Vietnamesisk kylling- og nudelbolle

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle er en deilig rett, som er overraskende enkel å lage. Både sausen og marineringen kan gjøres dagen i forveien, så den er veldig egnet som mat i en travel hverdag. Om du lager noe av sausen uten chili, er det en super rett for de minske også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle
Vietnamesisk kylling- og nudelbolle
Kyllingen og marinaden:
  • 600 – 800 g kyllinglårfileter
  • 1 stilk sitrongress, den hvite delen, delt i store biter som er enkle å plukke ut senere
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss limesaft
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss fishsauce
  • 2 ss brunt sukker ev. honning
  • 1 ss rapsolje eller annen nøytral olje

Bland kylling- og marinadeingredienser og sett det kaldt, så kyllingen blir godt marinert, minimum 1 time, gjerne 1 døgn.

Varm  litt nøytral olje i en stekepanne over middels varme og brun kyllingen til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 6 til 8 minutter. Skjær den i tynne skiver.

Nuoc Cham (vietnamesisk saus):
  • 1/2 dl fishsauce
  • 4 ss risvineddik
  • 2 ss sukker
  • 1 dl vann
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 3 ss limesaft

Bland alle ingrediensene til sausen, rør godt så sukkeret løses opp. La sausen hvule i minst 20 minutter og sett ev. kaldt til den skal brukes.

Nudelbolle:

1/2 ss olje

200 g nudler kokt etter anvisning på pakken

2 grovt revne gulrøtter (julienne)

1 agurk i strimler (julienne)

1 paprika i strimler

4 never finstrimlet isbergsalat

Mynteblader, finstrimlet

Koriander, finstrimlet

Serveringen:

Når alle ingrediensene er klare, kan vietnamesisk kylling- og nudelbolle serveres på to forskjellige måter:

Individuelle porsjoner: Legg nudler og grønnsaker hver for seg i bollene. Legg på kyllingskiver og dryss over urter. Drypp over noen spiseskjeer med Nuoc Cham – ca 4 ss per per porsjon).

Plukk selv: Sett alle ingrediensene i hver sin bolle på bordet og la gjestene lage sine egne boller.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetform med røkt ørret 

Potetform med røkt ørret er en enkel og smakfull hverdagsrett, for både liten og stor. Du kan ev. lage retten med røkt eller gravet laks også.

Jeg har brukt røkt ørret fra Kim Rudi. Den finnes i flere varianter, så hvilken du velger er litt smak og behag, men jeg liker å variere, så retten blir litt forskjellig hver gang.

Oppskriften er passe til 4 personer.

  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl fløte
  • 600 g halvkokte poteter, i tynne skiver
  • Ev. 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1/2 purre, finstrimlet
  • 1 neve finhakket dill
  • 1 ss smør til formen
  • 250 g røkt ørret i skiver, ev. gravet laks
  • 1 glass kapers
  • 100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Potetform med røkt ørret 
Potetform med røkt ørret på gang
Potetform med røkt ørret 
Potetform med røkt ørret med væske

 

Smør en ildfast form. Smak på den røkte ørreten, om den er veldig salt, dropper du ekstra salt i retten. Bland crème fraîche, fløte, pepper og ev. salt.

Legg potet, ørret i skiver, purre og dill lagvis i formen. Avslutt med et lag poteter. Hell over fløteblandingen, dryss over ost og stek på nederste rille i ovnen på 175 grader til potetene er møre. Det tar ca. 20-30 minutter.

 

Kim Rudi:

Kim Rudi har utsalg i Ål sentrum, men produktene kan også kjøpes gjennom Reko-ringen flere steder. De har også egen nettside, hvor du kan se resten av de velsmakende produktene deres.

Her er variantene av røkt ørret du kan velge i:

  • Pepper og hvitløk
  • Chilli og koriander
  • Chilli
  • Pepper og lime
  • Kryddermix

Du finner flere retter laget med produkter fra Kim Rudi her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Penneform med skinke og brokkolini

Penneform med skinke og brokkolini har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. Oppskriften er passe til 4 personer.

