Pistasjinvoltini med steinsopprisotto

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto er en nydelig, italiensk rett, som gjerne kan serveres i selskap. Oppskriften er passe til 4 personer.

Pistasjinvoltini:

800 g kalve- eller oksekjøtt av beste kvalitet i tynne skiver

150 g gulost i terninger, f.eks. norvegia

8 ts ricotta

1/2 glass pistasjkrem

200 g pistasj

8 skiver kokt skinke

12 hele pistasjnøtter

Salt og pepper

1 dl olivenolje

Bank kjøttskivene løvtynne med en biffbanker. Prøv å banke dem så de blir til trekanter. Legg dem på bakepapir, dryss på salt og pepper og legg 1 skinkeskive øverst i den brede enden på hver kjøttskive.

Legg ca. 1 ts ricotta, 1 ts pistasjkrem og 2 pistasjnøtter øverst på hver skinkeskive (på samme måte som fyll til horn). Rull sammen kjøttet, først en brett over fyllet, brett deretter inn ytterhjørnene og rull til slutt hele kjøttstykket sammen.

Når du har rullet sammen alle kjøttstykkene, skal de paneres med pistasjmel, som lages ved å finhakke pistasj i en hurtigmikser. Kjør støtvis, så du ikke varmer opp nøttene. Hell olivenoljen i en bolle og dypp alle rullene i den og deretter i pistasjmel.

Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader til de blir brune og lekre. Det tar 20 – 30 min.

 

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto
Pistasjinvoltini

 

Steinsopprisotto:

1 finhakket løk

1/2 dl olivenolje

1 pk risottoblanding

1 neve tørket steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Litt finhakket persille

Skyll steinsoppen i kaldt vann. Kok opp vann, trekk til side og legg i steinsoppen. La soppen ligge i vannet i 15 min, før du siler vannet over i litermål, tørker av soppen og legger den til side til senere

Kraft:

Avsil fra soppen

Vann

2 ss sjalottløkfond

Fyll litermålet avsil fra soppen, fond og vann, hell blandingen tilbake til kjelen og kok opp, når den skal brukes.

 

   Steinsopprisotto

 

Risottoen:

Finhakk soppen, brun den i litt olivenolje og sett til side.

Varm en sautépanne eller gryte og tilsett olje. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn finhakket persille rett før servering.

Server gjerne pistasjinvoltini med steinsopprisotto sammen med grillede minitomater, som fortsatt sitter på stilken.

 

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto
Pistasjinvoltini med steinsopprisotto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Østers

Østers er levende når du kjøper den i butikken og når den er åpnet, er den klar til servering, så gjør det akkurat rett før den skal spises. Pass på at du får fjernet ev. skallrester i østersen, for de kan ødelegge opplevelsen. Du kan dryppe sitron over østers, eller lage denne vinaigretten til. Det er min favoritt til østers, men den passer til andre typer skjell og fisk også.

1 sjalottløk, finhakket

1 ts frisk ingefær, finhakket

1 ts fersk, rød chili, finhakket

1 ss bladpersille, finhakket

1 dl kirsebæreddik eller annen bæreddik, f.eks. bringebær

4 ss soyasaus

1 lime, saften

1 ts brunt sukker

2 ss ekstra jomfru olivenolje

Rør alt sammen og la det stå kaldt og tildekket i 1 time tid før den skal serveres. Drypp vinaigretten over østersen når den skal spises og slurp i vei.

Du finner masse oppskrifter med skjell her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat er knallgodt og super grillmat. Oppskriften er passe til 4 personer.

Papayasalat:

1 grønn papaya, skrelt og frøene fjernet

2 chili, finhakket

2,5 cm fersk ingefær, finhakket

2 fedd hvitløk

50 g peanøtter, ristet i tørr panne og grovhakket

1 potte koriander, grovhakket

2 lime, kun saften

2 ss sesamolje

1 ss fishsauce

Riv papayaen grovt med rivjern og bland alle ingrediensene til salaten i en bolle.

Japansk ketsjup:

2 dl østerssaus

2 ss ketsjup

1 ss worchestershiresaus

Bland alle ingrediensene sammen.

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat

Grillspyd av svinenakke med japansk ketsjup:

800 g svinenakke, delt i terninger på 3 x 3 cm

1 porsjon japansk ketsjup

1 potte koriander, finhakket

2 ss hvite sesamfrø

Bland alle ingrediensene sammen og sett kaldt i min. 1 time, gjerne over natten. Tre terningene på grillspyd og legg dem på varm grill. Grill dem på alle kanter og smør dem med resten av den japanske ketsjupen underveis.

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat
Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Asiatisk salat med indrefilet

Asiatisk salat med indrefilet smaker friskt og godt og kan brukes både som lunsjrett, middag og kveldskos.

