Gjeddekaker med potetknotter og fennikelsaus

Gjeddekaker med potetknotter og fennikelsaus er tradisjonelle gjeddekaker, med spennende og velsmakende tilbehør. Gjedde er ikke den enkleste fisken å rense, men om du er så heldig å få kloa i ei gjedde, er det verdt tiden det tar å lage dem. Du kan fint fryse de du ikke spiser til senere. Gjeddekaker smaker også godt kaldt, på brødskiva eller varmet i et burgerbrød med remulade og annet tilbehør du liker.

Gjeddekaker:
  • 1 kg gjeddefilet, malt til farse
  • 2 egg
  • 4 dl fløte
  • 4 ss fiskefond, ev. 2 ts salt, men fond gir mer smak
  • 2 ts pepper
  • 2 løk, finhakket
  • 1 liten purre finhakket

Elt alt godt sammen, form snøballer med hendene, legg dem i en stekepanne med smør og klem dem litt flate med stekespaden.  Stek dem pent brune på begge sider i smøret. Kakene jeg skal fryse, steker jeg gjerne litt lysere, så de stekes ferdig, når de skal spises.

Potetknotter:
  • 200 g minipoteter, delt i 2 per person
  • Olivenolje
  • Salt

Bland alt sammen i en pose. Klem ut så mye luft som mulig, knyt posen og sett den kaldt over natten.

Hell potetblandingen over i en ildfast form og snu potetene, så alle ligger med snittflaten opp. Stek midt i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og lekre.

Agurksalat:
  • 2 dl vann
  • 1/2 dl eddik
  • 1 ss sukker
  • 1/2 ts pepper
  • 1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Om du ønsker, kan du skrelle agurken. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Fennikelsaus:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

3 gulrøtter i små terninger

1 eple, skrelt og finhakket

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

Fres løk, gulrøtter og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett fløte og fond. La det småkoke i 5 minutter, til sausen tykner. Sil av og tilsett finhakkede fennikelblader. Om du ønsker, kan du også servere sausen med grønnsakene i, da dropper du bare å sile dem av.

Server gjeddekaker med potetknotter og fennikelsaus, pyntet med friske fennikelblader, sammen med agurksalaten og gjerne et glass tørr hvitvin.

 

Gjeddekaker med potetknotter og fenikkelsaus
Gjeddekaker med potetknotter og fennikelsaus

 

Du finner mange flere spennende og velsmakende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kantarellpai med bacon og purre

Kantarellpai med bacon og purre passer godt på koldtbordet eller til forrett, lunsj eller som litt kveldskos. Nå som kantarellen lyser oransje og lekker i skogen, er det bare å nyte den. Jeg har i tillegg brukt det nydelige baconet fra Kim Rudi i denne paien. Det er sideflesk som blir røkt på tradisjonell måte i røykehus og gir baconet en nydelig røyket smak. Jeg har også gitt paien et dryss med den svenske Västerbottenosten, som minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere. Du får kjøpt den på Meny og sikkert flere velassorterte matbutikker. Jeg har laget paien selv, men om du har dårlig tid, kan du brukke ferdigkjøpr paibunn fra matbutikken. Denne oppskriften er passe til 4 personer som lunsj eller 8 personer som forrett.

Paibunn:

100 g smør

3 dl hvetemel

2 ss vann

1 klype salt

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter og avkjøl litt før du tar i fyllet.

Paifyll:

500 g baconterninger, sprøstekt og godt avrent

1 purre, finstrimlet

Kantareller, brunet i smør og godt avrent

1 pk revet ost, gjerne vellagret og flere slags ost

1 dl revet Västerbottenost

Fordel baconterninger, purre og kantareller utover paibunnen. Dryss over osten, med Västerbottenosten øverst.

Eggestand:

4 egg

3 dl fløte

Salt og pepper

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell blandingen over paifyllet

Stek paien på rist, langt ned i ovnen på 200 grader i 20–25 minutter, til den har stivnet. La kantarellpai med bacon og purre stå noen minutter i romtemperatur, før den deles opp og serveres. Da blir det enklere å få pene stykker.

Kantarellpai med bacon og purre
Kantarellpai med bacon og purre
Kim Rudi

Kim Rudi har utsalg i Ål sentrum, men produktene kan også kjøpes gjennom Reko-ringen flere steder. De har også egen nettside, hvor du kan se resten av de velsmakende produktene deres.

Kim Rudi
Kim Rudi

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 36

Ukemeny 36 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Keema naan (kima nan)

Keema naan (kima nan) smaker sååå godt. Det er nanbrød fylt med lammekjøttdeig. Om du ikke får tak i lam, smaker det godt med vanlig kjøttdeig også. Jeg lager ofte til to dager. Når de er klare for steking, kan de pakkes godt inn, settes kaldt og stekes neste dag.

