Min beste oppskrift med fiskepudding

Min beste oppskrift med fiskepudding er en favoritt hos oss. Den er mye mer spennende, med røkt ørret i små terninger og skalldyr i tillegg til puddingen. Det er viktig at retten gis et lite oppkok og ikke får stå og koke etter at skalldyrene er tilsatt, for da får de samme konsistens som strikk.

2 ss smør

2 ts karri

4 dl melk

2 ss mel

1 liten pose frosne grønnsaker

100 g laksefilet

100 g fløtepudding

1 neve finhakket gressløk

100 g ferske reker

50 g krepsehaler

1 glass ørretrogn

1 pk røkt ørret

Litt frisk dill

Smelt smøret, rør inn karri og mel. Spe med melken, mens du rører. La det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett laksefilet i terninger  og fløtepudding og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt gressløk, ferske reker og krepsehaler.
Server med kokte poteter og agurksalat, som du finner oppskrift på her og pynt med ørretrogn og dill.

 

Min beste oppskrift med fiskepudding
Min beste oppskrift med fiskepudding

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tagine med kylling og kokos

Tagine med kylling og kokos er en spennende rett fra Nord-Afrika.

Du får kjøpt taginer på Lille Medina i Oslo, de har også nettbutikk. Det er viktig å kjøpe en som er til koking og ikke en serveringstagine, som ikke tåler så sterk varme. Serveringstaginen er fin til servering av f.eks. taboulet.

Du kan også lage retten i en gryte, om du ikke har eller ikke vil investere i en tagine.

Raz el  Hanout får du kjøpt i asiatiske butikker.

4 ss nøytral olje

2 løk strimlet

4 fedd hvitløk finhakket

4 kyllingfileter i strimler

1 ts chilipulver

1 cm fersk ingefær

Litt safran

1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel)

1 ss Raz el Hanout

Saften av 1 lime

1 ts pepper

1 liten boks hakket tomat

3 gulrøtter i små terninger

1 ss kyllingfond

1 liten boks kokoskrem

Tørket frukt etter eget ønske i små terninger. Vi har brukt fiken, aprikos og dadler.

2 finstrimlede vårløk

Fremgangsmåte:

Hell oljen i tagninen, varm den opp og brun kyllingen og til den får fin farge. Tilsett gulrøtter, løk, hvitløk, chili, safran, kanelbark, Raz el Hanout, pepper, tomater, kyllingfond,  kokoskrem og lime. Del frukten i små terninger og tilsett den også.

Alt røres sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller ev. på litt vann, om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke, så om du har tid, kan du gjerne bruke kjøtt fra forpart av f.eks. lam, som må den stå lenge, gjerne 2-4 timer. Om du bruker kyllingfilet, er den ferdig etter ca 30 min.

Vi setter taginen rett på bordet, siden den både er dekorativ og holder godt på varmen. Vi koser oss ofte med en Riesling med restsødme til så krydret mat.

Tagine med kylling og kokos
Tagine med kylling og kokos

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brazillian Sunrise

Brazillian Sunrise er en ganske søt drink, men veldig velsmakende også.

3 cl vaniljevodka

3 cl eplelikør (f.eks. Løitens epleslang)

Solo eller en annen appelsinbrus

Grenadine

Hell vaniljevodka og eplelikør i et longdrinkglass med isbiter. Fyll nesten opp med solo og hell i en klunk grenadine. Pynt med en epleskive og server med sugerør.

Brazillian Sunrise
Brazillian Sunrise

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med chimichurry og småsinte ovnspoteter

Kalvefilet med chimichurry og småsinte ovnspoteter er en velsmakende rett, som serveres i flere sør-amerikanske land. Den kalde sausen gjør at retten passer ekstra godt om sommeren. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke indrefilet av annet storfekjøtt, eller svinefilet. Chimichurryen kan gjerne lages noen timer i forveien.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Server kalvefilet med chimichurry med valgfrie grønnsaker, som f.eks. asparges, brokkoline eller blomkål.

Potetene:

Oppskriften på småsinte ovnspoteter har jeg lagt ut uten mål på krydderet. Det er viktig å krydre dem etter egen gane, så du klarer å spise dem.

200-250 g minipoteter per person

Paprikapulver

Kajenne

Chilipulver

Salt og pepper paprikapulver, kajenne og chilipulver

Del potetene i 2 og legg dem i en ildfast form. Risle over litt nøytral olje. Krydre med salt, pepper, paprikapulver, kajenne og chilipulver.

Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Kalvefilet:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Krydre den med salt og pepper. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

 

Kalvefilet med chimichurry
Kalvefilet med chimichurry

 

Du finner flere hundre spennende oppskrifter på mat fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk

Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk er en deilig rett som ikke trenger saus, siden både e fløtegratinerte potetene med løk og svinefileten er så saftige.

Potetene:

10 poteter i tynne skiver

2 løk i strimler

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, løken, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Svinefilet:

Svinefileten kan tilberedes på flere måter, I ovnen, i en sous vide eller på grillen.

Svinefilet i stekeovn:

Krydre svinefileten med salt og pepper og brun den i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.

Svinefilet i sous vide:

Svinefileten krydres med salt og pepper og legges i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.

Svinefilet sous vide

 

Svinefilet på grillen:

Svinefileten krydres med salt og pepper, før den legges på grillen på direkte varme. Når du har fått en fin stekeskorpe rundt helefileten, kan du flytt den over til indirekte varme og grill i 15-20 minutter til. Snu den ofte og bruk gjerne steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen, som skal være ca. 70 grader.

