Skalldyrsalat passer godt som en lekker forrett, og som frokost eller lunsj på godt brød. Du kan selvfølgelig bruke ferske eller frosne reker og krepsehaler, om du foretrekker det.
1 pose majones
1 boks crème fraîche
1 bunt dill, finhakket
1/2 sitron, kun saften
Salt og pepper
1 boks krepsehaler, avsilt og skylt
1 boks reker av god kvalitet, avsilt og skylt
1 glass rød rogn
Rør alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt i min. 2 timer for servering. Pynt gjerne med en dillkvast.
Skalldyrsalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Omelett med tomater og oliven smaker godt til frokost, lunsj, som en kveldsrett eller som en del av et tapasbord. Den er rask å tilberede og smaker godt med
2 løk
2-3 rå poteter
4 egg
4 ss fløte
2 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
100 g revet ost
10 minitomater, delt i to
1/2 paprika i tynne strimler
2 ss sorte oliven i skiver
1 neve finhakket persille
Start med å skjære løk og rå poteter i tynne skiver. Stek det på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Snu på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.
Visp sammen egg, fløte (du kan bruke melk eller vann), hvitløk, salt og pepper og heller den over potetblandingen.
Sett på lokk og la det stå noen minutter for å stivne litt, før du strør over reven ost, paprika, oliven og tomater.
Sett på lokket igjen og lar det stå på svak varme til omeletten er stivnet og osten smeltet.
Dryss over persille rett før servering.
Omelett med tomater og oliven
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kukulhu Riha (kylling karri) er en rett fra Maldivene. De bruker scotch bonnets/habanero, som er veldig hot, så du kan erstatte den med den vanligste chili i matbutikken, eller redusere chilimengden, om du ikke er så tøff. De mer eksotiske ingrediensene får du kjøpt i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 (1200 g) kylling, skinnet fjernet og delt i 8 stykker
4 ss rapsolje
1 løk – finhakket
1/2 dl karriblader
1 ts ingefær, revet
4 fedd hvitløk, finhakket
1 chili, finhakket
1 pandanblad – kuttet i 2 cm biter
3 kardemommefrø
1 ts chilipulver
2 ss currypaste
1 boks koosmelk
1 boks kokoskrem
Salt og pepper
Surr løk, hvitløk, ingefær, karriblader og pandan i oljen i en sautepanne eller gryte.
Tilsett chilipulveret mens du rører, og deretter curripaste, kardemomme og kokosmelk og kok på lav varme mens du rører ofte. Når det koker, tilsett kyllingbitene og snu dem, så de får blandingen på alle kanter. Kok til kyllingen er gjennomkokt, før du tilsetter kokoskrem og smaker til med salt og pepper. Kok i ett minutt til og server kukulhu riha med ris kokt etter anvisning på pakken og en deilig salat.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baileysfudgekake med vaniljeis og skogsbærcoulis passer både til kaffen og som dessert. Baileys er en irsk likør med smak av lagret irsk whisky, frisk irsk kremfløte, kakaobønner og vaniljestenger. Dette gir en nydelig smak til kaken, som også passer godt til dessert, med litt iskrem til.
170 gram smeltet smør
200 gram sukker
1 ts vaniljesukker
3 ss Baileys
2 egg
100 gram hvetemel
40 gram kakao
0,5 ts bakepulver
1/4 ts salt
Pisk sammen smør, sukker og vaniljesukker. Pisk inn egg og Baileys. Rør inn hvetemel, kakao, bakepulver og salt. Ha røren i en smurt rund form, størrelse 24 cm dia. Stek kaken på 170 grader i ca. 25 min midt i ovnen. La kaken avkjøles i formen.
Baileysfudge:
1,2 dl kondensert søt melk
300 gram grovhakket melkesjokolade
5 ss Baileys
1 ts vaniljesukker
En klype salt
Varm den søte melken på svak varme i en kjele. Tilsett sjokoladen, Baileys, vaniljesukker og salt og rør godt sammen. Avkjøl litt før du heller fudgen over Brownies-kaken.
Sett kaken i kjøleskapet og la den stå der i minimum 2 timer før du tar av kakeringen og serverer.
Skogsbærcoulis:
400 g frosne skogsbær
100 g sukker
1/2 dl vann
Saften av 1/2 lime
Kok opp og la det småkoke i ca. 5 min. Press blandingen gjennom en sikt og avkjøl.
