Innbakt svinefilet med fløtegratinerte poteter

Innbakt svinefilet med fløtegratinerte poteter er svinefilet pakket inn med blåskimmelost, cheddar og bacon. De fløtegratinerte potetene har også fått strimlet løk og som tilbehør har jeg brukt brokkolini. Saus behøves ikke, siden både potetene og kjøttet er saftig og god.

Potetene:

10 poteter i tynne skiver

2 løk i strimler

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, løken, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Svinefileten:

200 g svinefilet per person

2 pk bacon, avhengig av størrelsen på fileten.

Cheddar i skiver

Blåskimmelost i skiver, f.eks. Castello

Legg et matpapir på benken og legg baconet utover med god overlapp (husk at den krymper). Legg på cheddar i skiver og deretter blåskimmelost i skiver. Fjern sener og hinner fra svinefileten og dryss på pepper. Jeg bruker ikke salt, siden baconet er så salt i seg selv. Legg svinefileten på osten og bruk matpapiret til å rulle baconet pent rundt fileten, før du løfter den forsiktig over i en smurt ildfast form med skjøten ned. Stek den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.

Server innbakt svinefilet med fløtegratinerte poteter og valgfrie grønnsaker, for eksempel brokkolini, som kun har fått et raskt oppkok i lettsaltet vann, tilsatt smør.

Innbakt svinefilet med fløtegratinerte poteter
Innbakt svinefilet med fløtegratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 23

Ukemeny 23 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Wallenbergare med potetpuré og erter

Wallenbergare er en av de mest kjente matrettene fra Sverige. De smaker godt til middag, men kan også legges på brødskive, som en lunsjrett.

Wallenbergare med potetpuré og erter
Wallenbergare med potetpuré og erter
Tirsdag: Alt-i-en-form-laks

Alt-i-en-form-laks er velsmakende og lager lite oppvask. Om du ønsker, kan du lage den med annen slags fisk også.

Alt-i-en-form-laks
Alt-i-en-form-laks
Onsdag: Burmesisk kylling

Burmesisk kylling er en smaksrik og saftig rett fra Myanmar. Myanmars kjøkken er forøvrig preget av mye fiskeprodukter og er påvirket av både kinesisk, indisk og thaikjøkkenet.

Burmesisk kylling
Burmesisk kylling
Torsdag: Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre

Hjemmelaget kebab i pita er sunnere og bedre og derfor lager jeg kebaben selv. Den store forskjellen fra den du kjøper på gatekjøkken, er at min inneholder rent kjøtt.

Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre
Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre
Fredag: Reinsdyrtaco

Reinsdyrtaco er en deilig tacovariant, med norske smaker og norske ingredienser. Ramsløk er det norske svaret på hvitløk og den vokser vilt flere steder i Norge. De fleste velassorterte matbutikker har ramsløk, men om du ikke får tak i, kan du bruke litt hvitløk i stedet.

Reinsdyrtaco
Reinsdyrtaco
Lørdag:
Forrett: Gratinerte krepsehaler 

Gratinerte krepsehaler er en nydelig forrett eller lunsjrett. Om du kjøper f.eks. Jacobs, eller en annen ferdig hollandaisesaus, er det ikke mye jobb heller.

Gratinerte krepsehaler
Gratinerte krepsehaler
Hovedrett: Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter

Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter er en nydelig middagsrett, som gjerne kan serveres til gjester. Om du ikke har sous vide, kan du brune svinet og steke det i ovnen i stedet.

Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter
Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter
Dessert: Mammas shortbread med karamell og sjokolade

Mammas shortbread med karamell og sjokolade er en deilig dessertkake fra Skottland.

Mammas shortbread med karamell og sjokolade
Mammas shortbread med karamell og sjokolade
Søndag:
Forrett: Carpaccio av laks

Carpaccio av laks smaker godt som forrett, til lunsj eller som en deilig, sval rett på varme sommerkvelder.

