Pickles er mer enn sylteagurk og smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen. Farmoren min lagde fantastisk pickles, men jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes. Jeg prøver meg stadig frem for å finne den perfekte oppskriften og denne er min favoritt til nå. Du får kjøpt fersk krondill på Meny i slutten av juli og i august.
Fersk sylteagurk
Gulrøtter, skrelt og skjært i tynne skiver
Blomkål, delt i små buketter
Bønner, renset og delt i 3
Frosne erter
Hvitbeter, gulbeter eller polkabeter, delt i terninger
1 dl eddik
2 dl sukker
3 dl vann
1 ss hel pepper
1 ss sennepsfrø
3 laurbærblader
1 neve krondill
Dag 1: Kok saltlake av 1 ltr. vann og 100 g salt. Avkjøl den, prikk agurkene med en gaffel og legg dem i laken. Den skal ligge i ett døgn, før den tas opp og tørkes av.
Kok opp eddik, sukker, salt, pepper, sennepsfrø og vann, rør innimellom. Legg alle grønnsakene, krondill og laurbærblader lagvis i et norgesglass, eller krukke. Hell den kokende laken over grønnsakene og la det avkjøle seg til romtemperatur. Sett på lokk og oppbevar i kjøleskap i minst 2 døgn før servering.
Pickles er mer enn sylteagurk
Du finner mange oppskrifter på velsmakende og variert tilbehør fra fjern og nærHER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus er enkel mat å servere både til få og til mange mennesker. Her har jeg servert den med potetmos og mais, og det meste kan gjøres klart i forveien. Oppskriften er passe til 4 personer.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss melk eller fløte
1 neve finhakket gressløk
Salt og pepper
Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.
Sausen:
1/2 finhakket løk
Litt smør
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
Litt solbærsirup
2 laurbærblader
4 dl god kraft, ev. vann og oksefond
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen, smak til med solbærsirup og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.
Sprøstekt bacon:
2 pk smårettbacon
Legg baconet utover en bakepapirkledd bakeplate og sett i ovnen på 200 grader til baconet er sprøtt og gyllent. Rør litt rundt underveis, så baconet blir stekt på alle kanter.
Svinefilet:
800 – 900 g svinefilet
1 pose black garlic glaze fra Meny, eller annen marinade du liker
Fjern senen fra svinefileten med en skarp kniv og legg den i en brødpose sammen med marinaden. Den kan gjerne ligge over natten i kjøleskapet, men bør minimum få 1 time med marinering, om du har tid.
Svinefilet i stekeovn:
Brun svinefileten i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.
Svinefilet i sous vide:
I stedet for å legge svinefileten og marnaden i brødpose, legger du den i vakuumpose til marinering. Legg den deretter i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.
Svinefilet på grillen:
Svinefileten legges på grillen på direkte varme. Når du har fått en fin stekeskorpe rundt hele fileten, kan du flytte den over til indirekte varme og grill i 15-20 minutter til. Snu den ofte og bruk gjerne steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen, som skal være ca. 70 grader.
Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus
Du finner masse spennende og velsmakende retter med svin, både tradisjonelle og mer eksotiske her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Knivskjell med blåskimmelost og urter smaker deilig. Du får kjøpt knivskjell på Meny og andre velassorterte matbutikker og fiskebutikker. Knivskjellene står loddrett ned i sanden, og bruker den velutviklete kraftige foten til å grave seg ned og kan finnes fra nederste helt ned til 100 meters dyp. Det er ofte en del sand i knivskjellene, så jeg legger dem alltid i vann fra jeg kommer hjem med dem, til de skal brukes. Det er kun den hvite muskelen som spises og resten kastes, sammen med skjellene.
1 kg knivskjell
3 sjalottløk, finhakket
1 chili, finhakket
1 klype kajennepepper
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss smør
2 dl hvitvin
1 ss fiskefond
5 dl fløte
100 g blåskimmelost
1 neve finhakket bladpersille
1 neve finhakket dill
Ev. salt og pepper
Fres sjalottløk i litt smør i en stor gryte, tilsett hvitløk, chili, kajenne og fres videre i et par minutter. Tilsett hvitvin og fond og la det koke ned til halv væskemengde. Tilsett fløte og ost og la det koke i 5 minutter.
Hell knivskjellene i gryta sammen med urtene og sett på lokket. Sjekk etter 2 minutters koking. Når skjellene har åpnet seg, er de ferdige. Om de koker for lenge, blir de som strikk.
Server knivskjellene med gaffel og skje, for kraften smaker helt nydelig.
Knivskjell med blåskimmelost og urter
Du finner flere spennende oppskrifter med både knivskjell og skalldyr her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Shimbra wot er en velsmakende, lettlaget og vegetarisk kikertgryte fra Etiopia og Eritrea. Den er veldig sunn også, om du utelater sukkeret.
