





Mat, drikke, reiser og interiør
Dillpannacotta med laks og lakserogn er en lekker og velsmakende forrett. Den kan med fordel gjøres nesten klar dagen i forveien og bare pyntes med laks, rogn og dill rett før den skal serveres. Oppskriften er passe til 4 personer.
2 ark gelatin
3 dl fløte
2 dl crème fraiche
2 ss revet pepperrot (fås på tube)
1 ss finhakket rødløk
2 ss hakket dill
Salt
100 g røykelaks (eller ørret)
1 ss lakserogn
1 neve fersk dill
Legg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Varm 1/2 dl av fløten i en kjele, klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Fjern fra platen så snart gelatinen har løst seg opp. Bland den varme fløteblandingen med resten av fløten, crème fraiche, pepperrot, dill og rødløk. Smak til med salt. Fordel blandingen i glass og sett kaldt i noen timer. Skjær laksen i små biter og topp glassene med den og rogn. Pynt dillpannacotta med laks og lakserogn med litt fersk dill.
Du finner masse oppskrifter på velsmakende, både spennende og mer tradisjonelle forretter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Nachos med biff lager jeg ofte om jeg har rester fra f.eks. helstekt oksefilet, men du kan bruke mørbrad eller annet mørt biffkjøtt. Oppskriften er passe til 4 pers.
600 g biff i tynne strimler og lett brunet i olje, ev. rester fra en biffmiddag
2 poser smoky chipotlesaus eller annen tacosaus du liker
600 g nachochips
400 g reven ost, gjerne blanding av flere slag
2 store avocado i terninger
1 rødløk i strimler
20 minitomater, delt i 4
Finhakket, frisk koriander
Rømme
2 lime i båter
Legg biffen i sausen og la den marinere, gjerne i en time eller mer, om du har tid. Legg nachochips, løk, biff og ost lagvis i en vid form og avslutt med reven ost. Stek midt i ovnen på 230 grader i ca. 10 minutter. Pass på, så ikke chipsen blir brent.
Ta formen ut av ovnen, lagg på tomater og avocado.
Putt rømme i kakesprøyte og lag rutemønster. Dryss over koriander, legg på limebåter og server. Server nachos med biff med resten av rømmen i en bolle ved siden av.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Karamellsaus med salt passer til is og flere andre desserter. Den er også deilig til f.eks. eplekake. Den smaker aller best lunken, men den er deilig når den er kald også.
150 g sukker
75 g romtemperert smør
3 dl varm fløte
2 klyper maldonsalt
Smelt sukker i en sautépanne (stekepanne med høye kanter) på middels varme. Sukkeret skal nå bli til karamell. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet (da vil sukkeret krystaliseres). Hvis du føler du må røre, så vend heller på kjelen. Når sukkeret har blitt til karamell tar du kjelen av den varme platen og tilsetter smør. Nå kan du røre. Sett kjelen tilbake på varmen og rør til smøret har smeltet. Det er ikke sikkert smøret vil blande seg skikkelig med karamellen, men ikke få panikk, når du tilsetter fløten og rører vil alt bli bra.
Tilsett fløte, litt av gangen. Når all fløten er tilsatt lar du karamellsausenen småkoke i 3-4 minutter mens du rører. Tilsett maldonsalt og smak til. Sil karamellsausen, slik av eventuelle harde klumper blir fanget opp. Karamellsaus med salt kan brukes lunken på isen, men du kan også la den avkjøles i kjøleskapet, den vil da bli tykkere.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Piggvar er en nydelig fisk. Her har jeg brukt fileter, som jeg har krydret med salt og pepper og stekt dem raskt i smør i en grillpanne.
3 finhakkede sjalottløk
1 ss smør
3 dl hvitvin
1 appelsin, kun saften
3 dl fiskekraft
3 ss grov sennep
Salt og pepper
Stek sjalottløken gyllen i smør. Tilsett hvitvin og la det redusere til en tredjedel. Tilsett appelsinsaft, fiskekraft og sennep. Smak til med salt og pepper. Piggvar med sennepssaus smaker godt med røde linser og smørdampede grønnsaker.
Jeg har pyntet fisken med reddikspirer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus er inspirert av en grønn urtesaus som brukes mye i Frankfurt. Jeg har oppskrift på den originale urtesausen, men det er ikke mulig å skaffe alle slagene med urter, så jeg har laget min egen variant.
