Indonesias nasjonaldag er 17. august og en stor begivenhet. I 1945 erklærte de seg uavhengige og flagget deres ble heist for aller første gang.
I Indonesia bor det over 300 forskjellige etniske og språklige grupper, og nasjonaldagen er en dag for at alle disse forskjellige gruppene skal komme sammen i glede og feiring, holde seremonier og festlige begivenheter i hele landet. Dagen starter med flaggheising og parade etterfulgt av leker, f.eks. putekrig, sekkeløp og klatrekonkurranse.
Indonesia har ca. 5350 tradisjonelle matretter. Maten består ofte av ris, nudler og supper. Den varierer veldig etter region og er påvirket av mange andre land, f.eks. Midtøsten, India, Kina og Polynesia. Du finner flere matretter fra Indonesia her.
Biffsatay med jordbærsalsa
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sør-Korea feirer frigjøringen fra Japan i 1945 i dag. Samme dag i 1948 ble regjeringen i Republikken Korea opprettet. Min favorittrett fra Sør-Korea er bibimbap, der de lager mange elementer hver for seg. De legger elementene rundt på en tallerken, med ris under og et speilegg på toppen. Til slutt røres alt sammen og nytes med en deilig saus på.
Du finner bibimbap og flere andre spennende matretter fra Sør-Korea her.
Kyllingrulade fra Toscana er saftig kylling, fylt med asparges og prosciutto, som er en italiensk kokt skinke, og rullet inn i pancetta eller bacon. Det er viktig å bruke pancetta eller bacon av god kvalitet, så ikke de krymper så veldig under steking. Jeg har brukt tørrmodnet bacon fra Jacobs. Retten kan gjerne serveres til gjester og oppskriften er passe til 4 personer.
Potetene:
Potetene blir aller best om de ikke ligger i så tykt lag, så alle skivene får en fin stekeskorpe.
800 g poteter i tynne skiver (om skallet er pent, trenger du ikke å skrelle dem)
Salvieblader
Rosmarinblader
Olivenolje
Salt og pepper
Fett fra steking av kyllingen
Risle olivenolje i en stor ildfast form, legg i poteter, salvie og rosmarin, dryss på salt og pepper og bland det godt sammen. Sett i ovnen på 180 grader. Når kyllingen er ferdig brunet, blander du inn stekefettet fra dem og legger kyllingen på toppen.
Kyllingen:
2-4 kyllingfileter, avhengig av størrelsen
8 skiver prosciutto
8 grønne asparges
12 friske salvieblader
12 skiver pancetta eller bacon
Salt og pepper
Olivero, eller en blanding av olivenolje og smør, til steking
Brett ut kyllingfiletene, bank dem litt flate, ca. 1/2 cm tykke og krydre dem med litt salt og pepper på begge sider. Om du bruker små kyllingfileter, legger du to og to sammen, så de danner 1 lang bit.
Dekk med prosciutto, legg 1 remse med salvie og 2 asparges på toppen. Rull stramt sammen og rull dem inn med pancetta eller bacon. Brun kyllingruladene på alle kanter, bland stekefettet inn i potetene og kyllingen på toppen. Sett inn steketermometer, så di er sikker på at kyllingen blir perfekt og still inn på en kjernetemperatur 74 grader. Om du ikke kan stille inn termometeret ditt, er det bare å følge med.
Løft ut kyllingruladene og la dem hvile i 10 minutter, mens potetene får kose seg videre i ovnen. Om du synes potetene er for bleke, kan du øke temperaturen, men da er det viktig å følge godt med.
Del kyllingen i litt tykke skiver, rett før servering og legg dem på toppen av potetene igjen. Om du ønsker, kan du servere kyllingrulade fra Toscana med en frisk salat til, men det er ikke nødvendig, siden de inneholder asparges.
