Bakt torsk med spennende saus og agurksalat

Bakt torsk med spennende saus og agurksalat smaker nydelig og her serverer jeg det med råstekte poteter. Om du vil servere retten til gjester, kan mye forberedes i forkant, men sausen må ferdigstilles rett før servering.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Om du ønsker, kan du skrelle agurken. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver, smlt smør i en stor stekepanne og fordel potetskivene utover. De må helst ikke ligge for mye oppa hverandre. Stek på middels varme under lokk i 20 minutter. Sjekk etter halve tiden, om du må snu dem. Fortsett å steke uten lokk til de er gylne og sprø. Snu dem underveis, så de blir ganske jevnt stekt.

Om du skal lage råstekte poteter til mange, kan du steke dem på 250 grader til de er gylne og lekre i langpanna. Husk å bruke godt med smør og snu underveis.

Gi råstekte poteter et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Bakt torsk:

800 g torsk person

Salt og pepper

100 g smør

Del torsken i porsjonsstykker, krydre den med salt og pepper og sett den kaldt i 30 minutter.  Smelt smøret i en ildfast form og legg i torsken. Bak den i ovnen på 180 grader i ca. 20-25 min.

Sausen:

3 sjalottløk, finhakket
1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger
1 rød chili, finhakket
1 dl rosévin
100 gram smør, delt i 6 terninger
3 ts creme fraiche
Saften av 1/2 sitron
1/2 glass ørretrogn
1 liten potte frisk dill, finhakket
Salt og pepper

Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.

Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.

Server bakt torsk med spennende saus og agurksalat sammen med de råstekte potetene og pynt gjerne med en dillkvast og litt rogn.

 

Bakt torsk med spennende saus og agurksalat
Bakt torsk med spennende saus og agurksalat

 

Du finner mange flere spennende, velsmakende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nær her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aviation

Aviation er en drink fra New York tidlig på 1900-tallet og en av de klassiske drinkene fra USA. Den er balansert og litt blomsteraktig i smaken.

50 ml gin

15 ml limesaft

8 ml Marachinolikør

5 ml Creme de Violettes

Isbiter

Rist alt sammen i en cocktailshaker, sil over i glass og pynt med litt sitronskall.

Aviation
Aviation

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Piadina

Piadina er fristende porsjonsbrød, som fylles med de godsakene du måtte ønske. Den stekes på takke eller i stekepanne og kan enten brettes eller rulles rundt fyllet, etter steking. Du får kjøpt flytende lardo i italienske delikatessebutikker. Om du ikke får tak i lardo, kan du bruke smult eller olivenolje.

500 g mel
50 g flytende lardo, smult eller olivenolje
1 teskje salt
1 ts bakepulver
Ca. 2 dl lunkent vann

Bland mel, salt og bakepulver i en stor bolle, tilsett smult eller olivenolje og bland godt, til fettet er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt lunkent vann og bland til en jevn og elastisk deig. Deigen skal være myk, men ikke klissete. Dekk med et klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter, før du deler deigen i 6 like emner, som formes til baller.
Kjevle ut hver deigball til en leiv som er 3-5 mm tykke og stek dem på takke eller tørr stekepanne på middels varme i ca. 2 – 3 minutter på hver side. De skal være gylne og fine, men fortsatt være myke og lette å brette eller rulle.
De smaker aller best når de spises mens de er varme og du kan fylle dem med det du liker best. Jeg har brukt aioli, spekemat, parmesan, oliven og basilikum.

 

Piadina
Piadina

 

Du finner oppskrifter på masse spennende og velsmakende brød, fra fjern og nær, her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Risotto med pancetta

Risotto med pancetta er en velsmakende rett. Pancetta er det italienske svaret på bacon. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Oppskriften er passe til 4 personer som hovedrett og 8 – 10 personer til forrett.

Kraft:

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

2 ss kyllingfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Risotto med pancetta:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk risottoblanding med steinsopp

1 pk tørket sopp (steinsopp eller blandet skogsopp)

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

400 g pancetta i små terninger

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Ev. litt finhakket persille

Basilikum

 

Legg soppen i litt kokende vann og la den stå og trekke til du skal bruke den. Brun pancettaen i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes pancettaen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør ev. inn finhakket persille rett før servering og pynt med friske urter.

Risotto med pancetta
Risotto med pancetta

 

Du finner flere velsmakende risottoretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas szechuankylling

Mammas szechuankylling er kjempegod. Vanligvis er maten fra Szechuan ganske sterk, men denne retten er mer smaksrik enn sterk. Oppskriften er passe til 4 personer.

5 kyllingfileter, delt i strimler

Nøytral olje til steking

1 boks wokgrønnsaker

2 gulrøtter i skiver

1 løk i strimler

1/2 purre

1 dl cashewnøtter

Fres kyllingen i oljen, på høy varme. Tilsett soppen og fres videre, før du tilsetter løken og lar det småkoke i noen minutter. Tilsett resten av grønnsakene og la det kose seg i et par minutter.

Sausen:

3 dl hønsebuljong

1/2 dl soyasaus

2 ss ketjap manis

1 ss revet ingefær

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ss sambal oelek

1 ss potetmel til jevning

Salt, szechuanpepper og brunt sukker

Rør sammen alle ingrediensene, bortsett fra potetmelet. Smak til med salt, szechuanpepper og brunt sukker og hell blandingen over kyllingen og grønnsakene.

