Uavhengighetsdagen i Guinea feires 2. oktober hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Frankrike i 1958.
Dagen starter med bønner for fred, fremgang og utvikling i landet. Det holdes taler og seminarer, hvor tidligere hendelser blir minnet og de som ga livene sine for uavhengigheten blir hyllet.
I hovedstaden, Conakry, arrangeres en militærparade hvor mange innbyggere, ikledd fargene til nasjonalflagget og viser sin største kjærlighet og respekt for landet sitt. Med vaiende nasjonalflagg, arrangeres også nydelige musikk- og dansetilstelninger. Deretter blir det fest hvor de spiser deilige, afrikanske retter sammen med lokale spesialiteter og internasjonal mat.
Bake brød i pizzaovnen er smart å gjøre på ettervarmen etter pizzastekingen og det blir veldig godt. De fleste gangene jeg baker brød, bruker jeg ikke oppskrift. Jeg har to hovedregler. Den første er å bruke mer hvetemel enn grovt mel og den andre er lang hevetid.
Å bake brød i pizzaovnen er en spennende affære og jeg følger nøye med, så jeg får snudd dem flere ganger og til slutt satt dem på hodet, så det skal bli deilig sprø skorpe.
5 dl kulturmelk
7 dl vann
1 ss rapsolje
50 g gjær
3 ts salt
1 ss honning
3 dl havregryn
2 dl hvetekli
3 dl sammalt rug grov
3 dl sammalt hvete grov
ca 2 l hvetemel
Fremgangsmåte:
Varm vann og melk til 37 grader. Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren. Om du bruker tørrgjær tilsettes det sammen med hvetemelet. Tilsett resten av væsken, olje, salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og hvetemel.
Bake brød i pizzaovnen
Elt deigen sammen og tilsett ev. mer hvetemel til passe konsistens. Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin. Du kan også elte det sammen for hånd, som tar lenger tid og er god trening for overkroppen. Dekk med plast og la deigen heve/hvile i minimum 60 min, til den har fått dobbel størrelse.
Ha deigen over på et melet bord. Del den i to, kna til den blir smidig og form dem til runde brød.
Rull brødene i hvetemel og sett dem til andre heving. Dekk med et klede og la brødene heve i minimum 1 time til. Skjær valgfritt mønster med en spiss kniv, før stekingen.
Stek brødene pizzaovnen eller i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min. Om du dunker på dem fra undersiden og lyden er hol, er brødene klare. Avkjøl dem på rist og kos deg med nydelig, hjemmebakt brød, som også egner seg for nedfrysing til senere.
Du finner masse oppskrifter på deilige og velduftende brød fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den nasjonale dagen for melk i India markeres 26. november hvert år til ære for dr. Verghese Kurien, Han var «faren» til den hvite revolusjonen i India, som industrialiserte melkeproduksjonen. På den nasjonale dagen for melk minnes de dr. Kuriens innsats, det informeres om melkens helsemessige fordeler og næringsverdi.
Om du fikk lyst på indisk mat nå, finner du mange indiske oppskrifter, både med og uten melk her.
Den nasjonale dagen for melk i India – mangolassi
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Melondagen i Turkmenistan markeres andre søndag i august hvert år. Dagen feires med en stor utstilling av meloner i alle varianter, i tillegg til danse- og musikkarrangementer i hovedstaden, Ashgabat.
Det finnes fire hovedslekter av meloner. Melonslekter er et komplisert emne fordi de kan være paraplybetegnelser for et ganske bredt spekter av arter og planter av samme art kan krysse med hverandre.
De fleste typer meloner vil falle inn i en av disse fire slektene:
Citrullus:
Citrullusmeloner inkluderer bl.a. vannmelon og de er lett gjenkjennelige pga. formen på bladene som er dypt flikete.
Cucumis:
Slekten Cucumis inkluderer både meloner og agurker, som er nært beslektet med melon. Honning- og cantaloupemelon tilhører denne slekten, som inkluderer veldig mange varianter og er en av de mest dyrkede melonslektene.
Benincasa:
Benincasa er uvanlig å finne i vanlige hager. Det er bare ett medlem av denne slekten, Benincasa hispida (vokskalebassen). Den kommer fra Sørøst-Asia og spises som en grønnsak når den er moden.
