Gambas al ajillo

Gambas al ajillo er en deilig forrett/tapasrett som kan lages på mange måter. på, Denne oppskriften er passe til 4 forretter og en av mine favoritter.

50 g smør

2,5 dl olivenolje

Varmes

4 fedd hvitløk i tynne skiver

1 tørket chili, knust

1/2 ss kyllingfond

80 g reker

1 neve finhakket bladpersille

Varm opp smør og olivenolje i en gryte eller liten stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra rekene og persillen. La det småputre til hvitløken er gyllen.

Rekene pilles og legges i ildfaste småformer. Hell blandingen over rekene og pynt med bladpersille.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo

 

Du finner flere velsmakende skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinert hummer – hummer thermidor

Gratinert hummer er inspirert av en fransk oppskrift som heter hummer thermidor. Den er passe til 4 pers som forrett eller 2 pers som hovedrett.

2 hummer

1 sjalottløk, finhakket

1 ss konjakk eller brandy

1,5 dl fløte

1 ss smør

2 eggeplommer

2 dl reven ost, helst gruyère eller en annen ost med mye smak

1/2 ts cayennepepper

2 ss Creme Fraiche

1 ts sennep

Sitron eller lime

Salt og pepper

Gratinert hummer - hummer thermidor
Gratinert hummer – hummer thermidor

Del hummeren i to. Fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Ta ut kjøttet fra kroppen og klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet.

Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett konjakk, creme fraiche og fløte og kok opp. Når det nesten koker røres eggeplommene raskt inn. Etter dette må det ikke koke. Rør inn 1 dl av osten. Smak til med salt, pepper og sennep.

Legg hummerne i en ildfast form og fordel sausen over. Strø på resten av osten. Gratineres midt i ovnen på 220 grader til osten er gyllen.

Serveres med en sitronbåt eller lime og fersk loff.

Du finner flere spennende og varierte skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfiskspyd med couscous

Tunfiskspyd med couscous er nydelig grillmat. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, anbefaler jeg deg å prøve det. Tunfisk er kjøttfull og kan på mange måter minne om kjøtt. Harissa er et krydder du får kjøpt i asiatiske butikker.

Tunfiskspyd:

200 g tunfiskbiff per person

1 sitron

Harissa

Salt og pepper

Skyll tunfiskbiffene og tørk av dem med kjøkkenpapir. del dem på langs, så du får fine stykker som tres på grillspyd. Skvis over litt sitron og krydre med harissa, salt og pepper. La spydene ligge kaldt til marinering i ca. 10 min, før du griller dem raskt på alle kanter. Tunfisk skal ha rosa kjerne.

Mens tunfisken ligger til marinering, lager du couscous.

Couscous:

2,5 dl couscous

1 ss olivenolje

1 ss kyllingfond

3 dl vann

1 neve rosiner

1 pk pistasjnøtter (ev. pinjekjerner)

2 vårløk i strimler

1/2 dl granateplekjerner

1 ss finhakket mynte

1 ss finhakket koriander

Fres couscousen i litt olje, hell på vann og fond og kok opp. Rør rundt og la det stå i ro til vannet har trukket inn. Rør inn resten av ingrediensene og server mens det fortsatt er varmt.

Tunfiskspyd med couscous
Tunfiskspyd med couscous

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Japansk sjokoladekake

Japansk sjokoladekake har kun tre ingredienser i tillegg til topping og har en overraskende, litt mousse-aktig konsistens. Den er ikke så veldig søt, siden all sødmen kommer fra sjokoladen.

250 g kokesjokolade

6 egg

250 g kremost naturell, f.eks. Philadelphia

4 ss aprikossyltetøy

Fremgangsmåte:

Legg bakepapir i bunnen av en 20 cm springform og smør den godt med smør. Klipp en remse bakepapir, smør den godt og legg den rundt kanten av formen. Pakk aluminiumsfolie rundt hele formen, så det blir helt tett.

Brekk sjokoladen i biter i en ildfast skål og plasser den over en kjele med kokende vann, uten at selve skålen kommer ned i vannet. La den stå i ro til sjokoladen har smeltet. Skill eggene. Rør inn osten og eggeplommene, sammen med smeltet sjokolade til en glatt, klumpefri krem.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Vend først forsiktig inn 1/3 av de stivpiskede eggehvitene i sjokoladekremen, og deretter resten av eggehvitene. Det er viktig å beholde så mye luft som mulig i blandingen. Hell blandingen over i springformen, sett den i en langpanne, som plasseres midt i ovnen på 170 grader. Hell i kokende vann til det står 3 cm opp på formen.

