Torsk- og laksesuppe med reker

Torsk- og laksesuppe med reker smaker godt som forrett og lunsjrett eller som hovedrett, med litt godt brød til. Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften på torsk- og laksesuppe er passe til 4 personer.

2 ss smør

1 finhakket løk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 neper i bittesmå terninger

1/2 fennikel

2 dl hvitvin

2 ss fiskefond

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1 kvast dill

1/2 ts safran

1 ts karri

7 dl fløte

3 dl melk

300 g laks i terninger

300 g torsk i terninger

200 g pillede reker (om du bruker fra lake er det viktig å skylle godt av dem)

Stek løken blank i smør, før du tilsetter hvitvin og koker inn til halv væskemengde. Tilsett fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter, før du tilsetter fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett fisken  og dill og la det trekke til fisken er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper og rør inn rekene.

Server torsk- og laksesuppe med reker sammen med godt brød.

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Torsk- og laksesuppe med reker
Torsk- og laksesuppe med reker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jordbærtiramisu

Jordbærtiramisu er vår nye favorittdessert, som er super å servere gjester, siden den kan lages nesten helt klar før gjestene kommer. Den er lett og luftig og har en nydelig smak av jordbær.

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

4 egg

100 g sukker

500 g mascarpone (italiensk ferskost)

2 dl jordbærlikør

12 fingerkjeks

Skill eggeplommene fra hvitene og pisk eggehvitene stive med halvparten av sukkeret. Pisk eggeplommene til eggedosis, med resten av sukkeret.

Visp inn mascarpone i eggeplommene og bland eggehviten forsiktig inn i mascarponeblandingen.

Legg 2 ss av mascarponeblandingen i hvert dessertglass og bre den utover bunnen av glassene.

Hell likøren i en bolle, dypp fingerkjeksene et par sekunder i den og fordel dem i glassene, med den sukrede siden opp. Om du har smale dessertglass, legger du mascarponefyll og fingerkjeks, som du ev. brekker til, så de passer, i flere lag. Du skal avslutte med et lag av mascarponefyllet. Dekk jordbærtiramisuen med plastfolie og avkjøl i min. 3 timer. Pynt med friske jordbær i små terninger, mynteblader og pikekyss (jeg har brukt hjemmeligde limepikekyss) og server.

Du finner oppskrift på limepikekyssene her og flere spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Jordbærtiramisu
Jordbærtiramisu

 

Om du vil abonnere på spennende og variert inspirasjon fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 28

Ukemeny 28 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Mongolsk kylling

Mongolsk kylling er strimlet kyllingbryst, eller lårfilet, i en velsmakende saus. Den er rask og enkel å lage også.

Mongolsk kylling
Mongolsk kylling
Tirsdag: Nydelig, kremet fiskesuppe

Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjerne en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.

Nydelig, kremet fiskesuppe
Nydelig, kremet fiskesuppe
Onsdag: Salat med biff og bacon

Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.

Salat med biff og bacon
Salat med biff og bacon
Torsdag: Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille

Fransk pizza med kjøttboller lages med ratatouille som pizzasaus og den blir best om du deler grønnsakene i små, jevne terninger.

Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille
Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille
Fredag: Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki

Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin.

Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki
Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki
Lørdag:
Forrett: Hummersuppe med laks og reker  

Hummersuppe med laks og reker inneholder ikke hummer, men hummerfond, som du får kjøpt på Meny og andre velassorterte matbutikker og på nett. Den smaker mer eksklusiv enn den er.

Hummersuppe med laks og reker
Hummersuppe med laks og reker
Hovedrett: Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

 

Dessert: Sjokoladelavakake

Sjokoladelavakake eller chocolate lava cake er en liten sjokoladebombe av en dessert. Om du liker sjokoladefondant, vil du garntert like denne deilige dessertkaken også. Lavakaken er garantert mye lettere å lykkes med også, siden ganasjen i midten garantert blir perfekt, selv om du skulle glemme den et minutt eller to i ovnen.

Sjokoladelavakake

Sjokoladelavakake

Søndag:
Forrett: Biff- og baconsalat med balsamicodressing

Biff- og baconsalat med balsamicodressing er en mettende salat med smak av Middelhavslandene.

