Olivenbrød med urter og soltørka tomater smaker godt til for eksempel suppe, gryteretter, meze eller et tapasmåltid. Denne oppskriften gir 4 luftige og saftige olivenbrød.
4 fedd hvitløk, finhakket
1 rødløk, finhakket
2 små glass sorte oliven i skiver, finhakket
10 soltørkede tomater, finhakket
2 dl finhakket frisk kruspersille
1 dl finhakket frisk koriander
Ca. 1,5 kg hvetemel
2 pk tørrgjær
4 ts salt
1 l vann
4 ss olivenolje
Elt alt godt sammen og la det heve til dobbel størrelse, min. 2 timer. Del deigen i 4 like deler. Bak ut runde brød og la dem etterheve i ca. 1 time. Stekes på 200 grader i ca. 50 minutter. Sjekk om de er gjennomstekte ved å knakke på dem med en finger under. Lyden skal være hul.
Avkjøl brødene på rist. Olivenbrød går utmerket å fryse ned.
Olivenbrød med urter og soltørka tomater
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baguettepizza med kjøttsaus er en god lunsj-, kvelds- eller middagsrett, og en super måte å bruke rester på. Baguettepizza smaker godt både varm og kald og er super til turmat. Den kan også med stort hell serveres i barnebursdag, eller som nattmat. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Del baguettene på midten og deretter på langs, så hver baguett blir det i fire. Legg på pizzasaus, paprika og ost. Stekes midt i ovnen på 225 grader til osten er gyllen.
Baguettepizza med kjøttsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Entrecôte med rosépeppersaus er lettvinn mat, som i tillegg smaker godt. Jeg har servert retten med ovnspoteter og brokkolini, men du kan selvfølgelig bruke andre poteter og grønnsaker, om du foretrekker det. Du finner oppskrift på både ovnspoteter og andre spennende varianter her.
Rosépeppersaus:
2 ss smør
2 sjalottløk, finhakket
3 dl vann
4 ss oksefond
2 ts røde, syltede pepperkorn
3 dl fløte
Salt
Ev. maisennajevner og sukkerkulør
Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt. Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.
Biffen:
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet
1 ts salt
1 ts peppermiks
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
Rå/lite stekt: 55 grader
Medium/medium+: 60-65 grader
Godt stekt: 70 grader
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Entrecôte med rosépeppersaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 42 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Svinefilet med knutekålstuing og ovnspoteter er en deilig søndagsmiddag, som ikke trenger saus, siden knutekålstuingen gir nok fuktighet til retten. Oppskriften er passe til 4 personer.
Ovnspoteter:
200 g poteter per person
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Knutekålstuing:
1 knutekål, skrelt og delt i terninger
Gulrøtter, skrelt og delt i terninger
2 ss smør
1 klype muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
Salt og pepper
1 finstrimlet purre
Litt finhakket persille
Kok knutekål og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, knutekål og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.
Svinefilet:
800 – 900 g svinefilet
Salt og pepper
Fjern senen fra svinefileten med en skarp kniv og dryss på salt og pepper.
Svinefilet i stekeovn:
Brun svinefileten i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.
Svinefilet i sous vide:
Legger du svinefileten i vakuumpose og legg den i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.
Svinefilet på grillen:
Svinefileten legges på grillen på direkte varme. Når du har fått en fin stekeskorpe rundt hele fileten, kan du flytte den over til indirekte varme og grill i 15-20 minutter til. Snu den ofte og bruk gjerne steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen, som skal være ca. 70 grader.
Rød glitterspritz er en lettvinn og god velkomstdrink. Glitter Fisk er en dansk likør, som finnes i flere varianter. Felles for dem, er at de glitrer og passer derfor godt til det meste av feiringer.
4 cl Glitter Fisk Ruby
14 cl prosecco
Hell Glitter fisk i et høyt glass. Fyll opp med prosecco eller annen musserende vin.
Rød glitterspritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Salt karamellpanna cotta er en nydelig vri på den vanlige panna cottaen. Panna cotta er italiensk og betyr kokt fløte og den er enkel å servere til mange, siden den skal lages noen timer i forveien og oppskriften er enkel å gange opp. Denne varianten med salt karamell er min panna cottafavoritt for tiden og oppskriften er passe til 4 personer.
100 g sukker
3 gelatinplater
3 dl kremfløte
1 dl helmelk
Ca. 1/2 ts salt
Smelt sukkeret til karamell på lav varme. Det er viktig at du ikke rører, for da kan det krystallisere seg. Ta gryten med karamell av platen, bland fløten og melken og hell den litt etter litt over i karamellen under omrøring. Smak til med salt.
Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5 minutter, klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme blandingen. Rør i blandingen til den er helt avkjølt og fordel den i 4 porsjonsformer. Avkjøl salt karamellpanna cottaen i kjøleskapet i min. 4 timer.
Du kan enten servere panna cotta i formene, som jeg har gjort denne gangen, eller du kan løsne dem med en liten, skarp kniv langs kanten av formene så den løsner. Dyppe formene et øyeblikk i varmt vann og snu formene over på tallerkener.
Pynt med for eksempel friske bær, urter og nøtter. Jeg har brukt fiken, delt i to, bringebær, physalis, kiwibær, pistasjnøtter og mynteblader.
Salt karamellpanna cotta
Du finner flere velsmakende og spennende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laksa – en kjapp en går raskt å lage og smaker nydelig. Laksa er en suppe som spises i Singapore, Malaysia og Indonesia. Du får kjøpt laksapaste og fritert tofu i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 2- 4 personer, avhengig av om den skal serveres til hovedrett, lunsj eller som forrett..
2 ss nøytral olje
4 ss laksapaste
2 ss karripulver
1 løk, finhakket
200 g skivede kyllinglårfileter
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
2 ss fishsauce
1 ltr. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond
1 ts sukker
400 g skrellede reker (valgfritt)
200 g asiatiske fiskeboller (valgfritt)
1 pk fritert tofu i terninger
1 pose friske bønnespirer
Fres laksapaste og karri i oljen under omrøring i 1/2 minutt. Tilsett løken og stek i ett minutt, før du tilsetter kyllingen og steker i ett minutt til. Tilsett kokosmelk, kokoskrem fishsauce, sukker og kyllingkraften og la det småkoke i 5 minutter. Smak til om det behøves mer fishsauce og sukker (salt og søtt).
Om du skal bruke reker og fiskeboller, tilsetter du dem nå, sammen med tofu. La småkoke i ytterligere noen minutter, til kyllingen og rekene er så vidt gjennomkokt.
Hell laksaen over nudlene og topp med bønnespirer, egg og korianderblader.
Laksa – en kjapp en
Du finner spennende oppskrifter på velsmakende mat fra hele verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kantarellpai med chèvre og skinke kan brukes til forrett, lunsj, hovedrett eller en deilig kveldsrett. Du kan selvfølgelig lage paibunnen selv, men jeg bruker frossen butterdeig og sparer mye tid.
Bunnen:
1 pk frossen butterdeig
Tin butterdeigen, trykk den ut i en paiform og forstek midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter.
Fyll:
500 g kantareller
2 sjalottløk, finhakket
1 bunt gressløk, finhakket
3 egg
3 dl fløte
100 g chèvre med gressløk
6 skiver god spekeskinke
Salt og pepper
Rapsolje, til steking
Brun halvparten av soppen i olje på høy varme, før du tilsetter sjalottløk og bruner den. Krydre med salt og pepper og dryss over halvparten av gressløken.
Pisk sammen egg og fløte og legg halvparten av soppen i bunnen av paiskallet. Hell over eggeblandingen og legg på biter av chevrèn.
Stek paien i ovnen på 185 grader i cirka 30 minutter, til eggestanden har stivnet helt.
Stek resten av soppen i olje så lenge, krydre med salt og pepper og dryss over resten av gressløken.
Legg soppen og tynne skiver av spekeskinke på paien.
Server kantarellpaien varm, og gjerne med en god salat til.
Kantarellpai med chèvre og skinke
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elgekoklemos er en variant av koklemos, som er en av middagene vi hadde ganske ofte i barndommen min. Mamma lagde gjerne mye så vi hadde i flere dager og den kan også fryses ned i porsjoner og tas opp igjen senere. Koklemos kan minne om lapskaus, men den kan varieres mer og om du ser det blir lite til dag to, kan du bare slenge oppi litt nye elementer. Om du vil gjøre retten ekstra lettvinn, kan du kjøpe ferdig, frossen lapskausblanding i stedet for å kutte opp alle grønnsakene. Du kan også lage retten med kjøttdeig av storfe, svinedeig eller karbonadedeig av storfe.
800 g karbonadedeig av elg
4 løk, grovhakket
200 g bacon i terninger
1 l viltkraft eller vann og viltfond
3 laurbærblader
Poteter i terninger
Grønnsaker etter eget ønske, f.eks. gulrøtter, persillerot og sellerirot, alt skal være i terninger
1 boks erter
Bladpersille, finhakket
Salt og pepper
Start med å brune karbonadedeig, bacon og løk. Hell i kraft eller vann og fond. Tilsett laurbærblader, poteter og grønnsaker og la det koke i 30 minutter. Tilsett finhakket erter og bladpersille og smak til med salt og pepper. Kok opp og server. Det er godt med flatbrød til.
Elgekoklemos
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.