Pizza med smak av Midtøsten

Pizza med smak av Midtøsten er den helt nye pizzafavoritten hos oss. Den er fargerik og smaker helt nydelig.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzasaus:
1beger creme fraiche

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Pizza med smak av Midtøsten
Pizza med smak av Midtøsten – før steking
Pizzafyll:

Pizzasausen

200 g kylling i små terninger

1 ss falafelkrydder (fås i asiatiske butikker)

Salt og pepper

200 g revet ost

1/2 gul paprika i tynne strimler

1 liten rødløk i tynne ringer

3 ferske fiken i tynne båter

1 pose pistasjnøtter, ristet lett i tørr panne

1 neve rødkål i tynne strimler

1/2 neve koriander, kun bladene

1 dryss granateplekjerner

Brun kyllingen, krydret med falafelkrydder, salt og pepper, raskt i litt olje.

Bre pizzasausen over den forstekte pizzabunnen, før du legger på kyllingbitene. Fordel osten jevnt over pizzaen, deretter paprika, rødløk og fiken. Stek pizzaen litt under midten av ovnen, på full guffe, til toppen er gyllen. Når pizzaen er stekt, legg på pistasjnøtter, strimlet rødkål, korianderblader og granateplekjerner.

 

Pizza med smak av Midtøsten
Pizza med smak av Midtøsten – klar til servering

 

Du finner masse spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bringebærcoulis

Bringebærcoulis er en deilig bringebærsaus, som passer til mange desserter, som f.eks. iskrem, panna cotta og mandelkjernepudding. Det er lett å lage og kan gjerne fryses.

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

500 g bringebær

Noen dråper limesaft

Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Kjør bringebærene i noen sekunder med stavmikseren og bland inn sukkerlaken. Hell blandingen gjennom en sil og smak til med limesaft.

Bringebærcoulis
Bringebærcoulis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gazpacho

Gazpacho er en deilig, kald suppe, som er perfekt å servere på varme sommerdager. I vår familie synes ca. halvparten at det smaker nydelig og resten er ikke så begeistret. Når jeg skal servere det til gjester som ikke har smakt før, serverer jeg det ofte i shotglass, så de kan smake, uten å måtte sette igjen så mye, om de ikke liker det.

1 agurk

1 rød paprika

1/2 rød chili

4 fedd finhakket hvitløk

1 boks hakkede tomater (Mutti)

1 ts tomatpuré

5 dl iskaldt vann

1 ts pepper

1 ts salt

3 ss rødvinseddik

2 ss olivenolje

1 gul paprika

1⁄2 potte frisk basilikum

2 ss olivenolje

Del opp alle grønnsaker i biter og bland inn finhakket chili. Fres hvitløken i olje, pass på at den ikke får farge. Tilsett alle grønnsaker, tomat og tomatpuré i pannen med hvitløken og stek til grønnsakene blir blanke. Kjør grønnsakene med stavmikser mens du tilsetter iskaldt vann. Smak til med salt, pepper og eddik. Server suppen kald i skåler eller i glass. Topp med finhakket paprika, agurk, urter og litt olivenolje.

Gazpacho
Gazpacho

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ørretrøre med rogn til forrett

Ørretrøre med rogn til forrett er kjekk når man skal servere til mange, siden den kan gjøres helt klar i forveien.

100 g røkt ørret i bittesmå terninger

1/2 pk snøfrisk

3/4 boks rømme

1 ss reven pepperrot (eller fra tube)

Saften av 1/2 sitron

1 neve hakket dill

1 glass rød rogn, helst litt store.

Skiver av røkt ørret

Alt blandes og smakes til med pepper. Legg ørretrøra utover en tallerken.  Pynt med ørretskiver og dill. Server med godt brød eller salt kjeks.

Du finner oppskrift på salte kjekspinner her.

Ørretrøre med rogn til forrett
Ørretrøre med rogn til forrett

Du finner oppskrifter på mange spennende og velsmakende forretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Limesyltet løk

Limesyltet løk passer ekstra godt til mat fra Mellom- og Sør-Amerika, men er også nydelig som tilbehør til annen stekt eller grillet mat.

450 g rødløk i veldig tynne skiver

1/2 ts salt

2 ts sukker

2 dl ferskpresset limejuice (eller til det dekker)

1/2 jalapeño eller annen chili, finhakket (kan utelates om du ikke er så glad i sterk mat)

Legg løken og chilien lagvis i en bolle, dryss over salt og sukker og hell på limejuicen. Sett på lokk, eller dekk med plastfolie og sett kaldt i min. 4 timer, gjerne over natten, rør av og til.

Limesyltet løk
Limesyltet løk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tiropitakia

Tiropitakia er små paier fylt med fetaost og urter passer til lunsj, forrett, kveldskos eller som en del av meze (det greske svaret på tapas). 1 porsjon gir 20 ostepaier og du kan beregne 2 til 3 paier per person.

