Julemat – du finner oppskriftene her, samme om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, lutefisk eller vegetar, inkludert det deilige tilbehøret til hver av julemiddagene. Noe av tilbehøret kan du lage allerede nå, om du vil og legge i fryseren.
Tradisjonelle og noen nye julekaker, julegodteri og juledesserter finner du også oppskrifter på her. De fleste julekakene kan lages nå og legges i tett boks, frem til de skal spises.
Her finner du også oppskriftene du trenger for en vellykket julefrokost, for eksempel kabaret, waldorfsalat, hjemmelaget kjøttpålegg og mange spennende varianter av sild og masse annet godt.
Cabaret
Du finner alle oppskriftene på deilige julemat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Canadisk elggryte er en litt annerledes gryterett og en kjærkommen variant, når du har kjøtt fra en hel elg i fryseren. Jeg anbefaler å doble porsjonen og fryse ned til senere. Canadisk elggryte er deilig å varme opp i en hektisk hverdag.
1,5 kg elgkjøtt (rundbiff, bankekjøtt eller annet kjøtt av forpart, delt i store terninger (fett og hinner fjernet) 4 ts nykvernet sort pepper 3 ss rapsolje 3 løk, skrelt og grovhakket 8 fedd hvitløk, finhakket 4 ss tomatpuré 3 dl rødvin 1 ltr elg- eller oksekraft (ev. vann og oksefond) 5 laurbærblader 6 gulrøtter, skrelt og kuttet i store biter 2 sellerirøtter, skrelt og kuttet i terninger 1 kg babypoteter, hele eller delt i to, avhengig av størrelsen 3 ss søt balsamicoeddik 1 pose frosne erter 4-8 ss maisenna, avhengig av hvor tykk du vil ha gryten 2 pk. finhakket fersk persille Friske timianblader (valgfritt)
Slik gjør du det:
Brun kjøttbitene i en tørr gryte i flere omganger, så det blir litt karamelliserte på alle kanter og løft dem over i en bolle etter hvert. Hell oljen i gryten og stek løk og hvitløk sammen med pepper, laurbær og urter. Rør inn tomatpuré og vin og la det koke i 10 minutter, før du legger kjøttet tilbake i gryten og tilsetter kraften. La det småkoke på lav varme, til kjøttet er mørt. Det tar ca. 3-4 timer. Tilsett potetene og grønnsakene og kok videre til de er møre.
Smak til med balsamicoeddik og salt, eller om du vil gi retten enda kraftigere smak, kan du bruke oksefond i stedet for salt. Rør inn maisennajevner for å tykne elggryten, om du vil det. Bland inn erter og fjern laurbærbladene, kok opp og server med f,eks. godt brød eller flatbrød.
Canadisk elggryte
Du finner flere velsmakende retter med vilt her og mange spennende retter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 49 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Indrefilet med russiske erter og soppsaus smaker så godt, at det gjerne kan brukes i selskap. Soppsausen kan lages i forveien og varmes rett før servering.
Russiske erter:
100 g russiske erter
2 dl vann
1 ts salt
2 ss smør
2 ss madeira (ev. sherry)
1 neve finhakket persille
Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.
Soppsaus:
300 g kantareller eller annen sopp i skiver (f.eks. aromasopp eller sjampinjong)
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss kalvefond
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
Indrefilet:
Beregne 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Indrefilet med russiske erter og soppsaus serveres med valgfrie poteter, jeg har brukt bakte poteter delt i to, men du finner mange spennende potetvarianter her, eller du kan selvfølgelig bruke kokte poteter.
Indrefilet med russiske erter og soppsaus
Du finner flere oppskrifter med storfe her og flere velsmakende og spennende retter tilberedt i sous vide her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
3-retters meny fra USA kan være veldig variert, siden USA er stort og det er mange matkulturer å velge i. USA er også opphavet til mange drinker og da er det naturlig å foreslå en enkel og god velkomstdrink før dette måltidet.
Mimosa:
Mimosa er frisk og godt og passer godt som velkomstdrink. Den ble første gang laget i San Francisco av Sir Alfred Hitchcock i 1940-årene og du finner oppskriften her.
Mimosa
Forrett:
Poke bowl med laks og chilimajones er en rett fra Hawaii, USAs sydligste stat. Det er nydelig med en liten bolle til hver gjest til forrett og oppskriften finner du her.
Poke bowl med laks og chilimajones
Hovedrett:
Spareribs med coleslaw og båtpoteter er godt og du trenger ikke grill for å lage det heller. Det går helt fint å la sparribs få hele steketiden i ovnen. Du finner oppskriften her.
