Kylling Nawabi

Kylling Nawabi tilberedes i en saus med løk, cashewnøtter og yoghurt. Tilberedningen er glatt (ingen hele krydder eller kjøttbein å håndtere) og kan nytes med rotis eller parathas. Barn og eldre vil elske denne milde, men smakfulle retten. Oppskriften er passe til 4 personer

750 g lårfilet av kylling

Marinering:

1 cm frisk ingefær

1 ts salt

10 fedd hvitløk

3 grønne chili, stilk og frø fjernet

20 cashewnøtter

2 dl frisk koriander

1 ts garam masala

1/2 ts rødt chilipulver

1 ts gurkemeiepulver

2 dl fløte

Kjør alle ingrediensene til en helt jevn masse med en foodprosessor eller stavmikser. Bland inn kyllingen og la den marinere i minst en time, eller helst over natten.

Kylling Nawabi:

Kyllingen og marinaden

4 ss ghee eller nøytral olje til steking

3 løk malt til pasta

2 dl fløte

Salt og pepper

Koriander til pynt

Varm ghee eller olje i en tykkbunnet gryte eller sautépanne og stek løkpastaen på middels varme til den rå lukten forsvinner og den er lysebrun. Tilsett kyllingen med marinaden og rør på middels varme til kyllingen skifter farge. Tilsett resten av fløten, sett på lokk og stek til kyllingen er gjennomstekt (ca. 20 minutter) på lav varme. Smak til med salt og pepper og pynt med noen korianderblader. Server kylling nawabi med nawabinan eller annet indisk brød.

Kylling Nawabi med ris og nawabinan
Kylling Nawabi med ris og nawabinan

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nawabinan

Nawabinan er de indiske Muslimenes tradisjonsbrød med sprøtt innslag av nøtter/kjerner. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 lekre nanbrød.

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Finhakkede nøtter og kjerner, f.eks. Cashew, pistasj, pinje og mandler

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørkede korianderblader. Press bladene litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Nawabinan
Nawabinan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pinnebrød med ost

Pinnebrød med ost er supert som tilbehør til tapas, supper, salat eller gryteretter. Du kan gjøre dem på den lettvinne måten, med ferdigkjøpt pizzadeig, eller fra bunnen av med hjemmelaget deig.

Deig:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. La deigen heve i min. 1 time, eller kaldheve over natten.

Pinnebrød med ost:

Rull eller klem ut pizzadeigen, smør på ønsket smøreost og skjær i 2-4 cm strimler, avhengig av hvor tykke du vil ha pinnene. Dryss over revet ost og klapp den ned i smøreosten. Hold hver strimmel i begge ender og vri dem i hver sin retning, så de blir til korketrekkere. Om du er ekstra glad i ost, kan du gi dem et ekstra dryss etter de er tvinnet også. Legg dem på bakepapirkledd bakepapir, dekk med rent koppehåndkle og la dem heve i 30 minutter eller mer. Stek pinnebrødene i ovnen på 200 grader, til de er gylne.

Pinnebrødene kan gjerne serveres med en gang.

Pinnebrød med ost
Pinnebrød med ost

 

Du finner mange spennende brødvarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dirty potatoes med spareribskjøtt

Dirty potatoes med spareribskjøtt er en variant av dirty fries, hvor jeg har laget retten av båtpoteter i stedet for pommes frites. Den er super å lage når du har rester etter spareribs. Spareribskjøttet er plukket av bena og fordelt over potetene, sammen med mais, løk og ost. Deretter har jeg gratinert den deilige koseretten i ovnen. Jeg har servert det sammen med noen klatter rømme.

200 g poteter per person, delt i båter

Olje til steking

Spareribskjøtt, plukket av bena

Litt BBQ-saus, jeg foretrekker Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar

1/2 rødløk per person

Mais

Revet ost

Fordel potetbåter i en ildfast form, riske over olje og bland godt. Krydre ev. med litt salt og sett dem i ovnen på full guffe, mens du gjør klar resten av ingrediensene.

Når potetene begynner å få farge, tilsettes rødløken og stekes videre i 15 minutter på 200 grader.

Dryss over maisen, fordel kjøttet over og risle over litt BBQ-saus, før du drysser over revet ost. Stek videre på 200 grader, til osten er smeltet og gyllen.

