Martini rossi spritz er en velkomstdrink for deg som er glad i litt bitre drinker. Om du ønsker den litt søtere, kan du tilsette litt grenadin, bringebærlikør eller sukkerlake.
4 clMartini rossi
14 cl prosecco
Hell Martini i et høyt glass og fyll opp med prosecco eller en annen musserende vin.
Martini rossi spritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingfilet med konjakk- og peppersaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert det med karamelliserte gulrøtter, brokkoli og potetmos, men det er mye annet som er godt til også.
Sausen:
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Karamelliserte gulrøtter:
600 g minigulrøtter (f.eks. knaskegulrøtter), skrelt om nødvendig
3 ss olivenolje
3 ss smør
6 ss brunt sukker
Legg gulrøttene i en ildfast form som er så stor at de ikke må ligge oppa hverandre. Dryss over olje og sukker og sett formen i ovnen på 200 grader til gulrøttene er møre, snu dem av og til.
Kyllingfiletene:
200-220 g kyllingfilet per pers.
Smør
Salt og pepper
Kyllingfiletene rutes med en skarp kniv, men ikke skjær så dypt at du snitter kjøttet. Gni inn skinnet med salt og pepper, før du legger dem med skinnsiden ned i middels varm stekepannen, tilsatt en klatt smør. Stek brystene i ca. 2 minutter på hver side så du får en god stekeskorpe. Skru ned til lav varme og etterstek 4-6 minutter avhengig av størrelsen på fileten. Om du bruker steketermometer, er kyllingfileten er ferdig når den er 65 grader. La kyllingen hvile minst 5 minutter, så kjøttsaftene skal få satt seg, før du deler dem opp.
Server kyllingfileten med konjakk- og peppersaus sammen med karamelliserte gulrøtter og valgfrie poteter. Du finner mange spennende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fårikål som mormor lagde den er en stor favoritt i vår familie, og ikke uten grunn. I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først. Fårikålen smaker godt den dagen du lager den, men enda bedre neste dag, når den varmes opp igjen. Denne oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i to dager.
3 kg lammekjøtt, jeg bruker halvparten fårikålkjøtt, som gjerne er bog eller annet kjøtt med mye bein og halvparten lammelår i skiver
6 dl vann
1 pose hel pepper
3 ss havsalt
3 kg hodekål i båter
Legg kjøttet med fettsiden ned i en stor gryte. Tilsett vann, kok opp og skum av. Tilsetter pepper og salt og la det koke i minimum 2 timer. Tilsett kålen og la det koke til kjøttet lett faller av benet og kålen er godt kokt. Smak til om det trengs mer salt.
Fårikål som mormor lagde den
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Friterte plantanas kan brukes som snacks eller som del av et måltid. Plantanas dyrkes over store deler av den tropiske delen av kloden vår.
4 plantanas
Nøytral olje
Skrell plantanas og del dem i skiver. Varm oljen i en gryte og legg i plantanaskivene. Stek dem i 3-4 min.. og snu dem underveis, De er ferdige når de har fått en gyllenbrun farge. Legg dem på tørkepapir til de skal brukes og bruk dem som de er, eller krydre dem med ønsket krydder.
Friterte plantanas
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus er en perfekt rett å servere, nå når kantarellene er så flotte. Om du ikke tør å plukke selv, finnes det også ferske kantareller i flere av de velassorterte matbutikkene nå (f.eks. Meny). Du kan selvfølgelig lage denne retten med annen indrefilet enn storfe, f.eks. vilt eller svin.
Kantarellsaus:
150 g kantareller i grove biter
1 løk, finhakket
2 ss smør
2 ss sjalottløkfond
1 ss soyasaus
4 dl kremfløte
1 laurbærblad
1 kvist frisk timian
4 ss kirsebær- eller solbærsaft
Salt og pepper
Grovhakk soppen og stek den sammen med løk i smøret i en stekepanne til soppen er gyllen. Tilsett fløte, laurbærblad, timian og fond. La koke til sausen tykner. Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper.
Kantarellsaus
Rösti:
500 g poteter, skrelt og grovt revet
1 dl revet, valgfri ost
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2-3 ss smeltet smør
Legg potetene i et kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken i potetene. Bland alle ingrediensene i en bolle.
Legg blandingen med skje utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er gylne og potetene er møre.
Indrefilet:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Server indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner fra egen avling, som jeg har renset og deretter gitt en kjapp kok i en blanding av smør og vann. De smaker best når det fortsatt er tyggemotstand i dem.
Indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gratinerte blåskimmelpoteter er en velsmakende variant av fløtegratinerte poteter. Om du tror du ikke liker blåskimmelost, er det greit å vite at i denne retten blir den mer som et krydder.
10 poteter i tynne skiver ( jeg bruker ostehøvel)
1 pk blåskimmelost etter eget ønske
Pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
Legg potetskivene og blåskimmelosten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte og sett den i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over revet ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biff- og baconsalat med balsamicodressing er en mettende salat med smak av Middelhavslandene.
Balsamicodressing:
1/2 dl Balsamicoeddik
1 dl extra virgin olivenolje
1 fedd hvitløk, finhakket
Flaksalt og nykvernet pepper
Visp sammen eddik, olje og hvitløk. Smak til med salt og pepper. Om dressingen blir stående litt, vil den skille seg, men da er det bare å vispe den sammen igjen.
Biff- og baconsalat:
1/2 salathode eller tilsvarende (gjerne flere varianter)
20 minitomater delt i 2 eller 4
1/2 agurk i små terninger
1/2 glass sorte oliven i skiver
2 ss sorte oliven i skiver
1/2 glass fetaost, kun osten
1 pk smårettbacon, sprøstekt
400 g kald indrefilet i strimler
Høvlet parmesan
1 potte basilikumblader
Legg alle ingrediensene i lag i en bolle eller på et fat og hell over dressingen rett før servering.
Svinefilet med honning- og soyaglace er en lekker rett, hvor det salte fra baconet, det syrlige og søte fra glacen og det smaksrike schezuanpepperet gir en fin hamoni. Oppskriften er passe til 4 pers.
Glace:
1 dl honning
1 dl soyasaus
Ca. 1/2 dl limejuice
Litt knust schezuanpepper
Kok honning, soyasaus og schezuanpepper til en sirup. Smak til med limejuice og avkjøl.
Svinefileten:
800 g indrefilet av svin
1 fedd malt hvitløk
1 ss malt ingefær
Pepper
3 pk tørrsaltet nakkebacon i skiver
Frisk koriander
Cashewnøtter, grovhakket og ristet i tørr panne
Del fileten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket langsiden mot deg, bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget nesten til enden. Brett ut og snu fileten med motsatt vei. Skjær det neste laget, men stopp før du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene, smør på hvitløk og ingefær og dryss på pepper. Rull sammen indrefileten med krydderet på innsiden og pakke det inn i bacon.
Legg fileten i en ildfast form med 1/2 dl raps- eller solsikkeolje og sett i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter. Ta fileten ut av ovnen og smør på glace i flere runder. La fileten hvile, så kjøttsaftene har satt seg, før du skjærer opp i serveringsstykker og drysser på frisk koriander og cashewnøtter.
Dressing:
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss soyasaus
1,5 dl risvineddik
3 ss flytende honning
1 finhakket rød chili
Salt and nykvernet pepper
Visp sammen alle ingrediensene.
Salaten:
Isbergsalat, strimlet
Rødkål, finstrimlet
Paprika i små teringer
Agurk i små terninger
Vårløk i tynne strimler
Finhakket koriander
Cashewnøtter, grovhakket og ristet i tørr panne
Bland alle ingrediensene i en bolle og hell over dressingen.
Server svinefilet med honning- og soyaglace med salaten og ris, kokt etter anvisning på pakken. Sett også frem ekstra cashewnøtter og korianderblader.
Svinefilet med honning- og soyaglace
Du finner oppskrifter på mange spennende og varierte retter fra alle verdenshjørnerher.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Juksesodd er en enkel hverdagsvariant av trøndersodd. Ekte sodd er festmat i Trøndelag og serveres tradisjonelt til alle livets store begivenheter. Sodd laget fra bunnen er tidkrevende, så jeg har laget en enkel hverdagsvariant. Den kan ikke kalles trøndersodd, men smaker ganske likt og er rask å tilberede. Den smaker også mye bedre enn det du får kjøpt på boks.
Kjøttbollene:
400 g lammedeig
1 ss salt
1 ss potetmel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt muskat
1 ts pepper
2 dl fløte
Elt alle ingrediensene godt sammen og sett kaldt til du skal lage bollene.
Sodd:
2 ss smør
2 løk, finhakket
1 ss kyllingfond
1 ss grønnsaksfond
2 l vann
5 gulrøtter i terninger
400 g potet i terninger
1/2 purre, finstrimlet
1 bunt bladpersille, finhakket
Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokt.
Form deigen til små, runde kjøttboller med en teskje og legg dem i kraften. La bollene trekke i 10-12 minutter, til de er gjennomkokte. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.
Server sodd med skjenning eller et annet godt flatbrød.
Juksesodd
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.