Momordica:
Momordica (bittermelon) er en melonslekt med litt flere varianter. Bittermelon ser mest ut som en agurk og brukes i mange asiatiske retter.
Med alle melonvariantene i verden, burde det være noen for enhver smak, og om du også vil feire melondagen, finner du inspirasjon her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetsalat til fisk er kanskje litt utradisjonelt, men jeg kan anbefale å prøve. Potetsalat finnes i mange varianter og det er så lettvint at det ikke er noen grunn til å kjøpe den ferdig. Om potetene har fint skall, trenger du ikke en gang å skrelle dem. Denne potetsalaten passer perfekt til grillet og stekt fisk. Den passer også godt til en del annen grillmat, som for eksempel lam.
8 kokte poteter i terninger
1 boks rømme
1 god neve finhakket gressløk
saften av 1/2 sitron
1/2 glass kapers
1 ts sukker
salt og pepper
Bland alle ingrediensene godt sammen og smak til med salt og pepper. Potetsalat til fisk kan gjerne serveres mens potetene fortsatt er lune, men er også god kald.
Belizes uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia i 1981.
Som et karibisk land, er Belizes mattradisjon kreolsk
Ris og bønner er nasjonalretten til Belize. Det serveres ofte med potetsalat eller coleslaw og stekt plantanas. De spiser også grillede retter eller stuinger av kylling, biff og svin.
Haitis uavhengighetsdag feires 1. januar hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Frankrike i 1804.
Som et karibisk land, er Haitis mattradisjoner kreolsk og er påvirket av en blanding av afrikanske, franske, spanske, arabiske tradisjoner i tillegg til Taíno (urfolkene i Karibia) sine tradisjoner.
La Chandeleur (fête des chandelles) eller Candlemas (kyndelsmesse på norsk) feires i Frankrike 2. februar hvert år. Dagen feires til minne om at Jesusbarnet ble presentert i tempelet i Jerusalem førti dager etter fødselen og festen for renselsen av den salige jomfru Maria . Det norske navnet kyndelsmesse kommer fra ordet kyndel, norrønt for «vokslys». Dagen ble avskaffet som helligdag i Norge i 1771.
I Frankrike spiser de crêpes eller pannekaker denne dagen og den kalles derfor le Jour de Crêpes (pannekakedagen).
Det er noen ganske merkelige ritualer i forbindelse med både måten pannekakene blir tilberedt og spist på denne dagen. Du skal holde en gullmynt i venstre hånd, mens du kaster pannekaken opp i luften med høyre hånd når den skal snus. Symbolikken rundt dette er knyttet til en fruktbarhetsrite fra slutten av det femte århundre. Den første pannekaken som lages, legges i et garderobeskap for å sikre en rikelig høsting senere på året. Når pannekakene endelig skal nytes, tennes alle stearinlysene i hjemmet.
Om du fikk lyst på pannekaker nå, finner du mange spennende oppskrifter fra fjern og nær, både middagsvarianter og til dessert HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med fersk tunfisk er en nydelig rett med middelhavssmak. Om du ikke får tak i fersk tunfisk, kan du bruke annen fisk, f.eks. laks.
Oppskriften er til 4 personer.
600 g fersk tunfisk
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
2 ss fond (fisk, hummer eller kylling)
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan eller annen vellagret, hard ost
Sausen, før pastaen blandes inn
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter.
Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen. Tilsett 1/2 dl av kokevannet i sausen.
Pasta og saus
Tunfisken:
Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i en stekepanne. Den skal være rosa i midten. Del den i tommebrede strimler og legg den på toppen av pastaen.
Sett frem parmesan, så gjestene kan rive eller høvle den over og bestemme mengden selv.
Pasta med fersk tunfisk
Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laos’ nasjonaldag feires 2. desember hvert år, til minne om fra frigjøringen fra Japan i 1954.
Laos’ mattradisjoner er fargerik og smaksrik og de bruker mye ris, kokos, urter og ferske grønnsaker. Kylling, and, svin, biff, vannbøffel og vilt fra jungelen er mye spist. De spiser også en god del fisk og reker. Av frukt og grønnsaker er ferske bambusskudd, ingefær, galangal, bananblomst, mango, papaya, rambutan, durian, guava, mangostan, stjernefrukt, ananas, vannmelon, jackfrukt og bananer viktige ingredienser.