  • 250 g makaroni
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
  • 1 pk brokkolini i munnstore biter
  • 1/2 purre i tynne strimler
  • 200 g kokt skinke i terninger

Kok penne som anvist på pakken, hell av  vannet og sett til side.

Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett penne, purre, brokkolini og skinke og bland godt. Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Servere penneform med skinke og brokkolini god og varm.

Et tips for en mer «voksen» smak, er å tilsette blåskimmelost i sausen.

Penneform med skinke og brokkolini
Penneform med skinke og brokkolini

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet tunfisk med potet- og tomatsalat

Grillet tunfisk med potet- og tomatsalat er et komplett måltid, selv om det kun er to elementer. Oppskriften er passe til 4 – 6 personer.

Potet- og tomatsalat:

1 kg kokte minipoteter

2 ss kapers

20 minitomater, delt i 2 eller 4 avhengig av størrelsen

ss oliven i skiver

1/2 dl god olivenolje

1 god neve bladpersille, finhakket

2 ss tomat og balsamicoeddik

Salt og pepper

Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Middelhavspotetsalat smaker godt kaldt, men aller best når den fortsatt er varm eller lunken.

Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Krydre tunfisken med salt og pepper og grill eller stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.

 

 

Grillet tunfisk med potet- og tomatsalat
Grillet tunfisk med potet- og tomatsalat

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ciorba de Perisoare

Ciorba de Perisoare er en mettende og varmende kjøttbollesuppe fra Romania. Du kan velge om du vil lage den av svin eller storfekjøtt, eller familiedeig. Oppskriften er passe til 4 personer.

Kjøttboller:
  • 500 g kjøttdeig
  • 1 egg
  • 3 dl dill (finhakket)
  • 3 dl persille (finhakket)
  • 50 g ris (langkornet og ukokt)
  • 30 g brødsmuler
  • 1 ts salt
  • 1 ts sort pepper

Elt alle ingrediensene godt sammen, form kjøttboller med en diameter på ca. 2,5 cm. Det blir ca. 18 til 24 kjøttboller, avhengig av hvor store du lager dem. Sett kjøttbollene i kjøleskapet til de skal tilsettes i suppen.

Suppe:
  • 3 dl olivenolje
  • 1 stor løk (hakket)
  • 2 store gulrøtter (hakket)
  • 2 stilker selleri (hakket)
  • Ev. salt (behøves ikke om kraften er salt nok)
  • 1 ss sort pepper
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 l kyllingkraft (ev. vann og fond)
  • Saften av 1 sitron
  • 1 kvist løpstikke, finhakket
  • 1 egg (sammenpisket)
  • Persille til pynt
  • Rømme til servering

Fres løk, gulrøtter og selleri i olivenoljen i ca. 5 minutter, eller til løken er myk og litt gjennomsiktig. Rør inn tomatpuré og tilsett kraften. Kok opp, og tilsett kjøttbollene én om gangen. La det koke i ca. 10 minutter, eller til kjøttbollene er gjennomkokte. Smak til med sitronsaft, løpstikke, pepper og ev. salt. Hell egget sakte inn i en jevn strøm, mens du rører og la suppen koke i et minutt til. Pynt gjerne med litt finhakket persille ved servering.

Server suppen varm med en klatt rømme og gjerne med litt godt brød.

Ciorba de Perisoare
Ciorba de Perisoare

 

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Romaina her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 37

Ukemeny 37 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koklemos

Koklemos er en av mine barndoms matretter. Den besto av kjøttdeig, løk og div. grønnsaker. Den har etterhvert blitt til flere forskjellige retter, men felles for alle er de er kjappe å lage, at alt er i en gryte og gir lite oppvask og jammen smaker det godt også. Jeg har akkurat oppdaget at koklemos ikke finnes, men her er oppskrift på en av dem likevel. Denne kaller vi luksuskoklemos, siden den inneholder både bacon og sopp.