10 ark filodeig, romtemperert

1 glass fetaost

150 g kokt skinke, i bitte små biter

2 egg

1 ss fersk mynte, finhakket

1 ts pepper

150 gram smeltet smør

Ta filodeigen ut av pakken og legg den under et fuktig klede så at den ikke tørker ut. Sil av fetaosten og smuldre den i en stor bolle. Tilsett sammenpisket egg, kokt skinke, mynte og pepper og bland godt.

Tiropitakia Tiropitakia

Legg filodeigarkene oppå hverandre, med langsiden mot deg og del dem i 4 strimler med en skarp kniv. Pensle de to øverste filodeiglaget med smør. Legg en skje fyll nederst på den øverste strimmelen, cirka 2 centimeter fra kanten. Løft det nederste hjørnet av de to strimlene opp og over fyllet så det blir en trekant. Brett trekanten over til motsatt side og fortsett å brette til de to strimlene er brukt opp. Gjenta til fyllet er brukt opp.

Stek tiropitakia midt i ovnen på 200 grader til de er gylne og sprø, det tar cirka 15 – 20 minutter.

Tiropitakia
Tiropitakia servert med salat

Du finner flere spennende og varierte matoppskrifter fra Hellas her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jordskokkpuré

Jordskokkpuré er godt tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter. Vi får kjøpt jordskokk i matbutikken vår. I gamledager ble det brukt i Norge i stedet for poteter. De er litt tuklete å skrelle, men det er enklere om de får ligge i litt vann over natten.

1 pose jordskokk, skrelt og kuttet i terninger

2 finhakkede hvitløk

1 ts pepper

2 ss grønnsaksfond

Fløte til det dekker

Salt

Legg alt i en kjele. Hell over fløte, så det nesten dekker og kok langsomt opp, så ikke det svir seg. Kokes til jordskokken er mør, før blandingen kjørs til puré med stavmikser. Smak til med salt.

 

Jordskokkpuré
Jordskokkpuré

 

Du finner flere oppskrifter med jordskokk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus

Torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus er en litt uvanlig kombinasjon, men paprikasausen passer godt til all hvit fisk.

Torsken:

Krydre torsken med salt og pepper minimum 1 time før den skal varmebehandles. Det gjør at du får et fastere resultat med mer smak. Om du ønsker mer spennende smak, kan du krydre med seafood & fish fra Santa Maria, men det er viktig å huske at den også er salt og at du derfor bør redusere saltingen. Legg torsken på grillen i 2 minutter på hver side, eller stek den i stekepannen i smør.

Bakte perlepoteter:

Risle litt olje i langpanna og legg i potetene. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter, men rer har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Paprikasaus:

2 store paprika

1 finhakket rødløk

1 ss olivenolje

2 ts tørket persille

1 dl rødvin

1 laurbærblad

3-4 dråper tabasco

1 ts fiskefond

1 dl fløte

Salt og pepper

  Paprikasaus til hvit fisk

Sett ovnen på fullt. Kutt paprikaen i to på langs, skjær av bunnen og toppen og fjern frøene. Legg paprikaene på en rist, dekket med aluminiumsfolie og sett dem i ovnen. Følg med og snu dem underveis så de blir jevnt grillet. De skal få sorte flekker. Ta ut paprikaene, og dra av skallet.

Mos paprikaene med en stavmikser. Stek løken myk i en liten kjele, og tilsett den moste paprikaen, vin, laurbær, tabasco, fond og persille. La det koke i 10 minutter, tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Grønnsakene:

Vårløk i strimler

Sukkererter i strimler

Minigulrøtter

Kok opp grønnsakene i smør og la dem dampe under lokk i et par minutter.

Server torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus med de smørdampede grønnsakene.

 

Du finner mange spennende og varierte fiskeretter fra fjern og nær her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pasta med oksefilet og trøffel

Pasta med oksefilet og trøffel smaker veldig godt. Det er ikke så lett å få tak i fersk trøffel der jeg bor, men Meny har på glass og den er super til denne retten. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

400 g oksefilet i strimler

Litt olje til steking

20 minitomater, delt i 2

1 finhakket løk

2 finhakkede hvitløksfedd

1-2 trøfler

ev. litt parmesan

Italiensk krydderblanding

Salt og pepper

Brun kjøttet raskt i oljen og sett til side. Brun løken i den samme oljen. Tilsett hvitløk, tomater og krydder. La det kose jeg noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett kjøtt og la det frese i noen minutter.

Kok pasta etter anvisning på pakka. Hell av kokevannet, men behold noen spiseskjeer av vannet. Bland alt sammen og fordel på tallerkener. Server pastaen med trøffel og ev. litt parmesan, så gjestene kan forsyne seg selv. 

 

Pasta med oksefilet og trøffel
Pasta med oksefilet og trøffel

 

Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vodka Gimlet

Vodka Gimlet er en variant av den tradisjonsrike, britiske drinken Gimlet, som fyller 100 år i 2028.

6 cl vodka

3 cl limejuice

3 cl sirup

2 dråper Angostura aromatisk bitter

Bland alle ingrediensene i en shaker og rist kraftig i 15-20 sekunder.

Sil over i et glass og pynt med en skive lime.

Gimlet
Vodka Gimlet

 

Du finner flere spennende og velsmakende drinker HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.