Madeiragryte har kraftig, rund og god smak og kjøttet blir fantastisk mørt, etter flere timer i ovnen.
1 kg høyrygg av storfe
Smør/olje til steking
50 g tørket steinsopp
400 g gulrot,
300 g småløk
3 fedd hvitløk
1 kvast fersk timian
2 laurbærblader
600 g hakkede tomater
2 ss tomatpuré
4 dl Madeira
4 dl oksekraft, ev. vann og fond
1 appelsin, kun saften
2 ss soyasaus
Salt og pepper
Ev. litt brun maisennajevner
1 pk persille, finhakket
Del kjøttet i store terninger, krydre det med salt og pepper og brun det godt på alle kanter på høy temperatur i smør/olje. Ta ut kjøttet og fres løken og gulrøttene raskt, før du legger kjøttet tilbake, tilsetter hvitløk og tomatpuré og blander godt. Tilsett tomater, Madeira, kraft, appelsinsaft, soyasaus, timian og laurbærblader og kok opp. Rør godt og sett gryta med lokket på i stekeovnen på 140 grader i 4 timer, den siste timen uten lokk. Smak til med salt og pepper og om madeiragryten virker for tynn, kan du røre inn litt maisennajevner og koke opp igjen. Rør inn persillen og server med ris, kokt etter anvisning på pakken.
Madeiragryte
Du finner flere oppskrifter på spennende gryteretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Løksuppe med focaccia smaker godt. Du kan velge om du vi gratinere suppen eller ikke og focaccia kan du enten bake selv, eller kjøpe ferdig i matbutikken.
4 løk i tynne strimler
3 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 liter oksekraft, ev. vann og fond
3 dl tørr hvitvin
100 gram smør
100 gram gruyer ost
2 laurbærblader
1 ss sukker
1 dl nøytral olje
2 ts worcestersaus
1 ss konjakk
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Fres løk, sjalottløk og hvitløk i olje i en kjele på middels varme. Tilsett sukker og stek videre på middels varme til løken blir brun, søt og myk. Rør i kjelen av og til så ikke løken brenner seg i bunnen. Det tar ca. 1 time før løken er klar, men det er viktig at du bruker tiden, for et godt resultat.
Tilsett hvitvinen og la den koke inn. Tilsett kraft, timian og laurbærblad. Det er smart å binde urtene sammen med hyssing, så det er lett å plukke dem ut av suppen senere. Tilsett konjakk og worcestersaus og la suppen småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper og hell over i porsjonsskåler og dryss over reven ost ved servering..
Om du vil lage focaccia selv, finner du oppskrift her.
Om du vil gratinere løksuppen kan du skjære 4 loffeskiver, som brunes i tørr stekepanne til de er helt tørre. Hell suppen i 4 ildfaste skåler. Legg de sprøstekte loffskivene på toppen av suppa og riv godt med ost på. Sett i ovnen på 225 grader og stek til toppen har smeltet og blitt gyllen.
Løksuppe med focaccia
Du finner oppskrifter på både tradisjonelle, spennende og varierte supper fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
En lettvinn og velsmakende eplekake passer godt nå som eplene henger modne på trærne. Hva smaker er vel bedre enn å hente inn noen epler og lage en deilig, saftig eplekake og servere den med is, krem eller vaniljekrem? Det er ikke mye jobb med denne eplekaken og den tåler både noen dager i kjøleskapet og bli fryst og tatt opp igjen senere.
175 g smør
200 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
7 epler
Kanel
Mandelspon
Perlesukker
Smør og sukker røres hvitt. Tilsett egg, hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt.
Hell 1/3 av røra i en godt smurt springform. Skrell epler, del dem i terninger og legg dem i forma. Strø over kanel, rosiner, mandelspon og perlesukker. Legg over resten av røra i klatter og stek i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Server den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.
Du finner mange spennende kakeoppskrifter fra fjern og nær her.
En lettvinn og velsmakende eplekake
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 32 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Cappuccinobiscotti er deilige, italienske kjeks, som både passer godt både som sprøtt tilbehør til dessert og som en liten godbit til kaffen. Ordet biscotti stammer fra det latinske ordet biscoctus, som betyr at det er bakt to ganger og det er nettopp det som gjøres med disse kjeksene.
100 g smør
2 dl supper
3 egg
3 ss kokt espresso
150 g kokesjokolade, grovhakket
1 dl hasselnøtter, grovhakket
350 g hvetemel
50 g kakao
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett og ett mens du fortsetter å vispe. Rør inn resten av ingrediensene. Rull to tykke pølser, som legges på en stekeplate med bakepapir. Klem dem litt flate og stek dem på 180 grader i 20 min. Avkjøl i 10 min. før du skjærer dem i skrå skiver, ca. 1,5 cm brede. Legg dem opp ned på en rist og stek videre i 10 min. Skru av varmen og la kakene ligge i ovnen i 10 min. til. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.
Cappuccinobiscotti
Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende italiensk mat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lindesnes Club er en ganske ny drink, oppkalt etter Lindesnes fyr. Bringebærsirupen må lages i forkant, så den rekker å bli helt kald.
Bringebærsirup:
2 dl vann
200 g sukker
200 g bringebær
Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene og klem saften ut av dem. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og setter sirupen kaldt-
Lindesnes Club:
50 ml gin
30 ml bringebærsirup
20 ml ferskpresset sitronsaft
Sodavann
Hell gin, sirup og sitron i en cocktailshaker med is og rist godt. Sil over i et glass og fyll opp med sodavann.
