/2 rødløk finhakket

1 jalapeño uten frø, finhakket

1/2 rød paprika, i terninger

1/2 grønn paprika, i terninger

Dressing:

1/4 kopp rapsolje

3 ss rødvinseddik

Saften av 1 sitron

2 fedd hvitløk finhakket

2 ts berbere krydder

 

Bland alle ingrediensene til salaten sammen i en bolle. Bland dressingen i en annen bolle og rør godt sammen. Hell dressingen over salaten og sett kaldt til den skal brukes.

Timatim
Timatim

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Harira

Harira er en velsmakende og mettende suppe som opprinnelig kommer fra berbernes mattradisjoner, og som lages i Algerie og Marokko i forbindelse med ramadan. Du får kjøpt harirakrydder i butikker med mat fra Midtøsten og Nord- Afrika. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

500 g lammebogskiver med bein,  i ca. 1×1 cm terninger

1 løk, finhakket

3 gulrøtter i små terninger

1 ss ingefærpaste

2 ss harirakrydder

2 laurbærblader

1 ts pepper

Salt

1 bunt bladpersille, finhakket

1 neve koriander, finhakket

2 ss tomatpuré

1 dl linser

1 boks hakkede tomater

1.5 l grønnsakkraft/ev. vann og fond

1 boks ferdigkokte kikerter

1 liten neve vermicelli eller capellini spezzati (veldig tynn pasta)

Litt rapsolje til steking

Brun lammekjøttet sammen med bein og løk i oljen. Tilsett krydder, ingefærpaste og grønnsaker og la det frese litt, mens du rører. Rør inn tomatpuree, tomater, mesteparten av urtene, linser og kraften. La suppen småkoke under lokk i ca. 1 time, til kjøttet er mørt. Tilsett ferdigkokte kikerter og pastaen og kok i 5 minutter. Smak til med salt og pepper og dryss over litt finhakket persille før du serverer.

 

Harira
Harira

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje på gresk vis

Kje på gresk vis er møre, saftige kjelår, som får kose seg på en seng av grønnsaker og en tomatbasert saus. Kje er ikke alltid så lett å få tak i, men om du spør på Meny, kan de ofte skaffe. Kjeet, som egentlig kommer fra slakter Eide i Lillesand, marineres over natten i en nydelig hvitløk- og urteblanding, og kan varieres ved å velge forskjellig tilbehør. Kjelår er ganske små, så det er greit å beregne 2 personer pr. lår.

Denne gangen har jeg valgt å lage en gresk vri på kjeet.

2 kjelår

1 flaske Mutti, hakkede tomater (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser)

2 ss kyllingfond

3 finhakkede hvitløk

1-2 glass oliven 4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

500 g perlepoteter (eller andre små poteter, ev. større poteter, delt i 2 eller 4)

Tzatzikikrydder og pepper

Start med å helle hakkede tomater og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over tzatzikikrydder og pepper. Legg kjeet på toppen og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte.



Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reinsdyrfilet med jegersaus

Reinsdyrfilet med jegersaus smaker godt av solbærsirup og jegermikskrydder. Jeg har valgt å servere med båtpoteter og blomkål, men du kan gjerne bruke andre grønnsaker og kokte poteter eller potetmos også.

200 g reinsdyrfilet per pers

2 ss smør

2 finhakkede løk

1 boks rømme

3 dl fløte

2 pk sopp i skiver

4 ss viltfond

2 ss jegermiks (krydder)

1 dl solbærsirup

Salt og pepper

Løken stekes i en kjele, på lav temperatur i smøret til det har fått fin brunfarge. Mot slutten tilsettes soppen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Reisdyrfiletene krydres med salt og pepper før de stekes eller grilles i 2 minutter på hver side.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Reinsdyrfilet med jegersaus
Reinsdyrfilet med jegersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med pastis- og kjørvelsaus

Laks med pastis- og kjørvelsaus, gulrot- og blomkålpuré og mungobønner er en deilig rett. Mungobønnene kan fint erstatte poteter, men du kan gjerne bruke poteter, enten kokte eller båtpoteter i ovnen om du foretrekker det. Pastis- og kjørvelsaus gir en nydelig smak av anis. Om du ikke får tak i Pastis, man du bruke et annet anisbrennevin, f.eks. Ouzo eller Raki.

Gulrot- og blomkålpuré:

4 gulrøtter

1 lite blomkålhode

2 ss grønnsaksfond

Fløte

Salt og pepper

Skrell og del gulrøtter i små terninger og blomkålen i små buketter. Legg det i en kjele og hell på fond og fløte, så det nesten dekker. La det koke langsomt opp og la det koke på lav varme til grønnsakene er møre. Kjør det jevnt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.

Laksen:

Laksen krydres med litt salt og pepper og kan bakes i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).

Mungobønner:

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong.

Pastis- og kjørvelsaus:

6 sjalottløk

2 dl Pastis

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og lar det koke til det får passe sauskonsistens. Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper og server.

Laks med pastis- og kjørvelsaus
Laks med pastis- og kjørvelsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gnocchi med kjøttsaus (ragu)

Gnocchi med kjøttsaus (ragu) er lett å like for både liten og stor. Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta. En av favorittene mine er gnocchi med blåskimmelsaus, men i dag har jeg laget den med en deilig kjøttsaus eller ragu, som italienerne kaller det. Sausen har gulrot i små terninger, men det smaker ikke gulrot. Gulroten gir bare en god smak til sausen og den blir litt sunnere også.

1 gulrot i små terninger

2 rødløk, finhakket

1 ss tørket basilikum

1 ss oregano

600 g karbonadedeig

1 finhakket rød chili

1 neve finhakket fersk basilikum

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1 ss tomatpuré

Salt og pepper

Rødløk og gulrot stekes i litt olje. Tilsett karbonadedeig, hvitløk, chili, tørket basilikum, oregano, fersk basilikum, hakkede tomater, tomatpuré, salt og pepper. Sausen skal koke til den får en naturlig sødme, så gjerne en time eller to.

Gnocchien kokes etter anvisningen på pakken. Jeg drysser reven parmesan over og pynter med litt basilikum.

Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus

 

Du finner flere spennende og varierte pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med hjemmelaget teriyakisaus

Laks med hjemmelaget teriyakisaus smaker nydelig som en liten kveldsrett og kan fint også brukes som forrett. Om du vil ha den til middag, kan du bare koke litt ris til, så har du et komplett måltid. Den hjemmelagde teriyakisausen smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og kan brukes til mange andre retter enn denne. Det høres merkelig ut å tykne den med bakepulver, men det virker.

Hjemmelaget teriyakisaus:

2 dl soyasaus

2 ss vann

1 ss sesamolje

2 ss riseddik

3 ss brunt sukker

3 ss honning

1 revet hvitløksfedd

1 ss revet ingefær

Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.


Laksen:

Laksen deles i porsjonsstykker, saltes og pepres, legges i en ildfast form med litt olje og settes i ovnen på 180 grader i 15 minutter. Om du vil, kan du pensle med teriyakisausen før du setter den i ovnen og en gang underveis. Du kan også ta laksen i Sous Vide med litt olje, salt og pepper på 50 grader i 15 minutter.

Servering:

Server laks med hjemmelaget teriyakisaus med hvite bønner, mango i terninger, avokado i terninger, strimlet vårløk, frisk finhakket koriander og kanskje et dryss sesamfrø.

Laks med hjemmelaget teriyakisaus
Laks med hjemmelaget teriyakisaus

 

Du finner flere spennende matretter fra Japan her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.