Japansk sjokoladekake
Japansk sjokoladekake

Stek kaken i 15 minutter på 170 grader, deretter 160 grader i 15 minutter og tilslutt 15 minutter med ovnen avskrudd. Kaken skal være fast, men litt puddingaktig. Åpne døren på gløtt og la kaken avkjøles langsomt i 30 min. Ta kaken ut av ovnen og og avkjøl den helt på rist. Smør på et tynt lag med aprikossyltetøy. La kaken stå kaldt til den skal serveres. Japansk sjokoladekake smaker godt med is til.

Du finner flere varierte, spennende og velsmakende retter fra Japan her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Krepsesalat

Krepsesalat er deilig på brødskiva, rundstykket eller i en baguette. Den er også super som en del av et koldtbord. Som med så mye annet, er hjemmelaget aller best og den er også kjapp og enkel å lage.

4 dl krepsehaler fra lake

1 pose majones

1 ts dijonsennep

Litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille)

Sitronsaft

Pepper

Skyll krepsehalene godt og la dem renne av seg i en sikt eller dørslag. Bland alt og smak til med sitronsaft og pepper.

Hjemmelaget krepsesalat smaker godt sammen med f.eks. fiskepudding og røykelaks også, eller prøv den sammen med pølse i brød/lompe.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt er en frisk og god dessert. Lemoncurd er en deilig engelsk sitronkrem, som kan brukes på uendelig mange måter, f.eks. i kaker og gjærbakst. Jeg kjenner til og med noen som bruker den på brødskiva og den holder seg lenge i kjøleskapet.

Til denne desserten brukes friske bær, f.eks. jordbær, bringebær og blåbær.

Lemoncurden finner du oppskrift på her.

Server sjokoladefylte kjeks. Mine har jeg kjøpt på Meny.

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Lemon curd med friske bær og noe sprøtt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatcouscous

Tomatcouscous er deilig tilbehør til Middelhavsmat eller den kan brukes som en del av et tapas, eller mezemåltid.

2 løk

4 ss olivenolje

4 porsjoner couscous

2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning

1 pk minitomater delt i 2

1 neve persille, finhakket

Fres løken i litt olje, tilsett tomatene og fres videre til tomatene faller sammen. Tilsett fond, couscous og vann og kok etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.

 

Tomatcouscous
Tomatcouscous

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus er en super søndagsmiddag. Det er ikke så vanlig å servere appelsinsaus til lam, men jeg synes det smaker kjempegodt. Det fine med langtidssteking, er at du ikke må passe på hele tiden og kan gå en tur eller gjøre noe annet du har lyst til mens steken koser seg i ovnen.

Oppskriften er passe til 4 personer

1,2 kg surret, benfri lammestek

3 stilker frisk rosmarin

6 hvitløksfedd, halvparten delt i staver, resten finhakket

Salt og pepper

3 kjøttbuljongterninger

1 l kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)

4 gulrøtter i skiver

2 løk i strimler

Stikk hull i lammesteken med en spiss kniv og dytt rosmarinblader og hvitløksstaver i hullene. Krydre den med salt og pepper og legg den i en ildfast form. Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Legg gulrotskiver og strimlet løk rundt steken og hell på kraft. Pakk formen inn med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen på 70 grader i mange timer (10 – 12). Om du synes det går for sent, kan du øke temperaturen litt.

Vi liker lammet medium stekt, 65 grader, men om du vil ha det mer stekt, kan 70 (medium+)- 75 grader (godt stekt) være passe. 

La lammet hvile i 15 min. før du skjærer det opp i skiver.

Appelsinsaus:

4 sjalottløk, finhakket

2 ss nøytral olje

6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske)

2 ss honning

3 dl stekesjy fra stek eller kraft

1 ss smør

Fres sjalottløken i litt olje til den er myk og blank. Tilsett appelsinjuice og honning. Kok inn til halv mengde, jevn til ønsket konsistens med maisennajevner og rør inn smør. Ikke la sausen koke etter du har tilsatt smøret.

Du finner flere velsmakende og spennende retter med lam, fra fjern og nær her.

 

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus
Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madras

Madras er en drink fra India og er laget siden 1945. Den er lett å like og enkel å lage.

6 cl vodka
4 cl appelsinjuice
1,6 dl tranebærjuice
1 limebåt
1 skive lime til pynt

Hell vodka i et glass med isbiter, hell i juicen og skvis limebåten oppi. Bland godt og pynt med en skive lime.

 

Madras
Madras

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med potetmos og gremolata

Oksefilet med potetmos og gremolata er en velsmakende rett fra sør i Europa. Gremolata gir en litt lettere og sunnere middag, selv om det er en kjøttrett og passer godt til den litt heftigere potetmosen.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker kjøttet, lager potetmosen og koker grønnsaker.

Oksefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Potetmos:

500 g poteter

150 g smør

6 ss melk eller fløte

1 neve finhakket gressløk

Salt og pepper

Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.

Oksefilet med potetmos og gremolata
Oksefilet med potetmos og gremolata

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.