Lindesnes Club
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks på en seng av poteter og grønnsaker er god hverdagsmat og alt lages i samme form. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g laksefilet
2 ss olje
4 poteter
2 løk
1 boks creme fraiche
1/2 boks rømme
1 potte dill
1 pk persille
2 fedd hvitløk
1 fennikel i terninger
4 gulrøtter i tynne skiver
2 neper, skrelt og delt i terninger
1 purre i strimler
Skjær potetene i tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel og skjær løken i tynne skiver. Smør en ildfast form med oljen og legg poteter og løk i lag i 2 omganger. Dryss salt og pepper mellom lagene og sett formen i ovnen på 250 grader mens du gjør klar resten av ingrediensene.
Bland creme fraiche, rømme, hvitløk og og urter og smak til med salt og pepper.
Ta ut formen av ovnen og fordel grønnsakene over. Hell creme fraicheblandingen over og sett formen tilbake i ovnen på 200 grader og stek i ca. 40 minutter med folie over.
Skjær laksen i porsjonsstykker og krydre dem med salt og pepper. Ta formen ut av ovnen og legg fiskestykkene på toppen.
Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 20 minutter, eller til fisken er så vidt gjennomstekt.
Legg på litt dill eller, om det var blader på fennikelen, kan du bruke dem, rett før servering.
Laks på en seng av poteter og grønnsaker
Du finner flere spennende og varierte fiskeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvit pizza med sopp og spekeskinke smaker godt, med en skinke som blir litt sprø under stekingen. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper og ingen koking.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzasausen:
1 boks crème fraîche
1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube
Salt og pepper
Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen.
Topping:
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
100 g sopp i skiver
10 minitomater delt i to eller tre, avhengig av størrelsen
1 liten rødløk i ringer
1/2 glass sorte oliven i skiver
100 g god spekeskinke
Litt revet parmesan
1 neve finhakket persille
Dryss over halvparten av osten og legg på sopp, tomatskiver, rødløk, og oliven. Legg på resten av osten, før du legger på litt sammenkrøllede skinkeskiver og setter pizzaen i ovnen, litt nedenfor midten på full guffe til toppen er gyllen. Dryss over parmesan og persille rett før servering.
Pickles er mer enn sylteagurk og smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen. Farmoren min lagde fantastisk pickles, men jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes. Jeg prøver meg stadig frem for å finne den perfekte oppskriften og denne er min favoritt til nå. Du får kjøpt fersk krondill på Meny i slutten av juli og i august.
Fersk sylteagurk
Gulrøtter, skrelt og skjært i tynne skiver
Blomkål, delt i små buketter
Bønner, renset og delt i 3
Frosne erter
Hvitbeter, gulbeter eller polkabeter, delt i terninger
1 dl eddik
2 dl sukker
3 dl vann
1 ss hel pepper
1 ss sennepsfrø
3 laurbærblader
1 neve krondill
Dag 1: Kok saltlake av 1 ltr. vann og 100 g salt. Avkjøl den, prikk agurkene med en gaffel og legg dem i laken. Den skal ligge i ett døgn, før den tas opp og tørkes av.
Kok opp eddik, sukker, salt, pepper, sennepsfrø og vann, rør innimellom. Legg alle grønnsakene, krondill og laurbærblader lagvis i et norgesglass, eller krukke. Hell den kokende laken over grønnsakene og la det avkjøle seg til romtemperatur. Sett på lokk og oppbevar i kjøleskap i minst 2 døgn før servering.
Pickles er mer enn sylteagurk
Du finner mange oppskrifter på velsmakende og variert tilbehør fra fjern og nærHER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus er enkel mat å servere både til få og til mange mennesker. Her har jeg servert den med potetmos og mais, og det meste kan gjøres klart i forveien. Oppskriften er passe til 4 personer.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss melk eller fløte
1 neve finhakket gressløk
Salt og pepper
Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.
Sausen:
1/2 finhakket løk
Litt smør
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
Litt solbærsirup
2 laurbærblader
4 dl god kraft, ev. vann og oksefond
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen, smak til med solbærsirup og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.
Sprøstekt bacon:
2 pk smårettbacon
Legg baconet utover en bakepapirkledd bakeplate og sett i ovnen på 200 grader til baconet er sprøtt og gyllent. Rør litt rundt underveis, så baconet blir stekt på alle kanter.
Svinefilet:
800 – 900 g svinefilet
1 pose black garlic glaze fra Meny, eller annen marinade du liker
Fjern senen fra svinefileten med en skarp kniv og legg den i en brødpose sammen med marinaden. Den kan gjerne ligge over natten i kjøleskapet, men bør minimum få 1 time med marinering, om du har tid.
Svinefilet i stekeovn:
Brun svinefileten i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.
Svinefilet i sous vide:
I stedet for å legge svinefileten og marnaden i brødpose, legger du den i vakuumpose til marinering. Legg den deretter i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.
Svinefilet på grillen:
Svinefileten legges på grillen på direkte varme. Når du har fått en fin stekeskorpe rundt hele fileten, kan du flytte den over til indirekte varme og grill i 15-20 minutter til. Snu den ofte og bruk gjerne steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen, som skal være ca. 70 grader.
Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus
Du finner masse spennende og velsmakende retter med svin, både tradisjonelle og mer eksotiske her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.