Keema naan (kima nan)
Keema naan (kima nan)
Tirsdag: Sitron- og urtebakt laks

Sitron- og urtebakt laks er både lettvint og godt. Jeg brukte båtpoteter og smørdampede gulrøtter til, men du kan gjerne bruke kokte poteter og andre grønnsaker også.

Sitron- og urtebakt laks
Sitron- og urtebakt laks
Onsdag: Mongolsk biff

Mongolsk biff er en populær, stekt biffrett, laget i en wok og servert på kinesiske restauranter. Den ble oppfunnet i Taiwan på 1950-tallet, da kinesisk BBQ ble et trendy.

Navnet på retten refererer til mongolsk tilberedelsesmåte, som er rask grilling på høy varme, så selve retten er faktisk ikke assosiert med mongolsk mat.Beste restaurantene i nærheten

Du kan også lage den med kylling i stedet for biff, eller om du vil ha en vegetarrett, kan du bytte ut biffen med terninger av fast tofu.

Mongolsk biff
Mongolsk biff
Torsdag: Biffsnadder med grillet paprika

Biffsnadder med grillet paprika kan enten lages veldig raskt eller gjøres mer tidkrevende, alt etter hvor mye av retten du vil lage fra bunnen. Pommes noisettes og bearnaisesaus kan enten kjøpes ferdig eller lages fra bunnen, alt etter hvor god tid du har.

Biffsnadder med grillet paprika
Biffsnadder med grillet paprika
Fredag: Lam shawarma

Lam shawarma er en variant av kebab og brukes mye i Midtøsten. Ordet shawarma kommer opprinnelig fra det tyrkiske ordet çevirme, som betyr roterende eller snurrende.

Jeg kjøper ferdige lefser i en asiatisk butikk, men om du ikke får tak i det, kan du enten lage dem selv, eller bruke pita.

Lam shawarma
Lam shawarma
Lørdag:
Forrett: Cacio e pepe

Cacio e pepe betyr ost og pepper og er en rask og enkel pastarett for alle som er glade i pepper.

Cacio e pepe
Cacio e pepe
Hovedrett: Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus

Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus er en lettlikt rett. Om du skal lage den til mange, kan du gange opp oppskriften og bruke langpanna.

Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus
Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus

Dessert: Lemon curd med friske bær og noe sprøtt

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt er en frisk og god dessert. Lemoncurd er en deilig engelsk sitronkrem, som kan brukes på uendelig mange måter, f.eks. i kaker og gjærbakst. Jeg kjenner til og med noen som bruker den på brødskiva og den holder seg lenge i kjøleskapet.

Til denne desserten brukes friske bær, f.eks. jordbær, bringebær og blåbær.

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Søndag:
Forrett: Rakfisktartar

Rakfisktartar er rakfisk for nybegynnere. Jeg har ikke vokst opp med rakfisk, og har ikke hatt noe spesielt godt forhold til den. Når jeg har fått det servert, har jeg spist, men ikke med noen stor glede. Da jeg smakte denne forretten, opplevde jeg for aller første gang at jeg faktisk likte rakfisk, så den kan virkelig anbefales nybegynnere. Rakfisktartar er enkel å lage også.

Rakfisktartar - eller rakfisk for ferskinger
Rakfisktartar – eller rakfisk for ferskinger
Hovedrett: Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, som serveres i flere av de nordiske landene.

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Dessert: New York Cheesecake

New York Cheesecake smaker friskt og nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen.

New York Cheesecake
New York Cheesecake

 

Ukemeny 36 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gin- og basilikumsmash

Gin- og basilikumsmash smaker kjempegodt og aller best med Hendrick’s Gin. Drinken kommer fra Hamburg og ble første gang laget i 2008. En basilikumplante holder til 2-3 drinker.

  • 5 cl gin
  • 1 neve basilikum
  • 2,5 cl sukkerlake
  • 2 cl sitronsaft

Legg basilikum i en shaker, hell på sitronsaft og mudle det godt. Hell det over i et glass med is, fyll på gin og sukkerlake og rør det sammen. Smak om drinken er balansert og justert ev. med mer sukkerlake eller sitronsaft.

Gin- og basilikumsmash
Gin- og basilikumsmash

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Västerbottenpai med bacon, purre og løk

Västerbottenpai med bacon, purre og løk er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk  passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere og du får kjøpt den på Meny. Denne oppskriften er passe til 4 personer som lunsj eller 8 personer som forrett.

Paibunn:

100 g smør

3 dl hvetemel

2 ss vann

1 klype salt

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.

Paifyll:

2 store løk, finhakket og stekt myk i litt smør

1 pk baconterninger, sprøstekt

1/2 purre, finstrimlet

4 dl revet västerbottenost

Bland løk, purre og bacon og fordel det utover paibunnen. Dryss over osten.