Carpaccio av laks
Carpaccio av laks
Hovedrett: Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter

Culotte er forlengelsen av bankekjøttet, som ligger over mørbraden bak på dyret. Den blir forholdsvis mør dersom den blir riktig behandlet.

Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Dessert: Sjokoladekake med karamell og peanøtter

Sjokoladekake med karamell og peanøtter kan minne om snickers og jeg synes den passer både som dessert og til kaffen. Kaken kan gjerne lages klar dagen i forveien.

Sjokoladekake med karamell og peanøtter
Sjokoladekake med karamell og peanøtter

Ukemeny 23 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Logo liten

Rabarbragin

Rabarbragin er en frisk og god sommerdrink, og en av mine favoritter. Jeg bruker Hendrick’s gin, som er rund og mild i smaken. Om du har rabarbra i egen hage, er rabarbrasirup billig og enkelt å lage.

Rabarbrasirup:

1 bunt rabarbrastilker (velg de rødeste)

500 g sukker

1 ltr vann

2 vaniljestenger

Del vaniljestengene deles på langs og skrap ut frøene. Kok lake på vann, sukker, vaniljestengene og frøene. Skjær rabarbraen i tynne skiver, tilsett dem i den kokende laken og kok det opp igjen. Ta kjelen av platen og la rabarbraen trekke i minimum 2 timer, gjerne over natten, på et kaldt sted.

Sil laken og ta ut vaniljestengene, men behold rabarbraskivene. De er nærmest en mos nå, og kan bli til kompott, smoothie, milkshake, eller kakefyll. Sett rabarbrasirupen kaldt til den skal brukes.

Rabarbragin:

4 cl Hendick’s gin

8 cl rabarbrasirup

1 cl ferskpresset sitronsaft

Kullsyrevann

Isbiter

Legg 3-4 isbiter i glasset. Hell i gin, rabarbrasirup og sitronsaft.

Fyll på med kullsyrevann uten smak og server.

Rabarbragin
Rabarbragin

 

Du finner flere spennende drinker , både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Marinert biff med nudelsalat

Marinert biff med nudelsalat er smaksrik og mettende mat, som kan serveres til lunsj, forrett eller middag. Oppskriften er passe til 4 personer som hovedrett eller 8 personer som forrett.

Marinert biff:

1 dl soyasaus

1/2 dl brunt sukker

1 dl mirin

1/2 dl sake

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 cm ingefær, revet

400 g biff, jo mørere, jo bedre

1 neve sesamfrø 

Bland ingrediensene i en stor bolle, del biffen i terninger og la dem ligge i marinaden, gjerne over natten. Stek dem i litt sesamolje og dryss over sesamfrø mot slutten av steketiden.

Nudelsalat:

Nudelsalat kan spises alene, med godt brød, eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.

1 pk risnudler (4 pers), kokt etter anvisning på pakken og avkjølt under rennende vann

2 hjertesalat, finstrimlet

6 vårløk, finstrimlet

3 gulrøtter, grovrevet

1 rød paprika, finstrimlet

1 mango i små terninger

100 g peanøtter

1 neve frisk koriander finhakket

1 neve frisk mynte finhakket

Dressing:

2 røde chili, finhakket

1 ss honning

3 fedd hvitløk, malt eller finhakket

2 ts frisk ingefær revet eller finhakket

1 lime, kun saften

1 ss vann

Bland alle ingrediensene til salaten, bortsett fra peanøtter, mynte og koriander
Rør sammen ingrediensene til dressingen og rør den inn i salaten.

Kok nudler etter anvisning på pakken, hell av vannet og fordel dem utover et fat. Legg på halvparten av salaten, fordel den ferdigstekte biffen og legg på resten av salaten.  Dryss over peanøtter og urter rett før servering.

Marinert biff med nudelsalat
Marinert biff med nudelsalat

Du finner flere spennende og velsmakende salater, fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fransk meny

Fransk meny kan varieres, nesten i det uendelige. Det franske kjøkken er kjent over hele verden og har vært en inspirasjon for mange andre land, med sitt mangfold av retter og teknikker.