4 store kyllingfileter
3 eggeplommer
2 dl revet parmesan
1 ts paprikapulver
1/2 ts kajennepepper
3 ss vann
3 ss hvetemel
1/2 ts salt
1/1 ts pepper
Rør sammen eggeplomme, parmesan, paprikapulver, kajennepepper og vann. Bland melet med salt og pepper. Snu først kyllingfiletene i melblandingen og deretter i eggeblandingen. Legg filetene i en ildfast form, som er rislet med olje. Bak i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter. Sjekk at de ikke er rosa.
Tomatsalsa:
4 tomater i små terninger
1/2 slangeagurk i små terninger
1/4 finhakket rødløk
2 ss finhakket bladpersille
Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper
Basilikumsaus:
2 dl kesam
2 dl finhakket basilikum
1 fedd finhakket hvitløk
Rør sammen sausen og smak til med salt.
Server parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus med valgfrie poteter, f.eks. båtpoteter.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Nanbrød med chili er nanbrødet for den litt tøffere ganen og spises over nesten hele verden. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød som har en nydelig smak av chili.
600 g mel
1 ts salt
2 ts sukker
2 dl melk
1/2 pakke gjær
3 dl yoghurt
4 ss olivenolje
2 ss løkfrø
Knust, tørket chili (mengde tilpasset egen gane)
Elt alt, bortsett fra chilien godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.
La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 30 minutter under et klede.
Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på knust, tørket chili. Press chilien litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.
Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.
Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.
Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Sjokoladepynt ser mer avansert ut enn det er. Jeg pleier å lage opp litt, når jeg først er i gang og oppbevarer det i tett boks i kjøleskapet til jeg skal bruke dem.
Smelt ønsket sjokolade i en bolle over varmt vannbad. Hell sjokoladen utover et bakepapir, bre den litt ut med slikkepotten og dryss på ønsket pynt. Jeg har brukt pistasjnøtter, kakestrøssel og rasberry crumble. Sett sjokoladepynten kaldt til den har stivnet helt, før du brekker det i passe stykker.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Nøttestek er festmat for mange veganere og her er min variant. Tilbehøret kan varieres etter hva den skal brukes til, f.eks. en frisk salat på sommeren eller rødkål og poteter til jul.
1 dl quinoa
2,5 dl vann
4 ss grønnsaksfond
4 fedd hvitløk, finhakket
125 g shitakesopp, fersk ev. aromasopp, finhakket
80 g spinat grovhakket
1 bunt fersk persille, finhakket
160 g (1 boks) røde linser ferdigkokte og skylt i dørslag.
150 g vegansk smøreost, valgfri smak
50 g tørkede tranebær
100 g valnøtter, finhakket
2 ts chilikrydder
2 ss balsamicoeddik
1 ss frisk salvie, finhakket
2 ss soyasaus
2 ss fungi
Salt og pepper
Kok quinoa i vann, tilsatt hvitløk og grønnsaksfond, til vannet er fordampet, og sett blandingen til side.
Stek soppen i en tørr stekepanne i ca. 5 min. på middels varme, rør av og til. Soppen skal bli ganske tørr, før du tilsetter spinat og rører til all spinaten har falt sammen. Tilsett quinoablandingen og resten av ingrediensene. Bland godt og smak til med salt og pepper. Sjekk at blandingen er tørr nok til å kunne klemmes sammen og at det ikke ligger overskuddsvæske i panna.
Smør en ildfast form med litt olivenolje, legg over nøttedeigen og press den godt sammen.
Stek nøttesteken på 200 grader i 40-45 minutter til den har fått fin farge. La den hvile i 10 minutter før du snur den over på et fat og serverer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Pasta med kylling, sopp og tomater er enkel, sunn og full av smak. Oppskriften er passe til 4 personer.
Pasta (hvilken variant du ønsker) til 4 pers.
3 kyllingfileter i biter
1 pk aromasopp eller sjampinjong
1/2 ts kyllingkrydder
1 løk, finhakket
20 minitomater, delt i båter
1 dl vann
1 ts kyllingfond
Reven parmesan
Persille
Brun kyllingfiletene, soppen og løken i litt olje, krydre med kyllingkrydder. Tilsett tomater og la det surre i noen minutter, så tomatene slipper fuktigheten. Tilsett vann og fond og la det surre i noen minutter til, mens du koker pastaen.
Legg pastaen på tallerkener, fordel kyllingblandingen over og gi retten et dryss med salt, pepper og parmesan. Pasta med kylling, sopp og tomater pyntes med persille.
Du finner masse spennende oppskrifter med kylling her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.