Eggestand:

3 egg

3 dl fløte

Salt og pepper

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell blandingen over paifyllet

Stek paien på rist, langt ned i ovnen på 225 grader i 20–25 minutter, til den har stivnet. La västerbottenpai stå noen minutter i romtemperatur, før den deles opp og serveres.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti bolognese

Spagetti bolognese er kanskje den italienske retten vi har spist lengst i Norge. Jeg fikk det servert av moren min i barndommen, som spagetti og kjøttsaus. Spagetti bolognese er lett å lage og er godt likt av både små og store.
Denne oppskriften er passe til 6 personer.

Ingredienser:

2 ss olivenolje
2 ss smør
1 løk i terninger
2 store gulrøtter, skrelt og delt i små terninger
2 selleristilker, terninger
4 hvitløksfedd, finhakket
1 kanelbark
2 laurbærblader
150 g pancettaterninger (eller bacon)
1 ts havsalt (om du bruker bacon, behøves ikke salt)
Nykvernet pepper
1 kg karbonadedeig
2,5 dl tørr hvitvin, ev. eplemost
3 dl fløte
1 boks knuste tomater (helst Mutti)
2 ss oksefond
Revet parmesan til servering
Spagetti
Fersk basilikum

Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Fremgangsmåte:

Fres løk, gulrot, stangselleri og hvitløk i olje og smør i 5 minutter, til grønnsakene er myke og rør ofte. Tilsett pancetta (bacon) og brun det i 10 minutter, til pancettaen (baconet) er gyllen og sprø. Tilsett kjøttet i flere omganger og rør så det blir kornete mellom hver gang. Dette gjør at kjøttet karamelliseres riktig, rør godt så kjøttet blir karamellisert og ikke brent. Tilsett hvitvinen og rør godt sammen. Pass på å få med det som ev. har festet seg til bunnen av gryta og rør til vinen er fordampet (2 til 3 minutter). Tilsett fløte, tomater, fond, laurbær, kanelbark og pepper. Kok på lav varme, med lokket delvis på i 2,5 til 3 timer og rør hver halvtime. Sausen er klar når den har blitt fløyelsmyk, tykk og har fått mer naturlig sødme.

Servering:

Kok spagetti etter anvisning på pakken og server spagetti bolognese med et dryss parmesan og ev. basilikum.

Du finner flere smaksrike og spennende italienske oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsatay

Kyllingsatay er en virkelig koserett, som er en av favorittrettene til den yngste broren min. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingfilet

Marinade:

Start med å lage marinaden til kyllingfileten:

1 dl Ketjap Manis

2 ts hvitløk fra tube

1 ts Sambal Olek

2 ss nøytral olje

1 ss sesamolje

1 ss ingefær fra tube

Litt frisk hakket koriander

Bland marinaden godt sammen, skjær kyllingen i flate strimler og bland den i marinaden. Dette kan godt gjøres dagen i forveien, for ekstra god smak, men den bør minimum få ligge i 30 minutter før grillingen.

Legg trepinnene i vann i minimum 30 minutter. De må være skikkelig gjennomvåte, så de ikke tar fyr på grillen. Jeg bruker engangshansker når jeg skal tre kyllingen på pinnene, for det er skikkelig klinete.

Tre kyllingen på spydene i trekkspillmønster før de grilles til de er gjennomstekte og har fått fin farge.

Peanøttsausen:

1/2 glass peanøttsmør

Resten av marinaden til kyllingen

Bland sammen, kok opp og spe med vann til den er passe tykt.

Mangosalsaen:

1 vårløk i strimler

2 mangoer

1 paprika

1 slangeagurk i små terninger

Saften av 1 lime

1 finhakket korianderplante

2 finhakkede chilier

1 ss mangoedikk

1 ss sesamolje

Alt blandes sammen og smakes til med salt og pepper. Den blir ekstra god om den får stå og kose seg en times tid før servering.
Jeg serverer kyllingsatayen med ris, den varme peanøttsausen og mangosalsaen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er nydelig fransk tradisjonsmat fra Burgund, med mye smak og mørt kjøtt, etter lang koketid i rødvin og kraft.

225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.

1,5 kg renskåret høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger

Litt smør og olje til steking

3 finhakkede hvitløksfedd

3 gulrøtter i jevne biter

2 grovhakkede løk

3 ss tomatpuré

3 timiankvister

2 laurbærblader

3 ss hvetemel

3 dl oksekraft (ev. vann og fond/buljong)

1 flaske fruktig rødvin

450 g delikatesseløk

450 g skivet sjampinjong (eller små hele)

Salt og pepper

Brun maisennajevner

Fersk persille og/eller timian

Fremgangsmåte:

Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).

Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres løk, hvitløksfedd og gulrøtter i jevne biter. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøtt og bacon tilbake i gryten, dryss over hvetemel, rør godt og tilsett oksekraft og rødvin.

Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.

Stek delikatesseløk og sjampinjong gyllent i litt smør i en stekepanne, før du legger det over i gryten og lar alt trekke videre til løken er mør.

Smak til med salt og pepper om nødvendig og rør inn litt brun maisennajevner, hvis du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.

Jeg liker å servere boeuf bourguignon med potetmos og du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen Instagram, TikTok eller på Facebook.

Ukemeny 35

Ukemeny 35 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kylling korma

Kylling korma er en av de mildere rettene, som serveres i Afghanistan, Bangladesh, India og Pakistan og lett å like for både liten og stor. Vi legger ofte kyllingen i marinade kvelden før, så det går raskt å gjøre den ferdig når vi kommer fra jobben.

Kylling korma
Kylling korma
Tirsdag: Dorade med middelhavstilbehør

Dorade med middelhavstilbehør gir næring til hyggelige ferieminner. Dorade eller gyllen havkaruss, som den heter på norsk, er en fisk som holder til langs vestkysten av Europa og i Middelhavet. Mesteparten av doraden som selges er fra oppdrettsanlegg og du får kjøpt den i en del ferskvaredisker i Norge. På Meny renser de den for deg og skraper skinnet for skjell, så den er enkel å håndtere.

Dorade selges som hel fisk og om du ikke er bekvem med å rense den selv, kan du be personalet i ferskvaren gjøre det for deg.

Dorade med middelhavstilbehør
Dorade med middelhavstilbehør
Onsdag: Ferske vårruller

Ferske vårruller er en deilig, vietnamesiske rett, som vi gjør som en dugnad hos oss. Det er kjempehyggelig når alle ingrediensene er klare til bruk og står på tallerkner rundt kjøkkenøya. Alle i familien legger i litt hver i rispapiret og sistemann ruller sammen og legger dem på fat.

Ferske vårruller
Ferske vårruller
Torsdag: Granateplelaks

Granateplelaks er inspirert av smaker fra landene sør og øst for Middelhavet.

Granateplelaks
Granateplelaks
Fredag: Carne asada i lomper

Carne asada i lomper er en smaksrik rett fra Sør- og Mellom-Amerika. Denne retten gir den autentiske tacofølelsen og er en av mine favoritter for tiden. Carne asada i lomper er laget med biff, du kan bruke hvilken type du vil, men jeg har brukt ytrefilet, som er ganske mørt.

Carne asada i lomper
Carne asada i lomper
Lørdag:
Forrett: Bruschetta

Bruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig.

Bruschetta
Bruschetta
Hovedrett: Kyllingruller med deilig fyll

Kyllingruller med deilig fyll blir saftig og godt og kan gjerne serveres i selskap. Jeg har lagd dem med estragonsaus, båtpoteter og stekte, strimlede rotgrønnsaker, men det er masse annet tilbehør som passer godt også.

Kyllingruller med deilig fyll
Kyllingruller med deilig fyll

 

Dessert: Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus er en nydelig dessert som er perfekt for oss som liker pina colada.

Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Søndag:
Forrett: Cabaret

Cabaret er en gammel, god matrett, som jeg lager av og til, enten til koldtbord, eller til julefrokosten. Den kan varieres nesten i det uendelige og er enkel å lage.

Cabaret
Cabaret
Hovedrett: Lys lapskaus

Lys lapskaus er nydelig tradisjonsmat, som jeg gjerne serverer på høsten eller vinteren, som søndagsmiddag.

Lys lapskaus
Lys lapskaus
Dessert: Pannekaker med lun eplemos og is

Pannekaker med lun eplemos og is er en deilig dessert. Her har jeg servert dem med karamellisert popcorn, mandelflak, krokan, mynteblader og spiselige blomster.  Du kan gjøre den lettvinn med å kjøpe ferdige pannekaker og eplekompott, eller gjøre som meg, lage alt selv.

Pannekaker med lun eplemos og is
Pannekaker med lun eplemos og is

Ukemeny for uke 35 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Snowball

Snowball er en frisk, men rund drink og en av mine favoritter. Du kan justere frisk- og rundhet ved å tilsette mer eller mindre eggelikør og limejuice. Snowball ble oppfunnet allerede på 1940-tallet, men ble ikke populær før på 1970-tallet.

2 cl eggelikør

2 cl vodka

1/2 ml limejuice

Sprite

Isbiter

Limeskive

Bland likør, limejuice og vodka i et longdrinkglass med knuste isbiter. Snowball pyntes med en limeskive.

Snowball
Snowball

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.