Pasta med sopp og bacon

Pasta med sopp og bacon er raskt å lage smaker godt. Den passer som forrett, lunsjrett og til kveldskosen. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt og er passe til 4 personer som lunsjrett. Om du skal brukte den til forrett, er den passe til 8 personer.

1/2 pk sopp i skiver

1 løk

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g bacon

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass sorte oliven i skiver

Salt og pepper

500 g pasta etter eget ønske

1 potte basilikum

Parmesan

Fres bacon, sopp, løk, hvitløksfedd og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker.  Rør inn oliven rett før servering.

Kok pasta etter anvisning på pakken og hell av nesten alt vannet. Bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

 

Pasta med sopp og bacon
Pasta med sopp og bacon

Spennende fiskesaus med tomater og rogn

Spennende fiskesaus med tomater og rogn passer til både rød og hvit fisk, enten den er kokt, bakt, stekt eller grillet.

3 sjalottløk, finhakket
1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger
1 rød chili, finhakket
1 dl rosévin
100 gram smør, delt i 6 terninger
3 ts creme fraiche
Saften av 1/2 sitron
1/2 glass ørretrogn
1 liten potte frisk dill, finhakket
Salt og pepper

Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.

Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.

Spennende fiskesaus med tomater og rogn
Spennende fiskesaus med tomater og rogn

 

Du finner mange flere varierte, spennende og velsmakende sauser i tillegg til de tradisjonelle her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Arabisk agurksalat

Arabisk agurksalat smaker svalt og godt til mange arabiske retter eller som en mezerett.

Agurksalaten:

5 dl naturell yoghurt
1 agurk, finhakket
1,5 ss tørket mynte, knust
1 hvitløksfedd, revet
Saften fra 1/2 sitron
Salt og pepper

Pynt:

Olivenolje

Mynteblad

Rør sammen yoghurten med agurk, hvitløk, mynte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Risle over litt olivenolje og legg på et mynteblad. Serveres godt avkjølt og settes kaldt til den skal brukes.

Arabisk agurksalat
Arabisk agurksalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 17

Ukemeny 17 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kylling Swahili

Tirsdag: Lakseburger

Lakseburger

Onsdag: Burger med smak av Italia
Burger med smak av Italia
Burger med smak av Italia
Torsdag: Pasta all’ arrabbiata
Pasta all’ arrabbiata
Pasta all’ arrabbiata
Fredag: Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips
Lørdag:
Forrett: Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Hovedrett: Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Dessert: Bedre enn sex
Bedre enn sex
Bedre enn sex
Søndag:
Forrett: Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Hovedrett: Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Dessert: Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy

 

Ukemeny 17 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baklava med valnøtter

Baklava med valnøtter er en deilig og veldig søt dessert/kake/søtsak som lages i Hellas, Tyrkia, Malta, Midt-Østen og i Nord-Afrika. Den smaker godt med en kopp sterk kaffe og en kule vaniljeis ved siden av. Oppskriften fyller langpannen, ca. 30 x 40 cm. Du kan gjerne halvere oppskriften og størrelsen på formen, om du synes det blir for mye av det gode. Det spesielle med å lage baklava, er at du deler den opp, før den stekes og heller på sirupen etter steking. Du får kjøpt ferdige flak med filodeig i de fleste velassorterte butikker i tillegg til asiatiske butikker.

Valnøttfyll:

500 g valnøtter

2 ss sukker

1 ts kanel

1 ts malt nellik

Kjør valnøtter i en foodprosessor, eller om du ikke har det, legg dem i dobbel brødpose og bank dem til de er grovhakket. Bland nøttene med sukker, nellik og kanel og sett til side.

Baklava:

2 pakker filodeig
300 g smør

Del hver pakke med filodeig i to, så det blir 4 stabler. Smelt smøret og pensle bunnen av formen med smeltet smør. Pensle et ark filodeig med smør og legg det i bunnen av formen. Pensle alle arkene i den første stablen og legg dem på hverandre.

Fordel 1/3 av valnøttfyllet over det øverte laget, før du legger på neste runde med smurt filodeig på samme måte. Fordel halvparten av valnøttfyllet og gjenta til du har lagt på den siste stablen med filodeig.

Bruk en skarp kniv og kutt baklavaen i ruter, trekanter, eller som jeg har gjort, i diamantfasong, Stek baklavaen midt i ovnen på 190 grader i ca. 40 minutter. Baklavaen skal være gyllen og lekker.

Sirup:

2 dl sukker

1,5 dl vann

1 dl honning

2 ts sitronsaft

Mens baklavaen steker, koker du opp sukker, vann og honning i en kjele, til sukkeret er oppløst. Tilsett sitronsaften, hell sirupen over baklavaen og la den stå og trekke i minimum 1 time på benken.

Den kan oppbevares i inntil 1 uke på benken, med rent koppehåndkle over og den kan fryses.

Baklava med valnøtter
Baklava med valnøtter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Banandagen

Banandagen kan du feire i dag og det er mye du kan bruke en banan til, i tillegg til å spise den naturell. Du finner flere velsmakende oppskrifter med banan HER.

Porchetta med appelsinsaus og bønner

Porchetta med appelsinsaus og bønner er en nydelig variant av det italienske svaret på ribbe. Det er litt jobb med den, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk bladpersille, finhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
10 blader frisk salvie, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Porchetta:

Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller, nb! kun det gule. Del skallet i tynne strimler. Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og lar det koke i noen minutter. Siles av, tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Tilbehør:

12 småløk, f.eks. delikatesseløk

100 g grovhakkede hasselnøtter

2 ss smør til steking

5 ss flytende honning

Salt og pepper

1 pk brekkbønner

1 håndfull salvieblader og syre til pynt

Skrell løken og bønnene. Fres løk og hasselnøtter i en panne med smør til løken er mør og gyllen. Tilsett honning og bønner og krydre med salt og pepper.