Biff- og baconsalat med balsamicodressing
Biff- og baconsalat med balsamicodressing
Hovedrett: Deilig fisk i form
Deilig fisk i form
Deilig fisk i form
Dessert: Mandelkjernepudding med rød saus

Mandelkjernepudding med rød saus er en av favorittene mine fra barndommen og jeg er fortsatt veldig glad i denne desserten.

Mandelkjernepudding med rød saus
Mandelkjernepudding med rød saus

 

Ukemeny 28 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rabarbrabellini

Rabarbrabellini er en deilig variant av bellini, laget med hjemmelaget rabarbralikør. Om du ikke vil lage den selv, får du kjøpt på polet også. Rabarbrabellini er raskt å lage, perfekt som velkomstdrink og smaker kjempegodt.

4 cl rabarbralikør
Champagne, Cremant eller annen hvit musserende vin

Hell rabarbralikør i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.

 

Rabarbrabellini
Rabarbrabellini

 

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, inkludert rabarbralikør HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kneippbrød

Kneippbrødet er oppkalt etter Sebastian Kneipp (1821-1897). Han var en tysk prest og professor, som oppfant kneippkuren, som var en slags kaldtvannsbehandling med bl.a. barfotturer i fuktig gress. Hans mening om kneppbrødet var: «Das gesunde Brot für ein gesundes Wohlbefinden».

Kneippbrødet kom til Norge med Søren Mittet, som hadde vært på et kuropphold i Bayern og fikk med seg oppskriften hjem. Det første kneippbrødet ble bakt hos Baker Hansen i Oslo i 1895. Oppskriften gir 2 luftige og sunne kneippbrød, som holder deg mett lenge.

7 dl melk

3 ss rapsolje

1 pk gjær

500 g grov sammalt hvete

500 g fin sammalt hvete

1 ss honning

2 ts salt

Varm melk og olje til 37 grader og rør ut gjæren i melkeblandingen. Elt alle ingrediensene godt sammen i 20-30 minutter, dekk bollen med et rent koppehåndkle eller plastfolie og la den heve på et lunt sted i minimum 1 time, gjerne lenger.

Del deigen i to, elt dem godt og form dem til avlange brød. Legg brødene i smurte brødformer, dekk med koppehåndkle og la dem etterheve i minimum 30 minutter til. Stek dem på nederste rille i ovnen på 200 grader i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann 5 minutter før de er ferdigstekt og la dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl kneippbrødene på en rist.

Jeg pleier å dele brødene i skiver og fryse ned, kan du ta opp det antallet brødskiver du har bruk for til enhver tid, og alltid ha «ferskt» brød.

Kneippbrød
Kneippbrød

 

Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kremet polenta

Kremet polenta smaker godt som tilbehør til kjøtt, fisk og grønnsaker. Den kan også brukes som en selvstendig rett, toppet med sprøstekt bacon, stekt sopp og friske urter. Polenta brukes mye i Italia, spesielt i nord. Den er også populær i Sveits, Slovenia, Romania, og sør i Frankrike. Siden mange italienere har emigrert til Sør-Amerika, er den utbredt i Brasil og Argentina også.

1 l grønnsakskraft, kyllingkaft eller soppkraft ev. vann og fond
2.5 dl polenta
100 g smør
100 g revet parmesan eller peccorino
Salt og hvit pepper

Kok opp kraft og rør inn polentaen litt etter litt. Kok polentaen under konstant omrøring til den er myk, ca. fem minutter. Tilsett mer væske om nødvendig, til konsistensen er som grøt. Løft kjelen av platen, tilsett smør og parmesan, og rør kraftig så den blir luftig og silkemyk. Smak til med salt og pepper.

Kremet polenta
Kremet polenta

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Madeiradagen

Madeiradagen (Día de Madeira) markeres på Madeira, som tilhører Portugal denne dagen hvert år. Madeira har en nydelig sterkvin, som også heter Madeira. Den blir både drukket som den er og brukt i matlaging. Jeg synes den er spesielt velegnet til saus.