Kyllingrulade fra Toscana
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Italia her og flere retter med kylling her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pyttipølse med asparges lages av frisk asparges og de pølsene du har for hånden eller liker best. Vi lager det av Eide-pølser, som du får kjøpt på Meny eller på Slakter Eides utsalg i Lillesand. Om du ønsker, kan du steke egget for seg selv og legge helt på toppen, men vi foretrekker det som det står i oppskriften.
Kokte poteter i terninger
Pølser i skiver
Løk, finhakket
Asparges, delt i munnfuller
Bønner på boks
Egg, sammenpisket
Kruspersille, hakket
Stek potetene og løken i litt smør, så det får fin farge. Tilsett pølser, bønner på boks og asparges og rør det sammen. Tilsett egg, rør rundt og vent på at det stivner litt. Dryss på persillen og server med godt brød og ev. ketsjup, BBQ-saus eller annen saus du har lyst på.
Pyttipølse med asparges
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ostesnurrer med skinke er deilig til frokost, lunsj, til kvelds eller som niste- eller turmat. De er supre å fryse halvstekte også og steke dem ferdige i ovnen, når de skal spises. Da blir de akkurat som nylagde igjen. Ostesnurrer med skinke faller i smak hos både liten og stor og kan gjerne serveres i barnebursdag også.
Deig:
200 g durumhvete
500 g hvetemel
1 pk tørrgjær
5 dl melk
3 ss olivenolje
1 ss honning
1,5 ts salt
Elt alle ingrediensene godt sammen og juster e. mengden mel, så du får en smidig deig, som akkurat er mulig å bake ut. Dekk til og sett deigen på et lunt sted og la den heve i minimum 1 time, gjerne lenger.
Fyll:
200 g kremost med urter
2 ss sennep
150 g smårettskinke
4 vårløk, finstrimlet
1/2 pose revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Salt og pepper
1 egg til pensling
Kjevle ut deigen til en stor firkant, ca 0,5 cm tykk. Smør kremost og sennep utover hele firkanten, og dryss over skinke, vårløk, revet ost og litt salt og pepper. Skjær deigen i 2 cm brede strimler. Ta tak i hver ende, surr strimmelen noen ganger rundt to fingre og lag en knute. Legg knutene på et stekebrett dekket med bakepapir. La etterheve i ca 30 minutter.
Pensle ostesnurrer med skinkes med pisket egg og stek dem midt i ovnen på 220 grader i ca. 15-20 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
Ostesnurrer med skinke
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pai med ratatouille er en deilig, fransk rett, som smaker kjempegodt både for liten og stor. Den er enkel å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt paideig fra butikken.
Mørdeig:
125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann
Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.
Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og fyller den.
Ratatouille:
2 auberginer i terninger
2 paprikaer, gjerne to forskjellige farger, i terninger
4 squash i terninger
6 tomater i terninger
2 løk i grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
1 laurbærblad
1 klype paprika
2 timiankvister
1 ss tomatpuré
1 klype salt
2 ss olivenolje
Fres løk og aubergine i 3 minutter i oljen på høy temperatur. Tilsett paprika og stek i 2 minutter til, på høy varme. Tilsett deretter squash, tomater, hvitløk, tomatpuré, timian og laurbærblad, salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter, med lokk, og ta deretter uten lokk og kok i 30 minutter (avhengig av størrelsen på bitene) på middels varme. Smak til med salt og pepper og hell blandingen i den halvstekte paibunnen.
Eggestand:
3 store egg
2 dl crème fraîche
Salt og pepper
Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.
Hell eggeblandingen over ratatouillen i paiskallet og stek videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet. La ratatouillepaien stå i noen minutter, så fyllet får satt seg, før du skjærer den opp i kakestykker og serverer.
Pai med ratatouille
Du finner flere spennende og varierte retter fra Frankrike her og flere velsmakende paier her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også sende oss spørsmål og tilbakemeldinger på denne adressen.
Ukemeny 33 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Spicy, tomatisert laksesuppe fiskesuppen varmer godt en sen høst eller vinterkveld. Du kan gjøre den sterkere eller mildere ved å tilsette mer eller mindre chili.