 

Server med valgfrie grønnsaker, som f.eks. brokkoli, blomkål eller grillet mais, som jeg har brukt her.

 

Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk
Svinefilet med fløtegratinerte poteter og løk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sticky pandanris med kokossaus

Sticky pandanris med kokossaus er en av de beste dessertene jeg vet og jeg synes elementene i den harmonerer helt perfekt med hverandre. Pandanblader fås kjøpt i mange asiatiske butikker og ligger ofte kaldt i grønnsaksavdelingen eller i frysedisken.

Oppskriften er passe til 4 personer.

400 g mango, skrelt og skjært i skiver

360 g sticky rice

1/2 boks (200 g) kokosnøttmelk

120 g sukker

12 g salt

8 g pandanblader

Du finner oppskriften på sticky rice her.

Sticky pandanris med kokossaus
Sticky pandanris med kokossaus

Hold risen varm, mens du lager resten av ingrediensene. Kjør halvparten av kokosnøttmelken og pandanbladene i en blender, til en helt jevn, lysegrønn masse. Hell blandingen over i en kjele og tilsett halvparten av saltet og halvparten av sukkeret. La det koke på svak varme, til en litt tykk grøt, som blandes med risen.

Samtidig helles resten av kokosmelken, resten av sukkeret og saltet I en annen kjele og kokes over svak varme til den får tykk sauskonsistens.

Når alle de tre elementene er klare, legges risen og mangoen på en tallerken og sausen helles over. Pynt gjerne med et mynte- eller sitronmelisseblad.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt

Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt passer både til frokost, lunsj, eller som en liten kveldssnack. Den er god på brødskiva, i en baguett eller rullet i en wrap. 2 kyllingbryst 1 pose majones 3 ss rømme 1 ss karri 1/2 sitron, saften 1 klype tørket chili 1 boks eksotisk frukt, i små terninger 1/2 rødløk, finhakket 2 ss bladpersille, finhakket Salt og pepper Stek kyllingbrystene og del dem i terninger. Bland alle ingrediensene i en bolle. Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt blir bare bedre av å stå litt i kjøleskapet og kan gjerne lages dagen i forveien. Kyllingsalat med karri og eksotisk frukt
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.

Luksusterteskjell

Luksusterteskjell er en litt mer eksklusiv variant av terteskjell, som kan smake godt som forrett eller som en lunsjrett. Jeg synes de er litt morsommere å servere i middagsselskap, enn de vanlige terteskjellene.

2 ss smør

2 ts karri

4 dl melk

2 ss mel

1 liten pose frosne grønnsaker

100 g laksefilet

100 g fløtepudding

1 neve finhakket gressløk

100 g ferske reker

50 g krepsehaler

1 glass ørretrogn

1 pk røkt ørret

Reddikspirer, skjærgårdsspirer el.

Smelt smøret, rør inn karri og mel. Spe med melken, mens du rører. La det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett laksefilet i terninger  og fløtepudding og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt gressløk, ferske reker og krepsehaler. Varm terteskjellene i ovnen i noen minutter, før du fyller dem med fiskeblandingen. Jeg har toppet luksusterteskjellene med røkt ørret, ørretrogn, skjærgårdsspirer og dill.

Luksusterteskjell

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pulled svin med steambuns

Pulled svin med steambuns er er variant av pulled pork, som etter hvert har blitt ganske kjent for de fleste. Du kjøper en svinenakke og legger den i ildfast form, med krydder og væske. Denne varianten ble med kinesisk vri og jeg synes selv det ble veldig godt.

1 svinenakke

2 cm revet ingefær

4 finhakkede fedd hvitløk

1 finhakket chili

4 stjerneanis

100 g brunt sukker

2,5 dl risvin/sake

1,5 dl østerssaus

1 ts Chinese fivespice

Legg nakken i en ildfast form med høye kanter. Bland resten av ingrediensene godt sammen og rør til sukkeret er oppløst. Hell blandingen over svinenakken og dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovnen på 250 grader i 30 min. Skru ned til 80 grader og la det kose seg i minimum 8 timer. Snu nakken annenhver time. Hell mesteparten av kraften over i en kjele og kok den til ca. halv mengde. Smak om den har nok kryddersmak, om ikke kok litt til. Dryss over maisennajevner til passe sauskonsistens. Del kjøttet i mindre biter og hell sausen over. Serveres med en god salat og nudler eller ris. Du kan også legge den, sammen med salat, i steambuns. Om du heller vil bruke burgerbrød, går det helt fint.

Du kan kjøpe steambuns ferdig, siden mange dagligvareforretninger har det i frysedisken. Du kan også lage selv og du finner oppskrift på steambuns her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fresas con crema

Fresas con crema eller jordbær med krem er en helt nydelig dessert og den er ikke vanskelig å lage. Oppskriften gir 6 deilige porsjoner.

1 kg jordbær
2,5 dl kremfløte
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl søtet kondensert melk
1,25 dl rømme

Fjern hamsen og del jordbærene i små terninger. Spar 6 jordbær til pynt. Bland fløten med 2 dl av jordbærterningene og kjør det i en jordbær blender, foodprosessor eller med en stavmikser, til jordbærene er helt most og fløten er halvpisket til krem. Tilsett vanilje, søtet kondensert melk og rømme, og bland godt. Hell kremen over jordbærene og bland godt. Fordel blandingen i 6 porsjonsglass, del de siste 6 jordbærene i terninger og legg på toppen, sammen med mynteblader. Server umiddelbart eller dekk til og avkjøl i kjøleskapet.

Fresas con crema
Fresas con crema

Du finner flere spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.