Det er ingen ting som lukter bedre enn klesvask som har fått henge ute i frisk luft. Jeg har ønsket meg et tørkestativ av det nostalgiske slaget i flere år og nå har det endelig blitt virkelighet.
Det selges som ferdigsett hos Byggmakker i Hokksund og vi har tilpasset det vår smak, med noen hylleknekter vi hadde liggende og som vi lakkerte hvite. Jeg synes resultatet ble vakkert.
Til klesklypene har jeg tatt i bruk et gammelt melkespann, som er arvet gjennom flere generasjoner, men det er sikkert mulig å finne noe lignende i bruktbutikker.
Gleden var stor da jeg endelig kunne henge opp det nyvaskede sengetøyet ute.
Du finner flere bilder fra hagen og uteplassen vår her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Smuldrepai eller crumble er en veldig praktisk dessert, når man skal ha gjester. Det er dessuten veldig godt. Du gjør den nesten klar på morgenen, tar frem is og setter paien i ovnen under middagen, så er den klar når gjestene er det. Det er veldig enkelt.
200 g smør
200 g mel
200 g sukker
Bær etter eget ønske
Miks alt sammen til det blir som smuler. Legg valgfrie bær i bunnen av en ildfast porsjonsform og strø godt med smuler over. Stek smuldrepai midt i ovnen på 200 grader til de bobler og er gylne.
Pynt med mynteblad og server smuldrepaien helt varm, rett fra ovnen, med is og gjerne en god dessertvin, for eksempel en Sauternes.
Du finner flere dessertoppskrifter, både enkle og mer avanserte her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Etter en tur til Tunisia for mange år siden, gikk vi til anskaffelse av en tagine via internett. Dette viste seg å være et godt kjøp. Vi bestilte også Raz el Hanout, som er et fantstisk godt krydder. Forsendelsen ble stoppet i tollen og jeg må vel innrømme at posen med pulveret så nokså tvilsom ut. Vi fikk det levert etterhvert, med tollvesenets tape over testhullet. Det har blitt litt enklere nå, ettersom Gourmethuset.no har det i sortimentet sitt og vi får det tilsendt fra Sandvika eller reiser dit og henter det selv. Du trenger ikke en tagine for å lage tagineretter. Du kan bruke en gryte, med nesten like godt resultat. Det fine er at man kan bruke hvilket kjøtt eller fisk du vil selv. I denne oppskriften har vi brukt kylling. Vi serverer tabouleh til. Den lages av bulgur som er Nordafrikas svar på ris.
Tabouleh:
Lag bulgur etter henvisning på pakken, men jeg bruker 50 % mer vann så det ikke blir så tørt.
Når bulguren er ferdig hvilt, tilsetter jeg finhakket vårløk eller rødløk, mynte, persille og rosiner. Dette kan varieres etter smak og behag.
Tagine 4 pers:
4 ss nøytral olje helles i tagninen og varmes opp
2 løk strimlet
4 fedd hvitløk finhakket
4 kyllingfileter i strimler
Stekes sammen til det får fin farge.
Tilsett 2 finhakkede chili, 1 cm. fersk ingefær, litt safran, 1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel), 1 ss Raz el Hanout, pepper, salt, 1 ts tomatpuré, litt kyllingkraft og saften av 1 lime.
10 minitomater deles i to, 3 gulrøtter deles i små terninger og tilsettes.
Tilsett også tørket frukt etter eget ønske. De deles i små terninger. Vi har brukt fiken, aprikos og dadler.
Alt røres sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller evt. på mer kraft om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke. Om du bruker kjøtt fra forpart av f.eks. lam, må den stå lenge, gjerne 2-4 timer, mens kyllingfilet er ferdig etter ca 30 min.
Vi setter taginen rett på bordet, siden den både er dekorativ og holder godt på varmen. Vi koser oss ofte med en Riesling med restsødme til så krydret mat. I dag ble det en Dr. L 2014 Riesling.
Hvor får du kjøpt tagine?
Serviset er fra Indiska. Du får kjøpt taginer på Lille Medina i Oslo, de har også nettbutikk. Det er viktig å kjøpe en som er til koking og ikke en serveringstagine, som ikke tåler så sterk varme. Serveringstaginen er fin til servering av f.eks. taboulet.
Om du forsøker deg på denne retten, kan jeg love deg en spennende smaksopplevelse.
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.
Svinenakken legges i en ildfast form med ca. 2 dl. vann og smøres inn med BBQ-saus. Jeg har brukt Sweet baby rays’s Hickory & Brown Sugar, men du kan selvgølgelig bruke en annen. Svinenakken settes i ovnen på 150 grader og smøres med BBQ-sausen hver halvtime. Etter 6 timer er den klar til å deles i terninger, som vendes i kraften og får stå i 30 minutter til i ovnen.