Fried rice er en lettvinn og velsmakende rett fra Kina. Den er perfekt å lage om du har rester av ris. Du kan selvfølgelig også koke ny ris, men gårsdagens gir best resultat.
Et lettvint italiensk spekefat er kjekt å sette frem om du får uventede gjester, eller det er litt for lenge til middagen. Alle ingrediensene, bortsett fra melonen og jordbærene har lang holdbarhet og er noe jeg gjerne har liggende i kjølerommet.
Barbacoa er starten for barberque og har sin første opprinnelse i Puerto Rico, men har spredd seg til Meksiko. Opprinnelig ble kjøttet pakket inn og langtidsstekt i hull i bakken, men vi som er så heldige at vi har stekovn, kan lage den der.
Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita kan lages med nesten all slags kjøtt, som f.eks. storfe, lam, svin og kylling. Det lønner seg å marinere kjøttet over natten, men det går bra med et par timer også. Du kan kjøpe pita ferdig og bare varme i ovnen eller grillen, eller du kan gjøre som meg, lage dem selv.
Romanescosuppe er en mellomting mellom blomkål- og brokkolisuppe og passer fint til forrett eller lunsj. Du får kjøpt romanesco på Meny og andre velassorterte matbutikker.
Familiekaker i brun saus er kaker som er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt, er saftige og med gammeldags brun saus er det en nydelig søndagsmiddag
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær er en av favorittdessertene mine og den passer godt til litt finere anledninger. Mesteparten kan gjøres dagen før, så det kun gjenstår å pynte dem, rett før servering.
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Ukemeny 33 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.
Aperitivo spritz er en frisk drink, laget med en ny ingrediens jeg nylig fant på polet. Den heter Aperitivo og det gjør at denne drinken selvfølgelig må ha en plass i bloggen.
6 cl Aperitivo
4 cl sodavann
9 cl tørr prosecco
Hell alle ingrediensene i et stort glass med en is bit og rør det sammen. Server med et sugerør.
Aperitivo spritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Thịt Kho Tộ med nudelsalat er fantastisk godt. Smakene harmonerer perfekt og retten er heller ikke vanskelig å lage.
Thịt Kho Tộ:
100 g brunt sukker
1 ss vann
1 kg svinenakke eller annet kjøtt fra svin, som trenger lang koketid, kuttet i 3 cm store biter
4 dl kokosvann
2 sjalottløk, veldig finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 ss fiskesaus
1/4 ts hvit pepper
Tilbehør:
Rød chili
Finstrimlet vårløk
Koriander
Kok opp brunt sukker og vann i en stor kjele på middels varme under omrøring. Når sukkeret er smeltet, tilsetter du resten av ingrediensene. Rør godt og juster varmen så det småkoker kraftig. La det småkoke i 1,5 time uten lokk og rør 2-3 ganger underveis. Etter ca. 1,5 time, når væsken har redusert seg og svinekjøttet er mørt, fortsetter du å steke, mens du rører til kjøttet er karamellisert. Når væsken er borte og kjøttet har fått fin farge, er retten klar. Dryss over chili, vårløk og koriander og server med f.eks. ris, salat og syltede grønnsaker, som er ideelt som tilbehør fordi den friske syren passer godt til det fyldige svinekjøttet.
Nudelsalat:
340 g tynne asiatiske vermicellinudler (risnudler eller glassnudler)
2 gulrøtter, revet
1/2 agurker i små terninger
1 rød chili i strimler
4 vårløk, strimlet
1 neve koriander
Tilbered nudlene som det er beskrevet på pakken, hell dem over i en sil og skyll under kaldt vann, til de er kalde og hell dem over i en stor bolle. Bland med resten av ingrediensene til salaten.
Dressing:
1,25 dl fiskesaus
1,25 dl riseddik
3 ss sukker
2 fedd hvitløk, presset eller finhakket
¼ ts paprikapulver
Lime
Rist sammen alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten.
Thịt Kho Tộ med nudelsalat
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.