Velkomstdrink: Kir Royale

Kir Royale er en enkel, lettlaget og velsmakende drink som lages med champagne og Créme de Cassis, som er en solbærlikør.

Kir Royale
Kir Royale
Forrett: Hummer thermidor – gratinert hummer

Hummer thermidor er nok den mest kjente hummerretten i verden og smaker fantastisk.

Hummer thermidor
Hummer thermidor
Hovedrett: Andrebryst med konjakk- og peppersaus

ndebryst med konjakk- og peppersaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert det med karamelliserte gulrøtter, brokkoli og potetmos, men det er mye annet som er godt til også.

Andebryst med konjakk- og peppersaus
Andebryst med konjakk- og peppersaus

 

Dessert: Créme Brûlée

Crème brûlée er det franske svaret på karamellpudding. Crème brûlée er en smart dessert å servere når du skal ha gjester, for du kan gjøre det meste klart dagen før, sånn at du kun legger sukker på toppen og karamelliserer det med en brûléebrenner ved serveringen. Sukkeret skal ligge som et knasende, sprøtt lag på toppen.

Créme Brûlée
Créme Brûlée

 

Du finner flere spennende menyer fra fjern og nær her og flere franske retter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pølse- og makaronigrateng

Pølse- og makaronigrateng eller pølse- og makaroniform er lett å like og enkelt å servere til mange. Denne oppskriften er passe til 6 personer, men kan enkelt dobles og lages i en langpanne.

3,5 dl makaroni, kokt i saltet vann etter anvisning på pakken minus 2 minutter

600 gram pølser etter eget ønske, delt i skiver

2 rødløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 rød chili, finhakket

500 g friske tomater, delt i terninger

2 ss okse- eller kalvefond (ev. 1 buljongterning)

1⁄2 ts kajennepepper

2 ss ketsjup

1 neve bladpersille, finhakket

1 neve basilikumblader, finhakket

Salt og pepper

1 pk revet ost, gjerne vellagret og flere slag

Brun løken i litt olje. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av bruningen og la det kose seg i et par minutter, før du tilsetter tomater, ketsjup, kajennepepper, fond og urter. La det koke i minimum 1 time, før du smaker til med salt og pepper. Bland sammen saus, makaroni og pølser og hell det over i en smurt ildfast form.
Dryss over osten, og stek midt i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter.

Om du ønsker, kan du servere pølse- og makaronigrateng med en salat og godt brød.

Pølse- og makaronigrateng på tallerkenen
Pølse- og makaronigrateng på tallerkenen

 

Du finner mange spennende og velsmakende retter, som tilberedes i en form her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rabarbrasirup

Rabarbrasirup smaker godt i flere slags drinker, både med og uten alkohol. Om du koker glasset du skal oppbevare den på, er den holdbar i flere måneder. Den kan også fryses, man da er det viktig at du ikke fyller helt opp, siden den utvider seg under frysing.

1 bunt rabarbrastilker (velg de rødeste)

500 g sukker

1 ltr vann

2 vaniljestenger

Del vaniljestengene deles på langs og skrap ut frøene. Kok lake på vann, sukker, vaniljestengene og frøene. Skjær rabarbraen i tynne skiver, tilsett dem i den kokende laken og kok det opp igjen. Ta kjelen av platen og la rabarbraen trekke i minimum 2 timer, gjerne over natten, på et kaldt sted.

Sil laken og ta ut vaniljestengene, men behold rabarbraskivene. De er nærmest en mos nå, og kan bli til kompott, smoothie, milkshake, eller kakefyll. Sett rabarbrasirupen kaldt til den skal brukes.