Serveres med burgerbrød (jeg bruker grove), coleslaw, tomater, agurk, strimlet rødløk og litt finhakket chili (for de tøffe).
Coleslaw:
Coleslawen lages enkelt ved å blande:
1 pose majones
1 boks creme fraiche
½ lime, saften
2 ss sukker
2 ss HP saus
4 ss agurkmiks
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
Til dette rører du inn 1 pose med ferdigrevet gulrot og kål, men om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.
Denne retten er veldig populær hos oss og jeg synes det er smart å lage den om sommeren, når du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Når jeg serverer fisk hos oss, er jeg så heldig at jeg har arvet farmors gamle fiskeservise Clupea fra Turi-design.
Tartarsaus:
1 pose majones
1 ss agurkmiks
3 ss kapers
1 ts engelsk sennep, eller dijon
Litt finhakket persille
Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.
Fisken:
Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.
Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring)
Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.
Potetene:
Del 250 g poteter per pers. i båter. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader.
Noen ganger kan det være kjekt med porsjonspizza og denne oppskriften er passe til 4 pizzaer. Om du ikke synes oliven smaker så godt, skjær dem i ekstra tynne skiver, så blir de nesten som et krydder.
550 g mel, helst tipo 00
1/2 pk pizzagjær
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken.
Del deigen i 4 før du trykker/kjevler ut og la de etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Stek bunnene på høy temperatur i noen få minutter, før du tar på fyllet.
Pizzasaus:
Det er smart å lage er stor porsjon med pizzasaus, fordele i bokser og fryse ned, så det er lettvint senere. Om du tar den opp når du starter på deigen og setter den på kjøkkenbenken, er den tint når du skal bruke den.
1 boks hakkede tomater fra Mutti
1 finhakket løk
1 laurbærblad
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1/2 ts pepper
5 dråper tabasco
1 ts knust fennikel
Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.
Minipizza med skinke og oliven
Pizzaen: Smør er tynt lag med saus på bunnene. Legg på spekeskinke, oliven i skiver, minitomater, delt i to og basillikum. Dryss på revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret, om du liker det. Stek på full guffe i ovnen til den er gyllen og lekker.
Denne retten er enkel og full av smak. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 pk. trøffelpasta (fås bl.a. på Meny)
3 kyllingfileter i biter
1/2 ts kyllingkrydder
1 løk, finhakket
20 minitomater, delt i båter
1 dl vann
1 ts kyllingfond
Reven parmesan
Brun kyllingfiletene og løken i litt olje, krydre med kyllingkrydder. Tilsett tomater og la det surre i noen minutter, så tomatene slipper fuktigheten. Tilsett vann og fond og la det surre i noen minutter til, mens du koker pastaen.
Legg pastaen på tallerkener, fordel kyllingblandingen over og gi retten et dryss med salt, pepper og parmesan. Pynt med basilikum og server.
Du finner masse spennende oppskrifter med kylling her.
Hval med gremolatapoteter smaker ekstra godt på varme sommerkvelder. Den er enkel å lage og grei å servere til mange.
Potetene:
1 potte persille, finhakket
2 finhakkede fedd hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
1 dl sitronolje
2 dl mangoeddik
1 dl olivenolje
1 kg småpoteter, helst kokefaste (om du ikke får tak i små poteter, kan du bruke store og dele dem i munnfullstørrelse etter koking)
Kok potetene. Rør de øvrige ingrediensene godt sammen og la det stå og hvile i romtemperatur til potetene er klare. Bland potetene inn gremolataen og server enten varmt, lunkent eller kaldt.
Hvalen:
200 – 250 g hvalbiff per person
Salt og pepper
Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side.
Når rabarbraen begynner å komme smaker det ekstra godt med en rabarbrapai. Denne er så lekker at det er en fryd å sette den frem til gjestene, med litt god is til.
Bunn:
225 g mel
1 ts vaniljeekstrakt
130 g smør
2 egg
100 g melis
2 egg
50 g finhakka mandler
Fyll:
3/4 pose minimarshmallows
200 g rabarbra, renset og skjært i skiver
4 dl vaniljekrem
50 g mandelspon
Pisk mykt smør og sukker til en luftig smørkrem. Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg. Bland inn resten av ingrediensene.
Legg til side ca. 1 neve av deigen, som lages til en blomst ved å forme kronblader, som settes utenpå hverandre. Sett blomsten kaldt til den skal brukes.
Fordel resten av kakedeigen jevnt utover i en springform (24 cm) med bakepapir i bunnen.
Fordel vaniljekremen utover bunnen. Sett deretter marsmallows tett i tett. Legg på rabarbraen i fint mønster (se bildet) og dryss over mandelspon.
Legg på deigblomsten og stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 1 time og 15 minutter, til kaken er gyllen på overflaten og gjennomstekt.
Server med iskrem. Du finner oppskrift på hjemmelaget vaniljeis her.