 

Dirty potatoes med spareribskjøtt
Dirty potatoes med spareribskjøtt

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sarmale

Sarmale er kålruletter fra Moldova og Romania og er dessuten Romanias nasjonalrett. Det er en typisk søndagsmiddag, siden den skal lages på syltet kål, som må syltes i ett døgn og i tillegg skal koke i 2-3 timer.

Syltet kål:

2 kg kålhode, delt i enkeltblader

2 ltr vann

1/2 ltr hvitvins- eller eplecidereddik

Legg kålbladene i en stor bolle. Kok opp vann og eddik til en lake og hell den over kålbladene. Legg på press, så bladene holder seg nede i laken og sett på lokk. La kålen ligge i syltelaken i 1 døgn.

Sarmale:

500 g kjøttdeig av svin

300 g kjøttdeig av storfe

1 dl vann

200 g røkt bacon

2 kg syltet kål

1 ss grovt salt

1 stor løk, finhakket

200 g ris

1 dl tomatsaus

1 stor rød paprika i strimler

30 ml solsikkeolje

1 stor løk i strimler

1 ts malt karve, ev. spisskummen

3 laurbærblader

2 ts gurkemeie

2 ts tørket timian

15 pepperkorn

Vask risen og ha den i en bolle sammen med saltet. Bland godt og la det stå i noen minutter, bytt deretter vann og vask risen to ganger til, uten salt. La den ligge i kaldt vann til den skal brukes i oppskriften.

Elt sammen kjøtt, løk, gurkemeie, karve, timian, vann og ris. Ikke tilsett salt. Ta et kålblad og legg en spiseskje av blandingen i midten. Pakk det sammen til en rull på samme måte som norske kålruletter. Gjenta til du er ferdig med kjøttet. Spar noen av de minste kålbladene og strimle dem fint (julienne).

Hell oljen i en sautépanne eller vid gryte og legg halvparten av den finstrimlede kålen og paprikaen i kjelen. Tilsett halvparten av tomatsausen over dem. Legg rullene i kjelen veldig tett inntil hverandre. Mellom dem legger du bacon. Når du er ferdig med å legge alle rullene i kjelen, legg pepperkornene og laurbærbladene oppå, og dekk med resten av kålen og paprikaen.

Hell resten av tomatsausen over og tilsett kokende vann for å dekke sarmalene om nødvendig. Legg en stor ildfast tallerken oppå sarmalen, så de ikke løfter seg opp til overflaten mens de koker. Dekk til med lokk og sett pannen/gryten over middels varme til det begynner å koke. Reduser varmen til et minimum og la dem småkoke i to til tre timer.

Servering:

Sarmale serveres varme med en klatt rømme på toppen og nykokt polenta.

Sarmale
Sarmale

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 29

Ukemeny 29 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hvit pizza med røykelaks og rogn

Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra.

Hvit pizza med røykelaks og rogn
Hvit pizza med røykelaks og rogn
Tirsdag: Gul fiskecurry

Gul fiskecurry serveres i det sørøstlige hjørnet av Asia. Jeg har brukt laks, men kan erstatte laksen med andre faste fiskeslag eller med kylling eller svin.

Gul fiskecurry
Gul fiskecurry
Onsdag: Empanadas

Empanadas kommer opprinnelig fra Spania, men har spredd seg til Portugal og til Sør- og Mellom-Amerika i forbindelse med koloniseringen.

Empanadas
Empanadas
Torsdag: Moules frites

Moules frites – blåskjell med pommes frites er vanlig i både Frankrike, Luksembourg og Belgia og jeg synes det er en fin måte å servere blåskjell på.

Moules frites
Moules frites
Fredag: Biff med hjemmelaget bearnaise

Biff med bearnaise er en klassiker. Det smaker aller best når du lager sausen selv. Det er ikke vanskelig, bare du følger oppskriften.

Biff med hjemmelaget bearnaise
Biff med hjemmelaget bearnaise
Lørdag:
Forrett: Rekecocktail med smak av Østen

Rekecocktail med smak av Østen smaker aller best med ferske reker, men du kan selvfølgelig også bruke frosne eller fra lake, om du skyller dem godt.

Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen
Hovedrett: Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

Vietnamesisk mat er smaksrik, men ikke spesielt sterk. Disse kjøttbollene smaker deilig med nudler, en frisk vietnamesisk salat og rikelig med dressing.

Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller
Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

 

Dessert: Likørbakte pærer med sjokoladesaus

Likørbakte pærer med sjokoladesaus er både lettvint og godt. Det smaker godt med pisket krem, eller iskrem til, om du ønsker det.

Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Søndag:
Forrett: Filopakket fiken med chèvre

Filopakket fiken med chèvre er super som forrett, kveldsrett, eller som en del av et tapasbord. Filodeig og ferske fiken kjøpes på Meny, asiatiske butikker eller andre velassortert matbutikker.

Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre
Hovedrett: Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter

Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter er lettvinn og god mat og jeg synes det smaker ekstra godt, når årets nye lam kommer i butikken. Om du ikke vil grille, kan du steke dem i panna. Det blir nesten like godt.

Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Dessert: Grillet banan med smeltet sjokolade

Grillet banan med smeltet sjokolade og is er både godt og enkelt og når du først griller, er det lettvint å lage desserten på grillen i samme slengen. Grillet banan kan varieres og du velger selv hvor «voksen» du vil gjøre den.

Grillet banan med smeltet sjokolade
Grillet banan med smeltet sjokolade

 

Ukemeny for uke 29 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner alle tidligere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tranebær sparkle markle

Tranebær sparkle markle er en deilig drink, som passer ekstra godt om sommeren. Bringebærene fungerer først som isbiter og når de er tint, kan de gjerne spises.

2 cl Aperol

5 frosne bringebær

2 cl tranebærjuice

2 cl grenadine

Crémant eller annen musserende vin

Hell Aperol i glasset og legg i frosne bringebær. Tilsett tranebærjuice og grenadin og fyll opp med musserende vin.

Tranebær sparkle markle
Tranebær sparkle markle

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing

Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing er velsmakende sommermat, som passer både til lunsj og middag. Biffen og løken serveres varm, med resten av salaten og eggene på toppen. Vaktelegg er kun 1/5 av størrelsen til vanlige egg fra høne, og om du ikke får tak i vaktelegg, kan du bruke det i stedet. Oppskriften er passe til 4 personer.

Dressingen:

1/2 beger creme fraiche

1 dl  majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Salaten:

400 g biffkjøtt i strimler

2 løk i strimler

1 paprika i strimler

1/2 agurk i terninger

3 vårløk i ringer

1 salathode i strimler

8 vaktelegg, kokt i 2 minutter

1 beger granateplekjerner

1 ts røkt paprika

Salt og pepper

Brun kjøttet og løken raskt i smør. Krydre med rølt paprika, salt og pepper eller ev. annet krydder du har lyst på. Skrell eggene og del dem i to.

Legg kjøtt og løk på en tallerken og legg på resten av ingrediensene. sever med dressingen ved siden av, så hver enkelt selv kan bestemme hvor mye de skal ha på.

 

Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing kan gjerne servers med godt brød til, f.eks. baguetter eller foccacia. Du finner mange spennende brødoppskrifter her og mange flere spennende og varierte salater fra fjern og nær her.

 

 

Biffsalat med vaktelegg mango/karridressing
Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper smaker nydelig til biff, kylling, svin, and, gås, kalkun, pasta og grillmat. Du får kjøpt syltet pepper i 115 g glass på Meny. Om du ikke er glad i blåskimmelost, anbefaler jeg deg å smake, for osten blir mer som et slags krydder.

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk eller brandy

1/2 ltr fløte

1 ss kyllingfond

4 brune sukkerbiter

Syltede grønne pepperkorn og rosépepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)

1 pk blåskimmelost

Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus, blåskimmelost og syltede pepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til sausen blir litt tykk, før du rører inn osten. Smak til med salt, før du serverer, men husk at fond og osten også er litt salt.

 

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper
Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frokostmuffins

Frokostmuffins er godt, sunt og mettende. I tillegg er  de supre å fryse ned og praktisk turmat. Oppskriften gir 12 velsmakende og saftige frokostmuffins.

1/2 dl olivenolje, ev. rapsolje

4 egg

3 dl yoghurt naturell

3 dl hvetemel

2 ts bakepulver

3 dl grovbakstmel

1 klype salt

150 g smårettbacon

1 rødløk, finhakket

1 paprika, finhakket

100 g revet ost

1 bunt gressløk, finhakket

Stek baconet sprøtt og gyllent, før du tilsetter løk og paprika og lar det frese noen minutter til løken blir myk. Avkjøl blandingen mens du lager muffinsrøren.

Visp sammen olivenolje, egg og yoghurt. Rør inn hvetemel, grovbakst, gressløk, bakepulver og salt. Rør resten av ingredinsene sammen med muffinsrørefinsrøren.

Fordel røren i muffinsformer og stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.

Frokostmuffins
Frokostmuffins

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.