Rabarbrasirup
Rabarbrasirup

 

Du finner velsmakende drinker du kan lage av rabarbrasirupen HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 22

Ukemeny 22 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Nudelsuppe med biff
Nudelsuppe med biff
Nudelsuppe med biff
Tirsdag: Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus
Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus
Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus
Onsdag: Koklemos av elg
Koklemos av elg
Koklemos av elg
Torsdag: Lasagne kylling Alfredo
Lasagne kylling Alfredo
Lasagne kylling Alfredo
Fredag: Koreansk pizza
Koreansk pizza
Koreansk pizza
Lørdag:
Forrett: Hvit gazpacho
Hvit gazpacho
Hvit gazpacho
Hovedrett: Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Dessert: Budapestrull
Budapestrull
Budapestrull
Søndag:
Forrett: Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Hovedrett: Frikadeller med potetpuré og brun saus
Frikadeller med potetpuré og brun saus
Frikadeller med potetpuré og brun saus
Dessert: Minas pistasjkake
Minas pistasjkake
Minas pistasjkake

Ukemeny 22 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rabarbradaiquiri

Rabarbradaiquiri er en velsmakende drink med god smak av rabarbra, uten å være for sur. Du må lage en rabarbrasirup først, men jeg anbefaler å lage litt av den, så du har til flere runder.

Rabarbrasirup:

1 bunt rabarbrastilker (prøv å velge de rødeste)

500 g sukker

1 ltr vann

2 vaniljestenger

Del vaniljestangen deles på langs og skrap ut frøene. Kok lake på vann, sukker, vaniljestengene og frøene. Skjær rabarbraen i tynne skiver, tilsett dem i den kokende laken og kok det opp igjen. Ta kjelen av platen og la rabarbraen trekke i minimum 2 timer, gjerne over natten, på et kaldt sted.

Sil laken og ta ut vaniljestengene, men behold rabarbraskivene. De er nærmest en mos nå, og kan bli til kompott, smoothie, milkshake, eller kakefyll. Sett rabarbrasirupen kaldt til den skal brukes.

Rabarbradaiquiri:

3 cl hvit Bacardi rom

1 cl Cointreau

3 cl rabarbrasirup

2-3 dråper Angostura bitter

Saften av 1/4 lime

isbiter

Bland rom, Cointreau, rabarbrasirup, Angostura, limesaft og isterninger og server.

Rabarbradaiquiri
Rabarbradaiquiri

 

Du finner flere spennende drinker , både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Andebryst med choronsaus og baconpoteter

Andebryst med choronsaus og baconpoteter er super selskapsmat. Andebryst er ikke så vanskelig å få perfekt og om du følger denne oppskriften, får du dem medium stekte med sprøtt skinn. Jeg har servert den med ertepuré, men du kan bruke andre grønnsaker, som for eksempel brokkoli eller blomkål. Choronsausen er broren til bearnaisesausen og passer veldig godt til and. Oppskriften er passe til 4 personer.

Baconpoteter:

800 g minipoteter, delt i små terninger

2 løk, delt i små terninger

Olivenolje

125 g bacon i terninger

1 pose reven parmesan

Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til  potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.

Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.

 Andebryst:

200 – 250 g andebryst per person

Andebrystene rutes med en skarp kniv, men ikke skjær så dypt at du snitter kjøttet. Gni inn skinnet med salt og pepper, før du legger dem med skinnsiden ned i en kald panne uten fett. Sett kokeplaten til nest høyeste varme og stek andebrystene til skinnet er gyllenbrunt,  før du snur dem og steker dem 1 minutt med kjøttsiden ned.

Legg andebrystene over i en ildfast form og stek dem på 200 grader i 10 minutter. La dem hvile minst 15 minutter, så kjøttsaftene skal få satt seg, før du deler dem opp.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Choronsaus:

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

3 romtempererte eggeplommer

2 ss tomatpuré

Salt og pepper

La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og tomatpuréen og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

And med baconpoteter og choronsaus
And med baconpoteter og choronsaus

Du finner mange flere varierte og velsmakende retter med svin fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.