Sebra med båtpoteter, karamellisert løk og grillet ananas

Om du ikke har smakt sebra, kan jeg anbefale det på det varmeste.

Rett over grensen til Sverige, finner du en del butikker som selger en del eksotiske dyr og det er selvfølgelig lett å la seg friste. Jeg kjøper alltid spennende ingredienser først og så håper jeg at jeg klarer å google meg til hvordan jeg skal bruke det etterpå.

Sebra stekes eller grilles som biff, så den få ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat, jeg har lagt den sammen med den karamelliserte løken, 3 fedd hvitløk og en kvast fersk rosmarin. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader. Sebraen er klar når den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før du skjærer i den.

Båtpotetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Løken:

5 mellomstore løk

5 ts olivenolje

5 ts smør

1 ts brunt sukker (om du vil at løken skal bli raskere ferdig)

Skjær løken i skiver. Varm olivenolje og smør i en tykkbunnet sautépanne. Tilsett løkskivene og rør den sammen med fettet. Fordel løken jevnt utover i pannen og la den koke, rør innimellom.

Når den begynner å få farge, reduseres varmen til middels lav så ikke løken brenner seg eller tørker ut.

Dryss litt salt over løken etter 10 minutter, og hvis du vil, kan du tilsette litt sukker for å hjelpe til med karamelliseringsprosessen. Et triks for å hindre at løken tørker ut mens den koker, er å tilsette litt vann.

La løken koke i 30 minutter til 1 time, og rør av og til. Når løken begynner å feste seg i pannen, la den bli litt brun.

Ananasen:

Skjær av skallet på en ananas og skjær ut det harde i midten. Det finnes utmerket redskap i matbutikken som gjør dette til en lek. Skjær ananasen i skiver, risle over litt honning og dryss over litt finhakket chili. Grill ananasen et par minutter på begge side.

Server sebra med båtpoteter, den karamelliserte løken og ananas.

 

Du finner flere oppskrifter med eksotiske dyr her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sveriges nasjonaldag

Sveriges nasjonaldag, tidligere svenska flaggans dag, feires i dag. Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er  vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkel å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.  Du finner oppskriften på den og masse andre svenske oppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svenska flaggans dag

Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er  vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkel å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.  Du finner oppskriften her.

Svenska flaggans dag

Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er  vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkel å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.  Du finner oppskriften her.

Julaften

Dette er en av de koseligste dagene i året, hos oss og vi starter med mølje med øl og akevitt klokka 12.00. Middagen, som er ribbe med mediskter og surkål, serveres i kveldinga. Da jeg var yngre var alltid middagen klokka fem, men det er vi ikke så nøye på lenger, siden alle pleier å være veldig mette etter mølja.

Samme hva slags juletradisjoner du har, her er oppskrift på vårtradisjonelle ribbe, så du får kokt mølje samtidig.

Julaften

Dette er en av de koseligste dagene i året, hos oss og vi starter med mølje med øl og akevitt klokka 12.00. Middagen, som er ribbe med mediskter og surkål, serveres i kveldinga. Da jeg var yngre var alltid middagen klokka fem, men det er vi ikke så nøye på lenger, siden alle pleier å være veldig mette etter mølja.

Samme hva slags juletradisjoner du har, her er oppskrift på vårtradisjonelle ribbe, så du får kokt mølje samtidig.

Julaften

Dette er en av de koseligste dagene i året, hos oss og vi starter med mølje med øl og akevitt klokka 12.00. Middagen, som er ribbe med mediskter og surkål, serveres i kveldinga. Da jeg var yngre var alltid middagen klokka fem, men det er vi ikke så nøye på lenger, siden alle pleier å være veldig mette etter mølja.

Samme hva slags juletradisjoner du har, her er oppskrift på vårtradisjonelle ribbe, så du får kokt mølje samtidig.

Wild Foods Day

I dag er dagen for vill mat i USA og vill mat kan være alt fra de skumleste dyr til ville bær, så her er det bare fantasien som begrenser. Jeg kliner til med å foreslå villsvinfilet denne dagen og du finner oppskrift her.

Wild Foods Day

I dag er dagen for vill mat i USA og vill mat kan være alt fra de skumleste dyr til ville bær, så her er det bare fantasien som begrenser. Jeg kliner til med å foreslå villsvinfilet denne dagen og du finner oppskrift her.

Wild Foods Day

I dag er dagen for vill mat i USA og vill mat kan være alt fra de skumleste dyr til ville bær, så her er det bare fantasien som begrenser. Jeg kliner til med å foreslå villsvinfilet denne dagen og du finner oppskrift her.