Spareribs med coleslaw og båtpoteter
Dessert:
New York Cheesecake smaker nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen. Oppskriften finner du her.
New York Cheesecake
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki er lettvinn hverdagsmat og jeg serverer det med en frisk, gresk salat. Oppskriften er passe til 4 personer.
Potetene:
800 g minipoteter
Olje fra fetaosten
Sil av halvparten av oljen fra fetaosten over i en langpanne. Del potetene i to, legg dem i langpanna og bland, så de er dekket av oljen på alle kanter. Sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.
Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell, gresk type
1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag
1/2 ts salt
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts nykvernet pepper
Litt sitron
Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.
Gresk salat:
1 agurk i terninger
20 minitomater, delt i 4
1 rødløk i tynne strimler
1/2 glass sorte oliven i skiver
1 glass fetaost i olje
1 ss rødvinseddik
Bland alt sammen, inkludert oljen i en bolle.
Lammestrimlene:
800 g lammestrimler
2 løk i strimler
1 ss oregano
2 ss tzatzikikrydder
Salt og pepper
Olje til steking
Brun alt i en gryte, til det er gjennomstekt, uten å være tørt.
Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki
Du finner mange velsmakende retter fra Hellas her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta Alfredo med kylling er velsmakende og ikke minst enkelt å lage. Pasta Alfredo en av de enkleste italienske pastarettene og brukes ofte som forrett eller lunsj. Siden jeg har brukt kylling i tillegg, er den også velegnet som hovedrett. Den vanligste pastaen å bruke til Alfredo er fettuccine, men du kan bruke hvilken pasta du vil. Opprinnelig kom denne retten fra Nord-Italia på slutten av 1800-tallet, men den spredte seg til USA med italienske innvandrere.
Kyllingen:
400 g kyllingfilet i strimler
Salt og pepper
Stek kyllingfiletene i olje, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige. Krydre dem med salt og pepper.
Pasta Alfredo:
3 dl nyrevet parmesan
125 g smør
Pasta til 4 pers.
Pepper etter smak
Basilikumblader og parmesan il servering
Kok pastaen al dente i en stor kjele med vann og salt.
Visp sammen halvparten av smøret, halvparten av parmesanosten og 5 ss varmt pastavann på middels varme, så blandingen blir kremaktig. Tilsett avrent pasta, og 5 ss til med varmt pastavann, kyllingen, resten av smøret og parmesanosten og bland forsiktig sammen på lav varme (i ca. 1 minutt). Dryss over parmesan, basilikum og nykvernet pepper og server pasta Alfredo med kylling umiddelbart.
Du finner mange spennende pastaretter her og flere velsmakende kyllingretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gammeldags fruktkake til jul er en saftig kake som moren min baker, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. Kaken blir nesten bedre jo eldre den blir.
1/2 kg smør
6 dl rørsukker
5 egg
1/2 kg speltmel
Ca 9 dl Blanding av rosiner, hakka aprikoser, tranebær, hakka sjokoladebiter og hakka mandler/hasselnøtter
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg og mel vekselvis før du blander inn resten av ingrediensene. Fordel i 2 brødformer kledd med bakepapir og stek i ca. 1,5 t på 170 grader.
Oppbevar i tett pose i kjøleskapet og skjær tynne skiver etter hvert som den skal serveres.
Gammeldags fruktkake til jul
Du finner flere oppskrifter på velsmakende, tradisjonsrike og noen nye og spennende julemat og kaker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Suppelapskaus med røkt skinke eller bayonneskinke er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak. Denne suppelapskausen kan også lages med sommerskinke, juleskinke eller påskeskinke. Suppelapskaus med røkt skinke er en fin rett å servere på for eksempel hyttetur, siden alt lages i en kjele. Om du vil gjøre retten ekstra lettvinn, kan du erstatte noen av grønnsakene med frossen lapskausblanding.
2 ss smør
2 løk, finhakket
400 g potet i terninger
Kraften/geleen fra skinkeposen
2 l vann
2 laurbærblader
1 purre i strimler
2 ss kyllingfond
2 ss grønnsaksfond
1 persillerot, i terninger
1 sellerirot, i terninger
5 gulrøtter i terninger
1/2 purre, finstrimlet
1 røktskinke eller bayonneskinke i terninger
1 bunt bladpersille, finhakket
Pepper og ev. salt
Fremgangsmåte:
Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene, bortsett fra skinken og bladpersillen og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokte.
Legg i skinketerningene og la det trekke i 10-12 minutter, til den er gjennomvarm. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.
Server med godt brød eller flatbrød.
Suppelapskaus med røkt skinke
Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.