Salaten:

1/2 finstrimlet isbergsalat

1 finstrimlet gulrot

2 finstrimlede vårløk

50 g mandelskiver (fås kjøpt ferdig)

1 neve finhakket koriander

2 ss ristede sesamfrø (ristes i tørr stekepanne, til de blir gylne)

Dressing:

2 ss extra virgin olivenolje

2 ss soyasaus

1,5 dl risvineddik

3 ss flytende honning

1 finhakket rød chili

Salt and nykvernet pepper

Alle ingrediensene til salaten blandes i en bolle. Ingrediensene til dressingen blandes og helles over salaten.

Indrefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

 

Asiatisk salat med indrefilet
Asiatisk salat med indrefilet

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammeboller med salat og tzatziki

Lammeboller med salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) smaker ekstra god på sommeren. Om du ikke får tak i lammedeig, kan du bruke vanlig kjøttdeig i stedet.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)
Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)
Lammebollene:

650 gr lammekjøttdeig

1 ss tzatzikimiks

1 sammenpisket egg

1/2 ts pepper

2 dl fløte

1 finhakket løk

1 ss paprikapulver

Litt finhakket bladpersille

1 ts tørket oregano

Alt eltes sammen. Jeg pleier å steke en prøvebolle og smake om det trengs mer krydder. Form små boller. Legg dem på stekebrett med litt olje og stek dem på 200 grader til de får fin farge og er gjennomstekt uten at de har blitt tørre. Steketiden er avhengig av størrelsen på bollene.

Salaten:

1 lite hode finstrimlet salat

1/2 agurk i små terninger

1 glass fetaost inkl. marinaden

1 liten rødløk i tynne strimler

10 minitomater delt i to eller fire

1 dl sorte oliven i skiver

Bland sammen alle ingrediensene til salaten og sett til side i noen minutter, så marinaden får satt smak på resten av ingrediensene.

Du finner flere spennende, greske matoppskrifter her.

Lammeboller med salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)
Lammeboller med salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetmos

Potetmos passer til mye forskjellig og brukes over store deler av verden. Denne oppskriften gir en helt perfekt potetmos, spesielt om du bruker fløte. Til hverdagsmaten bruker jeg melk. Oppskriften er passe til 3-4 personer, avhengig av hva den skal brukes til.

500 g poteter

150 g smør

6 ss melk eller fløte

Salt og pepper

Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig. Smak til med salt og pepper.

Potetmos
Potetmos

 

Du finner oppskrift på flere spennende potetvarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

La bouille

La bouille er en grøt som brukes til frokost i deler av Afrika. Du kan legge bær på toppen etter eget ønske.

7 dl vann
1 dl grøtris
2 ss peanøttsmør
1/2 sitron, kun saften
Melk og sukker etter smak

Kok opp 6,5 dl av vannet med risen. Bland resten av vannet med peanøttsmør og rør til peanøttsmøret er nesten helt oppløst. Tilsett peanøttblandingen i den kokende risen og kok til ønsket tykkelse. Trekk kjelen vekk fra varmen og rør inn sitronsaft. Rør inn melk og sukker for å oppnå ønsket sødme og tykkelse. Server la bouille varm og gjerne med friske bær, som f.eks. blåbær.

La bouille
La bouille

 

Du finner flere frokosttips, både norske, tradisjonelle og fra andre deler av verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elfenbenskystens nasjonaldag

Elfenbenskystens nasjonaldag markeres 7. august hvert år som en feiring av uavhengigheten fra Frankrike i 1960.

Elfenbenskysten er en av de største kakaoprodusentene i verden og produserer også palmeolje og kaffe. De har mye til felles med nabolandene, når det gjelder mattradisjoner. De spiser mye korn, gris, kylling, sjømat, fisk, frisk frukt, grønnsaker og krydder. Cassava og plantanas er viktige ingredienser i dette kjøkkenet.

Du finner oppskrifter fra Elfensbenskysten her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kameruns Unitary State Day

Kameruns Unitary State Day, som er nasjonaldagen deres, feires 20. mai hvert år etter en folkeavstemning i 1972. Dagen feires bl.a. med ulike festligheter, parader, kulturelle innslag, tradisjonell dans, musikkopptredener og sportsaktiviteter.

Kamerun har en av de mest varierte mattradisjonene i Afrika på grunn av den sentrale beliggenheten mellom nord, vest og sentrum av kontinentet. De har et stort mangfoldet i etnisitet, i tillegg til innflytelsen fra tysk, fransk og engelsk kolonialisering.

 

Du finner matoppskrifter fra Kamerun her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tanzania 28 Cocktail

Tanzania 28 Cocktail er en klassisk blanding av fruktjuice, sitronbrus, lime og vodka.

5 cl vodka

9 cl Sprite

3 cl tranebær

3 cl druejuice

1 limebåt

Bland vodka, sprite og juice i et glass fylt halvveis med is. Klem i saften av limeskiven og server.

 

Tanzania 28 Cocktail
Tanzania 28 Cocktail

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.