5 ss rapsolje
2 løk i tynne skiver
1/2 rød paprika i små terninger
1/2 grønn paprika i små terninger
2 fedd finhakket hvitløk
2 ts berbere
4 gulrøtter i små terninger
400 g hele plommetomater u/skinn fra boks
2 dl vann
1 ss grønnsaksfond
400 g kikerter fra boks
Ev. sukker etter smak
Frisk finhakket persille og noen grovknuste peanøtter til garnering, om du vil
Fres løk og paprika i olje, til løken er blank. Tilsett hvitløk og berbere og la det frese litt under omrøring. Tilsett gulrøtter, tomater, vann og kikerter. La det koke under lokk i minimum 30 min. Rør av og til. Ta av lokket og sjekk om sausen er tykk nok, kok ev. uten lokk til passe konsistens. Smak om det behøves sukker, men tomatene blir naturlig søte under kokingen.
Serveres med f.eks. injera, som du finner oppskrift på her.
Du finner masse spennende matretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Culotte med russiske erter og fløtegratinerte poteter med løk og persille er en nydelig rett, som ikke trenger saus, siden potetene gir så mye fuktighet og culotten er saftig eller god tid i ovnen eller i en sous vide, før den har fått en rask runde på grillen. Culotte, som også kalles picanha, er forlengelsen av bankekjøttet, som ligger over mørbraden bak på dyret. Den blir forholdsvis mør dersom den blir mørnet. Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Culotte:
Om du vil tilberede den i sous vide:
Fjern ev. sener og gni culotten inn med olivenolje, salt og pepper. Vakuumere den og legg den i sous vide på 56 grader i 7 timer, før du bruker den, enten på grillen eller i stekepanne. La kjøttet hvile i noen minutter, før den deles opp.
Om du vil tilberede den i ovn:
La kjøttet ligge på benken 1 time og fjern ev. sener. Gni culotten inn med olivenolje, salt og pepper.
Brun den raskt på alle sider på grillen eller i grillpanne og sett den i ovnen på 120 grader, til termometeret viser 58 grader. La kjøttet hvile i aluminiumsfolie i 30 minutter.
Fløtegratinerte poteter med løk og persille:
10 poteter i tynne skiver
2 løk i strimler
3 fedd finhakket hvitløk
1 pk bladpersille, finhakket
Salt og pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
Legg potetskivene, løken, hvitløken, persillen og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Fløtegratinerte poteter med løk og persille
Russiske erter:
100 g russiske erter
2 dl vann
1 ts salt
2 ss smør
2 ss madeira (ev. sherry)
1 neve finhakket persille
Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.
Culotte med russiske erter og fløtegratinerte poteter
Du finner mange spennende og varierte oppskrifter med sous vide her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Angaga rose er en søt drink med kokos og ananassmak fra Maldivene.
4 cl brandy
6 cl Malibu
13 cl ananasjuice
Grenadine
Kjør brandy, Malibu og ananasjuice i blenderen. Tilsett grenadine etter hvor søt du vil ha drinken, hell over i et glass med is og pynt med et cocktailbær.
Angaga rose
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling cacciatore er både sunt og godt og i tillegg lages alt i en form, så det blir lite oppvask. Dette er en italiensk rett, men Frankrike og Monacco lager samme rett, under navnet poulet chasseur. Kylling cacciatore eller poulet chasseur lages vanligvis med hel kylling, men her har jeg laget den av kylling lårfilet, så det skal gå litt raskere. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 – 1000 g kylling lårfilet
800 g poteter i skiver
2 løk i strimler
4 fedd hvitløk, finhakket
2 paprika i forskjellige farger i strimler
4 ss olivenolje
2 dl tørr hvitvin
1 kvist rosmarin
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
3 ts kyllingfond
100 g oliven
2 ts pepper
1 neve bladpersille, finhakket
Hell oljen i langpanna, legg i potetskiver og sett formen i ovnen på full guffe til potetene begynner å få farge. Mens du venter gjør du klar de andre ingrediensene.
Når potetene har fått farge, legg i løk, kylling og rosmarin og hell på hvitvin. La det kose seg i 10 minutter, mens du rører hvitløk, fond og pepper inn i tomatene og fordeler blandingen rundt i formen. Skru ned temperaturen til 200 grader og la det kose seg til kyllingen nesten er klar. Rør inn paprika og oliven og la det bli varmt, ca. 10 min.
Dryss over bladpersille rett før servering.