Koklemos
Koklemos
Tirsdag: Minas thailaks med en liten tvist

Minas thailaks med en liten tvist er en rett med god thaismak, men med en anelse sennep også.

Minas thailaks med en liten tvist
Minas thailaks med en liten tvist
Onsdag: Gnocchi med kjøttsaus

Gnocchi med kjøttsaus (ragu) er lett å like for både liten og stor. Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta.

Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus
Torsdag: Pad krapow gai

Pad krapow gai er en av de beste thailandske rettene sønnen min kan servere meg. Det fine med den er at den i tillegg til å smake nydelig også er rask og enkel å lage.

Pad krapow gai
Pad krapow gai
Fredag: Hawaiipizza

Hawaiipizza er pizza med ananas, bacon og skinke. Den aller første Hawaiipizzaen ble til på en restaurant i Ontario i Canada i 1962.

Hawaiipizza
Hawaiipizza
Lørdag:
Forrett: Abacate com tuna

Abacate com tuna (avocado med tunfisk) er en velsmakende rett fra Guinea-Bissau. Den passer som forrett, lunsj eller en liten kveldsrett.

Abacate com tuna
Abacate com tuna
Hovedrett: Mishkaki 

Mishkaki – Mshakiki er nydelige grillspyd som spises i den østlige delen av Afrika og på den arabiske halvøy. Denne varianten er med indrefilet av kalv og er fantastisk mør.

Mishkaki – Mshakiki
Mishkaki – Mshakiki
Dessert: Kokos- og mangopai

Kokos- og mangopai er en perfekt avslutning på et måltid, med en paibunn laget av nøtter, en deilig kokoskrem og tilslutt et lag med frisk mango. Du kan lage den som én stor pai, eller i porsjonsformer.

Kokos- og mangopai
Kokos- og mangopai

 

Søndag:
Forrett: Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør

Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør inneholder flere elementer, som til sammen blir til en deilig kombinasjon. Alt kan gjøres klart i forveien, så den passer godt når du får gjester.

Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Hovedrett: Reinsdyrgryte 
Reinsdyrgryte
Reinsdyrgryte
Dessert: Tuvas lapper

Tuvas lapper er nydelige, spesielt når de er nystekte og fortsatt varme. Hun steker dem på takke, men om du ikke har det, kan du bruke en teflonpanne. Det tar bare litt lengre tid.

Tuvas lapper
Tuvas lapper

 

Ukemeny 37 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hendrick’s blåbær og basilikum collins

Hendrick’s blåbær og basilikum collins er ekstra hyggelig å lage, når du har plukket blåbærene selv, men du kan jukse litt og kjøpe i butikken også.

  • 6 cl gin
  • 1,5 dl friske blåbær
  • 4 friske basilikumblader
  • 3 cl sitronsaft
  • 3 cl enkel sirup (sukkerlake)

Bland friske blåbær og basilikum i et glass. Tilsett Hendrick’s gin, sitronsaft og enkel sirup. Fyll med is og rør forsiktig.

Hendrick's blåbær og basilikumdrink
Hendrick’s blåbær og basilikum collins

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Persisk kjelår

Persisk kjelår er fantastisk godt i tillegg til at det ser lekker ut. Du får kjøpt kjelår på Meny, men om du ikke får tak i, kan du bruke et lammelår, men det krever lengre tid i ovnen. Du får kjøpt harissa i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Marinade:
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 hvitløksfedd, knust
  • 4 ss harissa
  • 20 tørkede aprikoser
  • 4 ss granateplesirup
  • 1 potte mynte
  • Saft og skall av 2 sitroner
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper

Kjør alle ingrediensene til marinaden sammen i en foodprosessor eller med en stavmikser. Smør in kjelårene med marinaden og la det stå kaldt til marinering over natten.