Servering:

Server skiver av porchetta med appelsinsausen, den deilige grønnsaksblandingen og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.

 

Tips:

Porchettarester smaker godt som pålegg.

 

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Eggnog

Eggnog er en gammel tradisjonsdrink, som gjerne blir servert fra Thanksgiving og helt fram til over jul i Australia, USA og Canada. Jeg synes den også passer godt til påske og kan like gjerne serveres kald. Sett den i tilfelle kaldt i minimum 3 timer eller over natten. Noen rører også litt krem rett før servering og da kan den gjerne erstatte en dessert.

4 egg
4 ss sukker
5 dl melk
1 ts vaniljesukker
1 dl brandy
1/4 ts revet muskatnøtt

Visp sammen egg, vaniljesukker og sukker i en kjele. Tilsett melk og varm opp på middels varme under konstant omrøring til den er så tykk at den henger litt igjen på skjeen. Ta kjelen av platen og tilsett brandy.

Hell eggnog over i pene glass og dryss over litt revet muskatnøtt.

Eggnog
Eggnog

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Lammelår som i Midt-Østen

Lammelår som i Midt-Østen er godt, saftig og får kose seg i ovnen i mange timer, mens du kan gjøre noe helt annet. Ideelt sett bør lammekjøttet marineres over natten i kjøleskapet, eller i minst 4–6 timer for best resultat.

3,5-5 kg lammelår
4 hvitløksfedd, skrelt og delt i 2 på langs
Salt og pepper

Skyll lammelåret og tørk det, før du legger det i en dyp, ildfast form. Lag 8 dype snitt i lammelåret og dytt 1/2  hvitløksfedd i hvert snitt. Krydre lammelåret med salt og pepper.

Rub:

1 ss allehånde
1/2 ss hvitløkspulver
1/2 ss løkpulver
1/2 ss røkt paprika
1/4 ts gurkemeie
1/2 ts kanel
1 ts spisskummen
1 ts salt
1/2 ts sort pepper

Bland sammen ingrediensene til ruben og spar 1 ss av den til den våte marinaden. Gli lammelåret inn med resten og klapp den godt inn i kjøttet.

Lam med rub
Lam med rub
Marinade:

6 hvitløksfedd, grovhakket
1 gul løk, grovhakket
1/2 tomat, delt i terninger
1/2 paprika, delt i terninger
2 ss tomatpuré
1 dl olivenolje
1 ss rub fra ovenstående

Kjør alt sammen i en foodprosessor i noen sekunder, eller bruk stavmikser. Hell marinaden over lammelåret og kjøttet med den. Eventuell gjenværende marinade kan blandes med 3 dl vann og helles i bunnen av pannen. Det skal være ca. 2,5 cm væske i bunnen.

Marinade
Marinade
Annet:

6 laurbærblad
6 kardemommefrø

Topp det marinerte lammelåret med biter av kardemomme og laurbærblader.

Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Steking:

Pakk inn lammelåret, legg først et stykke bakepapir over det og pakk deretter inn hele pannen med aluminiumsfolie tre ganger.

Forvarm ovnen til 230 grader, sett inn lammelåret og stek lammelåret i 1 time. Skru deretter ned til 80 grader og la det steke i fra 8-10 timer til 30 timer.

Nå er lammekjøttet skikkelig mørt. Løft folien fra et hjørne av formen og ta en gaffel. Når du berører den, skal den lett falle fra hverandre. Fjern laurbærbladene og kardemommen fra toppen av lammekjøttet og legg det på toppen av nykokt ris. Drypp eventuell gjenværende konsentrert væske fra formen over lammet.

Pynt:

1 neve finhakket persille

1 dl ristede mandelspon eller pinjekjerner

Granateplekjerner

Dryss over hakket persille og ristede mandler eller pinjekjerner.

Lammelår som i Midt-Østen
Lammelår som i Midt-Østen
Arabisk salat:

2 hoder romanosalat, finhakket
2 finhakkede tomater
1/2 rødløk, finhakket
2 finhakkede persiagarker

Dressing:

3 ss olivenolje
1 fersk sitronsaft
1 ss granateplemelasse
1 ss sumak
1 ss tørket mynte
Salt og pepper

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle. Smak til med salt og pepper.
Bland alle de hakkede grønnsakene i en stor bolle, og bland dem med dressingen rett før servering, slik at salaten ikke visner.

Server lammelår som i Midt-Østen med nykokt ris og arabisk salat.

Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat
Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hyggelig påske med god mat og drikke

Hyggelig påske med god mat og drikke er et mål, samme om vi er på hyttetur eller en avslappende hjemmepåske.

Porchetta med appelsinsaus
Porchetta med appelsinsaus

Det er en myte at nesten alle nordmenn er på påskefjellet. I virkeligheten er det kun 3-5 % som tar turen til fjellet. De fleste av oss holder oss hjemme, ca. 20 % reiser utenlands og mange må også jobbe. Det er også en økende trend å reise til kysten i påsken. Uansett er det koselig å lage noe ekstra godt disse dagene.

Hvit KvikkLunsjkake
Hvit KvikkLunsjkake

Vi har en egen side, hvor du finner både tips til pynting, velsmakende påskemat og spennende påskedrikke. Du finner den HER.

Mimosa sunrise
Mimosa sunrise

AperitivoMat ønsker alle sine lesere en hyggelig påske 🐣

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.