Du finner oppskrifter på velsmakende mat med madeira her.

Madeiragryte
Madeiragryte

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Limepikekyss

Limepikekyss er både kjempegodt som godteri og supert tilbehør til kaker og desserter. Limesmaken nøytraliserer litt av det søte og det gjør disse pikekyssene til min favoritt.

4 eggehviter
250 g sukker
Revet skall av ca. 1/2 lime
Saft av ca. 1/2 lime

Visp eggehvitene skikkelig stive og blanke med sukkeret. Bland inn revet limeskall og saft. Bruk sprøytepose eller to teskjeer og sett små topper på bakepapir, sett i ovnen på 70 grader ca. 2-3 timer. Tiden avhenger av størrelsen, og de skal være sprø utenpå og seige inni.

Limepikekyss
Limepikekyss

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 27

Ukemeny 27 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hjemmelaget baconburger med coleslaw

Hjemmelaget baconburger med coleslaw er perfekt, så både om du er glad i burger, og om du ikke er det, burde du lage denne. Du har kontroll på hva den inneholder og om du passer på steketiden, blir den saftig og smakfull.

Hjemmelaget baconburger med coleslaw
Hjemmelaget baconburger med coleslaw
Tirsdag: Nordafrikansk helstekt kylling

Nordafrikansk helstekt kylling er krydret med varme krydder, som kanel og ras el hanout. Ras el hanout er en nordafrikansk krydderblanding, som du finner det på nettet og i velassorterte butikker. Denne retten lukter helt nydelig og smaker enda bedre.

Nordafrikansk helstekt kylling
Nordafrikansk helstekt kylling
Onsdag: Fiskesuppe

Fiskesuppe med selvfisket fangst på hytta er noe av det beste jeg vet.  Den smaker også fantastisk med fisk fra fiskedisken eller frysedisken.

Fiskesuppe
Fiskesuppe
Torsdag: Kylling karaage i wrap med chilimajones

Kylling karaage i wrap med chilimajones er en av spesialitetene til sønnen min og vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.

Kylling karaage i wrap med chilimajones
Kylling karaage i wrap med chilimajones
Fredag: Laksetaco

Laksetaco smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med fisk og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage laksetaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder og olje og den tilsettes heller ikke vann, som du gjør med kjøttdeigtaco.

Laksetaco
Laksetaco
Lørdag:
Forrett: Velkomstmat

Velkomstmat er en liten anretning man kan servere, når man trenger litt smått å tygge på når man får gjester. Denne enkle, lille anretningen passer fint til det.

Velkomstmat
Velkomstmat
Hovedrett: Grillspyd med appelsinsaus

Grillspyd med appelsinsaus smaker friskt og godt i sommervarmen. Disse er med storfekjøtt, løk og paprika og i tillegg til sausen, serverer jeg med grillet maiskolbe.

Grillspyd med appelsinsaus
Grillspyd med appelsinsaus

 

Dessert: Rabarbrakake – en ganske perfekt en

Rabarbrakake blir ofte litt for syrlig, synes jeg, men i denne kaken synes jeg balansen mellom søtt og syrlig er perfekt.

Rabarbrakake – en ganske perfekt en

 

Søndag:
Forrett: Karibisk rekecocktail

Rekecocktail som i Karibia er en frisk og god forrett, som smaker aller best med ferske reker, men du kan bruke frosne eller lakereker også.

Karibisk rekecocktail
Karibisk rekecocktail
Hovedrett: Bacalao fra Puerto Rico

Bacalao fra Puerto Rico kan ligne på den vi kjenner fra Portugal, men den inneholder kapers og avokado i tillegg og det smaker kjempegodt til. Den er dessuten praktisk å servere til mange, siden alt tilberedes i samme gryte.

Bacalao fra Puerto Rico
Bacalao fra Puerto Rico
Dessert: Piña Coladadessert

Piña Coladadessert er min favoritt fra Karibia. Om du liker Piña Colada er denne desserten perfekt for deg. Den er også kjapp og enkel å lage.

Piña Coladadessert
Piña Coladadessert

 

Ukemeny 27 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.