Rør potetmelet sammen med 1/2 dl vann og rør inn under omrøring. Dryss cashewnøttene over og server med nykokt ris.

 

Mammas szechuankylling
Mammas szechuankylling

 

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pasta med sopp og bacon

Pasta med sopp og bacon er raskt å lage smaker godt. Den passer som forrett, lunsjrett og til kveldskosen. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt og er passe til 4 personer som lunsjrett. Om du skal brukte den til forrett, er den passe til 8 personer.

1/2 pk sopp i skiver

1 løk

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g bacon

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass sorte oliven i skiver

Salt og pepper

500 g pasta etter eget ønske

1 potte basilikum

Parmesan

Fres bacon, sopp, løk, hvitløksfedd og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker.  Rør inn oliven rett før servering.

Kok pasta etter anvisning på pakken og hell av nesten alt vannet. Bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

 

Pasta med sopp og bacon
Pasta med sopp og bacon

Spennende fiskesaus med tomater og rogn

Spennende fiskesaus med tomater og rogn passer til både rød og hvit fisk, enten den er kokt, bakt, stekt eller grillet.

3 sjalottløk, finhakket
1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger
1 rød chili, finhakket
1 dl rosévin
100 gram smør, delt i 6 terninger
3 ts creme fraiche
Saften av 1/2 sitron
1/2 glass ørretrogn
1 liten potte frisk dill, finhakket
Salt og pepper

Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.

Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.

Spennende fiskesaus med tomater og rogn
Spennende fiskesaus med tomater og rogn

 

Du finner mange flere varierte, spennende og velsmakende sauser i tillegg til de tradisjonelle her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Arabisk agurksalat

Arabisk agurksalat smaker svalt og godt til mange arabiske retter eller som en mezerett.

Agurksalaten:

5 dl naturell yoghurt
1 agurk, finhakket
1,5 ss tørket mynte, knust
1 hvitløksfedd, revet
Saften fra 1/2 sitron
Salt og pepper

Pynt:

Olivenolje

Mynteblad

Rør sammen yoghurten med agurk, hvitløk, mynte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Risle over litt olivenolje og legg på et mynteblad. Serveres godt avkjølt og settes kaldt til den skal brukes.

Arabisk agurksalat
Arabisk agurksalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 17

Ukemeny 17 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kylling Swahili

Tirsdag: Lakseburger

Lakseburger

Onsdag: Burger med smak av Italia
Burger med smak av Italia
Burger med smak av Italia
Torsdag: Pasta all’ arrabbiata
Pasta all’ arrabbiata
Pasta all’ arrabbiata
Fredag: Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips
Lørdag:
Forrett: Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Hovedrett: Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Dessert: Bedre enn sex
Bedre enn sex
Bedre enn sex
Søndag:
Forrett: Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Hovedrett: Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Dessert: Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy

 

Ukemeny 17 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baklava med valnøtter

Baklava med valnøtter er en deilig og veldig søt dessert/kake/søtsak som lages i Hellas, Tyrkia, Malta, Midt-Østen og i Nord-Afrika. Den smaker godt med en kopp sterk kaffe og en kule vaniljeis ved siden av. Oppskriften fyller langpannen, ca. 30 x 40 cm. Du kan gjerne halvere oppskriften og størrelsen på formen, om du synes det blir for mye av det gode. Det spesielle med å lage baklava, er at du deler den opp, før den stekes og heller på sirupen etter steking. Du får kjøpt ferdige flak med filodeig i de fleste velassorterte butikker i tillegg til asiatiske butikker.

Valnøttfyll:

500 g valnøtter

2 ss sukker

1 ts kanel

1 ts malt nellik

Kjør valnøtter i en foodprosessor, eller om du ikke har det, legg dem i dobbel brødpose og bank dem til de er grovhakket. Bland nøttene med sukker, nellik og kanel og sett til side.

Baklava:

2 pakker filodeig
300 g smør

Del hver pakke med filodeig i to, så det blir 4 stabler. Smelt smøret og pensle bunnen av formen med smeltet smør. Pensle et ark filodeig med smør og legg det i bunnen av formen. Pensle alle arkene i den første stablen og legg dem på hverandre.

Fordel 1/3 av valnøttfyllet over det øverte laget, før du legger på neste runde med smurt filodeig på samme måte. Fordel halvparten av valnøttfyllet og gjenta til du har lagt på den siste stablen med filodeig.

Bruk en skarp kniv og kutt baklavaen i ruter, trekanter, eller som jeg har gjort, i diamantfasong, Stek baklavaen midt i ovnen på 190 grader i ca. 40 minutter. Baklavaen skal være gyllen og lekker.

Sirup:

2 dl sukker

1,5 dl vann

1 dl honning

2 ts sitronsaft

Mens baklavaen steker, koker du opp sukker, vann og honning i en kjele, til sukkeret er oppløst. Tilsett sitronsaften, hell sirupen over baklavaen og la den stå og trekke i minimum 1 time på benken.

Den kan oppbevares i inntil 1 uke på benken, med rent koppehåndkle over og den kan fryses.

Baklava med valnøtter
Baklava med valnøtter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.