Million Dollar Spaghetti er en deilig variant av spagetti, som ligner lasagne. Det er lurt å la kjøttsausen koke lenge, for da blir tomatene søtere og sausen får en rundere smak. Om du ikke har tid til å vente, kan du tilsette 1 ss sukker.
250 g spagetti
1 ss olivenolje
Kok spagettien til al dente (med tyggemotstand), hell av vannet og rør den sammen med olivenoljen. Sett til side.
Kjøttsaus:
400 g karbonadedeig
150 g bacon i terninger
Litt olivenolje
2 finhakkede løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 flaske, eller 2 bokser finhakkede tomater (helst Mutti)
2 laurbærblader
2 kanelbark
1 ss tomatpuré
2 ts tørket basilikum
2 ts tørket oregano
1 ts salt
1 ts pepper
Brun karbonadedeig og bacon i olje. Tilsett løk og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett finhakkede tomater, tomatpuré, sukker, laurbærblader, kanelbark, basilikum, oregano, salt og pepper. La det småkoke i 1 time.
Hvit saus:
2 ss smør
1 ts muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 neve reven parmesan
Smelt smør i en kjele, rør inn muskat, hvetemel og melk, kok opp under konstant omrøring og tilsett parmesan.
Montering:
Kjøttsaus
Spagetti
Hvit saus
Parmesan
Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med spagetti, parmesan og revet ost i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter.
Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør. Siden det ofte var morfaren min som fanget fisken, hadde han oppgaven med å rense den for bein og vi fikk 1 kr per bein, hvis vi fant noen, men det gjorde vi nesten aldri.
Fiskegratengen:
400 g hvit fiskefilet
50 g mel
5 egg
2 ts salt
1 ts pepper
50 g smør
5 dl melk
1 ts muskat
1/2 purre i fine strimler
Knust kavring til toppen
Vask fisken, tørk den og kutt den i biter på ca 2,5 x 2,5 cm.
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melk under omrøring til du får en passelig tykk hvit saus. Rør godt og kok opp mellom hver gang du tilsetter melk, så sausen blir klumpefri og ikke legger seg ved. Tilsett salt, pepper og muskat og rør det godt inn i sausen. La sausen avkjøles litt før du rører inn eggeplommene. Pisk eggehvitene stive. Tilsett fisk og purre i sausen og skjær forsiktig inn eggehviten. Smør en ildfast form og fordel massen utover i formen.
Strø over kavring og sett den i ovnen på 180 grader i ca. 45 min. til 1 time. Server mormors fiskegrateng rykende varm, rett fra ovnen, for da smaker den aller best og helst sammen med de revne gulrøttene.
Gulrøttene:
2 gulrøtter
1/2 sitron, kun saften
1,5 ss sukker
Riv gulrøttene, bland sitron og sukker og bland det med gulrøttene. Jeg synes det smaker ekstra godt når gulrøttene er avkjølt, så jeg setter dem kaldt til de skal serveres.
Mormors fiskegrateng serveres med kokte poteter, revne gulrøtter og ev. smeltet smør.
Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spinatsuppe er en tradisjonsrik suppe over store deler av verden. Det vanligste tilbehøret er kokt egg, som deles i to og legges på toppen.
1 løk, finhakket 1 ss olivenolje 400 g frossen spinat 8 dl vann 5 ss grønnsaksfond, ev. grønnsaksbuljong 1/2 finsnittet purre 1 dl crème fraîche Salt og pepper
Fres løken i oljen i noen minutter, til den er blank og gjennomsiktig. Legg i spinaten og la det frese et par minutter til. Tilsett vann, fond og purre. La det koke i ca. 5 minutter. Tilsett crème fraîche og kjør alt til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Spinatsuppe kan gjerne serveres med godt brød. Du finner masse velsmakende brødoppskrifter her.
Du finner mange spennende suppeoppskrifter fra inn- og utland her.
Spinatsuppe med kokt egg
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tyskland – Norge: Kielbåten har flere spisesteder å velge i mellom. Om du liker buffet, har de en stor en, med mye å velge i. Jeg liker best å få maten servert og da finnes det en pizzarestaurant, en á la carte og en gourmetrestaurant. Vi testet de to siste da vi var på Kielbåten sist.
Dag 1:
Middagen på dag én la vi til gourmetrestauranten, hvor vi spise en 7-retters meny med tilhørende vinpakke. Vi har spist på denne restauranten flere ganger tidligere, med varierende grad av tilfredshet. Denne gangen var den sånn ca. midt på treet, men slett ikke dårlig.
Vinene passet godt til og vi måtte innom taxfree og kjøpe et par av dem med hjem.