Kylling cacciatore
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Tunfisktaco av fersk tunfisk er helt nydelig og om du kun har smakt tunfisk fra boks, kan jeg love at du blir skikkelig overrasket. Du får kjøpt fersk, vakuumpakket tunfisk på Meny, Rema 1000 og flere velassorterte matbutikker. Jeg serverer tinfisken med pico de gallo, som er en salsa, guacamole og limeaioli. Om du skal servere denne retten til gjester, kan du gjøre klar det meste i forveien, men tunfisken må lages i siste liten. Tunfisktaco blir aller best med hjemmelaget tacokrydder, men om du bruker ferdig kjøpt, er det viktig å huske at det er ganske så salt, så ta hensyn til det, når du salter de andre elementene. Oppskriften er passe til 4 personer
Limeaioli:
1 dl majones
1 dl tykk gresk yoghurt
1/2 finrevet hvitløksfedd
1 lime, kun revet skall
Salt og pepper
Rør sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper
Limeaioli
Pico de gallo:
2 pk minitomater i små terninger
1/2 lime, kun saften
1 rødløk, finhakket
2 ss olivenolje
2 ss honning
1/2 fersk, grønn jalapeño, finhakket
1 hvitløkfedd, finhakket
1 potte koriander, finhakket
Salt og pepper
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Pico de gallo
Guacamole:
4 modne avokado
10 minitomater i små terninger
1 hvitløkfedd
1/2 lime, saften
1/2 fersk grønn jalapeño
1 rødløk, finhakket
1 bunt koriander
salt og pepper
Kjør avokado, hvitløk og jalapeño til mos med en stavmikser og bland med tomter, lime, rødløk og koriander. Smak til med salt og pepper.
Guacamole
Grillet tunfisk:
700 g fersk tunfisk
Litt olivenolje
1-2 ss tacokrydder, helst hjemmelaget, som du finner oppskrift på her
Skyll av tunfiskbiffene og tørk av dem. Gni inn tunfisken med olivenolje, dryss på tacokrydder og stek den i 1/2 minutt på hver side i varm stekepanne eller på grillen. Den skal ha en fin, brun skorpe, men være helt rå inni. Del tunfisken i fine skiver og server.
Grillet tunfisk
Servering:
1 potte koriander
1 pakke babyleafsalat
Pico de gallo
Guacamole
Limeaioli
1 rødløk
12 små maistortillas, varmet i aluminiumsfolie i ovnen, eller en rask runde i en stekepanne
Sett alle elementene på bordet og la gjestene fylle sine egne tunfisktacos.
Tunfisktaco
Du finner mange spennende og velsmakende retter med tunfisk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cæsarsalat er ikke oppkalt etter Julius Cæsar, men ble utviklet av italieneren Cesare Cardini i Mexico i 1924. Den slo raskt igjennom i California, men har siden blitt populær over hele verden. Cæsarsalat passer godt både til lunsj og middag. Oppskriften er passe til 4 personer.
Dressing:
4 eggeplomme
2 ts dijonsennep
6 ansjosfileter, finhakket
Saft av 1 sitron
2 fedd hvitløk, finhakket
3 dl rapsolje
60 g parmesan
1/2 ts salt
1/2 ts kajennepepper
Kjør eggeplommer, sennep, ansjos, sitronsaft og hvitløk med en stavmikser. Spe med litt og litt olje, mens du fortsetter å vispe. Dressingen skal bli tykk som en majones. Rør inn revet parmesan og smak til med salt og kajennepepper. Sett kaldt mens du lager resten av Cæsarsalaten.
Brødkrutonger:
4 skiver fint brød, f.eks. landbrød eller loff, delt i terninger
Litt olje
Legg brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over litt olje og stek midt i ovnen på 200 grader, til de får lys, gyllen farge. Det tar ca. 15 minutter. Avkjøl, så de blir gode og sprø.
Bacon:
150 g bacon i skiver, helst tørrsaltet bacon
Legg baconskivene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen på 200 grader, til de blir sprø og gylne. Del den i mindre biter med en kniv, eller knus dem mellom hendene.
Kyllingen:
4 kyllingfileter
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og brun dem i en stekepanne, på middels varme, med olje eller smør. Etterstek under lokk på lav varme, til de er gjennomstekt, men fortsatt saftige. La filetene hvile litt, før du deler dem i tynne skiver.
Servering:
1 romanosalat, ev. bruk pose med romanomiks
Dressing
Parmesan
Brødkrutonger
Kylling
Bacon
Vend salaten i litt av dressingen, før du legger den på et fat, eller på tallerkener. Legg på kyllingen, høvle over litt parmesan og legg på brødkrutonger. Pynt gjerne med litt friske urter, f.eks. timian. Server med dressingen ved siden av, så de som ønsker kan ta mer selv.
Cæsarsalat
Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Glutenfritt fiberbrød er lekkert, sunt, godt og mye billigere enn å kjøpe glutenfritt brød.
100 g valnøtter
100 g solsikkekjerner
50 g linfrø
100 g mandler
1, 5 dl glutenfrie havregryn
400 g glutenfri fibermiks eller annen melmiks
1 pk tørrgjær
1 ts salt
5 dl lunket vann
2 ss fiberhusk
Bland sammen vann og fiberhusk og la det svelle ca. 5 min, så det blir en seig blanding. Kjør nøtter, kjerner, frø og havregryn til en fin blanding i en blender eller med en stavmikser. Bland alt godt sammen, til en jevn, fin deig. Tilsett ev. mer vann eller mel om deigen er for tørr eller våt. Sett deigen til heving i 1 time.
Form brødet etter eget ønske og snitt gjerne et mønster med en skarp kniv eller barberblad. Pensle med vann og la den etterheve i ca. 30 minutter. Stekes på 200 grader i ca. 40 minutter og avkjøles på rist.
Glutenfritt fiberbrød
Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.