Kjelårene:
  • 2 lår av kje ( ca. 2,5-3 kg)
  • 400 ml grønnsakskraft
  • 200 ml hvitvin
  • 4 tomater, delt i fire
  • 2 løk, delt i fire
  • 1 liten sitron, delt i fire (kan droppes om du ikke er så glad i syrlig mat)
  • 4 hvitløksfedd, med skall
  • 1 squash, i skiver

Legg løk, tomater, sitronbåter og hvitløk på en kompakt stekeplate. Legg kjelårene oppa og smør det med marinaden. Du kan la det stå i kjøleskapet i opptil 48 timer eller steke det med en gang. Hell i grønnsakskraften og vinen.

Sett stekeplaten i ovnen og stek på 200 grader i 20 minutter, skru deretter ned ovnen til 170 grader varmluft og legg litt folie løst over lammekjøttet. Stek i ytterligere 1 time, og tilsett deretter squashen. Stek deretter i ytterligere 20 minutter. Ta ut, dekk med folie og la hvile i 20 minutter.

Til servering:
  • En håndfull finhakket mynte
  • En håndfull finhakket koriander
  • Granateplefrø
  • Granateplesirup
  • 1/3 blokk fetaost, smuldret

Dryss over granateplekjerner, mynte, koriander, fetaost og en skvett granateplesirup.

Persisk kjelår
Persisk kjelår

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Amerikansk burger

Amerikansk burger er saftig og godt og passer til både liten og stor. Du kan lage burgerbrødene selv, eller kjøpe dem ferdige. Du finner oppskrift på hjemmelagde burgerbrød her og om du ønsker grove og sunnere burgerbrød, finner du oppskrift her.

  • 1 kg kjøttdeig
  • 35 g panko
  • 1 egg
  • 2 ss worcestershiresaus
  • 2 ss melk
  • 1 ts salt
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts løkpulver
  • 1/2 ts sort pepper

Bland kjøttdeig, panko, egg, worcestershiresaus, melk, salt, hvitløkspulver, løkpulver og pepper. Bland for hånd til kjøttblandingen er glatt og smidig, men ikke lenger.
Del blandingen i 6 like store biter og form runde burgere. Lag dem større i diameter enn du vil de ferdigstekte burgerne skal være, for de krymper litt under stekingen. Bruk en skje til å trykke en fordypning i midten av hver burger, så at de ikke blåser seg opp mens de stekes.
Grill eller stek burgerne i 3–4 minutter på hver side. Om du vil ha ost på, legger du på den rett etter du har snudd dem.

Legg burgerne i burgerbrød med ønsket tilbehør, for eksempel salat, rødløk, tomat, sylteagurk og dressing.

Burgerdressing:
  • 3 dl crème fraîche
  • 100 g majones
  • 2 ss ketchup
  • 2 ts søt sennep
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ss agurkmix
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Nykvernet salt og pepper

Bland alle ingrediensene sammen og sett dressingen kaldt til den skal brukes.

 

Amerikansk burger
Amerikansk burger med ost, salat, dressing, rødløk i tynne ringer, tomat og sylteagurk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Risotto med østerssopp

Risotto med østerssopp er en risotto, med kremet konsistens og mye smak. Du kan lage den av kraft, hvis du har, men vi bruker brunet sjalottløkfond fra Bong, som har mye smak, og blander den ut i vann.

Kraft:
  • 1,5 dl hvitvin
  • 8,5 dl vann
  • 6 ss brunet sjalottløkfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Risotto med østerssopp:
  • 1 finhakket løk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 1 pk risottoblanding
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 l varm kraft
  • 400 g østerssopp, strimlet og brunet i smør
  • 100 g smør
  • 50 g finrevet parmesan
  • 1/2 sitron, kun saften
  • Ev. litt finhakket persille
  • Basilikum til pynt

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme, Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes soppen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør ev. inn finhakket persille rett før servering og pynt med basilikumblader.

 

 

Risotto med østerssopp
Risotto med østerssopp

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.