Tunfisk:
Kongekrabbe:
Skrei:
Foie gras:
Ibericogris:
Ost:
Dessert:
Du føler deg velkommen og ivaretatt på denne restauranten. Betjeningen er imøtekommende og kunnskapsrike. Det er passe avstand mellom bordene og behagelig, lavt lydnivå.
Dag 2:
Dag 2 spiste vi både lunsj og middag på á la carterestauranten, hvor jeg synes kvaliteten er stabilt høy.
Til lunsj falt valget på en asiatisk nudelsalat med kylling. Dressingen var litt for skarp i smaken etter min gane, og burde vært rundet av, men resten av retten smakte veldig godt.
Middagen ble en treretters:
Til forrett spiste jeg krepsehaler med mousselinesaus og gratinert ost og det smakte helt nydelig.
Til hovedrett falt valget på kalvefilet, med landpaté, løkkompott, morkelsaus, sautert sopp og fondantpotet. Kalvefileten var litt for mye stekt, etter min smak, men saftig. Retten smakte for øvrig nydelig.
Til dessert valgte jeg dekonstruert Snickers, som var sjokolademousse, karamelliserte peanøtter, sjokoladecrumble, karamell-is og salt karamell.
Du finner flere innlegg fra reiser og restauranter, fra inn- og utland her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tandoorikylling spises i India, Afghanistan, Bangladesh, Nepal og Pakistan. Den lages i tandooriovn, men de fleste av oss har ikke det, og det går helt fint å lage den i en gryte. Oppskriften er passe til 4 pers.
6 kyllinglårfileter
2 sitroner, kun saften
Red food color (fås i asiatiske butikker)
2 ss hvitløkspuré
1 ss ingefærpuré
5 dl yoghurt
1 ss malt spisskummen
1 ss malt koriander
2 grønne chili finhakket
1 ss nykvernet sort pepper
2 ts salt
1 neve korianderblader, hakket
2 løk i strimler
Bland sitronsaften med bittelitt matfarge, bland med kyllingen og sett til side mens du lager marinaden.
Kjør yoghurt, hvitløkspuré, ingefærpuré, spisskummen, malt koriander, korianderblader, pepper, salt og chili til en fin pasta i foodprosessor. Masser kyllingbitene godt med marinaden og la det marinere i min. 6 timer, men gjerne ett par døgn.
Brun kyllingfiletene i litt ghee (klarnet smør). Tilsett løk og resten av marinaden (som blir saus) og la det kose seg på lav varme i sausen mens du koker risen.
Server med ris og f.eks. naan, roti, chapati eller annet godt brød.
Du finner spennende matretter fra store deler av verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Unionsdagen i Tanzania feires i dag, som en markering av at Tanganyika, Zanzibar og Pemba ble forent i republikken Tanzania i 1964.
Tanzania har mattradisjoner som varierer veldig etter geografisk region. Langs kysten er maten godt krydret og de bruker mye kokosmelk. Lenger inn i landet, spises det mye wali (ris), ugali (maisgrøt), nyama choma (grillet kjøtt), mshikaki (marinert biff), samaki (fisk), pilau (ris blandet med en krydder), biriyani og ndizi nyama (plantanas med kjøtt).
French 75 er ansett som en av de mer elegante drinkene og den smaker syrlig, friskt og godt. Jeg bruker Hendrik’s gin, som er mild og lett å like.
3 cl gin
1,5 cl fresh lemon juice
1,5 cl sugar cane syrup
Champagne eller annen musserende vin
1 strimmel sitronskall til pynt
Hell gin, sitronsaft og sirup i en shaker fylt med is og rist til det er helt avkjølt. Sil blandingen over i et champagneglass, fyll opp med champagne og pynt med en sitronstrimmel.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bønnesuppe med mais er en varmende rett, som serveres i den østlige og sørlige delen av Afrika.
2 pk hvite økologiske bønner (skyll vekk laken)
200 gram mais (hermetiske)
2 liter vann
6 ss grønnsaksfond
70 gram sellerirot i små terninger
50 gram ingefær, finrevet
2 fedd hvitløk, finhakket
2 løk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 paprika, i små terninger
120 gram potet, gjerne melne, i små terninger
70 gram tomatpuré
3 ss peanøttoljeolje
1 boks kokoskrem
Pepper
Starten på bønnesuppe med mais
Fres potetterningene sammen med løk, selleri, chili og paprika i olje. Tilsett vann, fond, ingefær, hvitløk og tomatpuré og kok på middels varme i ca. 40 minutter til grønnsakene er gjennomkokt. Ta kjelen av varmen og kjør alt til en jevn masse med stavmikser.
Rør inn kokosmelk, bønner og mais. Kok opp og smak til med pepper og mer fond om det ikke er salt nok. Kok videre i 5 minutter og server bønnesuppe med mais sammen med naan, som du finner oppskrift på her, eller annet godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.