Briocheburgerbrød er saftige og luftige burgerbrød, som er supre som ferske, men også egner seg til frysing. Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp, ved å tilsette gulrotjuice. Denne oppskriften gir 16 burgerbrød.
1 kg hvetemel
100 g smeltet smør
1 pk gjær
3 egg
3 dl gulrotjuice
2 ss sukker
1 dl melk
Elt alt godt sammen i ca. 15 min. Sjekk om det behøves mer mel eller melk. Deigen skal kunne bakes ut, men være ganske fuktig. La det heve med klede over, i min. 1 time, til deigen har dobbel størrelse. Bak ut burgerbrød i ønsket størrelse og legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir.
La brødene heve under klede i min. 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca. 15 minutter, til de har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.
Briocheburgerbrød
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grønn ertesuppe er en deilig tradisjonsrett og kan brukes til både middag, lunsj og nattmat. Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned halvparten til senere bruk.
Dag 1: Legg ertene i vann over natta. Dag 2: Legg svineknoker i en kjele og dekk dem med vann. Kok opp og skum av. Hell vannet av ertene og legg dem i kjelen, sammen med knokene, løk og sellerirøtter. Tilsett pepper, noen kvister timian og laurbærblader. La det småkoke i noen timer, minimum to. Ta opp knokene, skjær av kjøttet og skjær det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett gulrøtter og purre. La alt koke i 20 minutter til, til grønnsakene er kokt. Ta ut beina og server grønn ertesuppe med godt flatbrød.
Suppen blir enda bedre ved oppvarming.
Grønn ertesuppe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjør melonlikør, blå curacao, Cointreau, appelsinjuice og ananasjuice sammen med isbiter i en blender, til en skummende drink. Hell over i glass og pynt med en liten appelsinskive og et cocktailbær.
Island affair
Du finner flere spennende og varierte drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pepián de pollo er en tradisjonell og smaksrik kyllingrett som er en fusjon av matkutur fra Spania og Mayaene. Den nøtteaktige smaken på denne retten kommer fra gresskarkjerner og sesamfrø, som blir ristet i tørr panne og malt til pulver. De bruker også chili (pasa/pasilla og guaque/guajillo) som det ikke er så enkelt å få tak i Norge, så jeg har erstattet dem med grønn og rød chili og du kan gjøre retten sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 hel kylling 2 kg, kuttet i serveringsstykker, ev 1 kg kylling lårfilet
1 ltr. vann eller mer, så det dekker kyllingbitene
2 ts salt
5 tomater, delt i 2, frø og stilk fjernet
1 rød chili, frø og stilk fjernet
1 grønn chili, frø og stilk fjernet
2,5 dl sesamfrø
2,5 dl gresskarkjerner
1 løk, delt i strimler
2,5 cm kanelstang
1/4 ts tørket achiote (fargestoff, kan utelates)
1,5 dl koriander, spar noen blader til pynt
2 maistortillas
1 pose frossen bønnemiks, ev. diverse bønner fra boks, godt skylt og avrent
Fremgangsmåte:
Legg tomater, chili og løk på et bakeark og sett i ovnen på 200 grader til det er godt brunet og tomatene har falt sammen.
Legg kyllingbitene i en kjele, dekk så vidt med vann og la den småkoke med salt i 30 minutter. Skum av og kast skummet som legger seg på toppen. Løft ut kyllingen og legg den kaldt til den skal brukes. Spar på kokevannet, som skal brukes i sausen.
Brun maistortilla på begge sider i en tørr stekepanne, legg dem over i en skål og hell bittelitt vann over for å fukte dem.
Rist kanelstangen, gresskarfrøene og sesamfrøene hver for seg i den samme tørre stekepanne til de har fått litt farge. Gresskarfrø spretter når de er ferdig ristet. Kjør frøene og kanelstangen til fint pulver i en krydderkvern eller foodprosessor.
Kjør tomater, chili, løk, frø- og krydderblanding i foodprosessoren. Tilsett achiote, koriander og en halv teskje salt og kjør den til en jevn paste. Tilsett ristede maistortillas og 9 dl av kokevannet til kyllingen og kjør blandingen til en jevn saus.
Hell sausen over i kjelen, kok langsomt opp. Tilsett kyllingen og la det småkoke på svak varme i 15 minutter eller lenger til sausen er veldig tykk og får en dypere farge.
Rør inn bønnemiksen og la det koke ett par minutter, før du drysser over litt koriander og serverer med ris, kokt etter anvisning på pakken og skiver med fersk avokado.
Pepián de pollo
Du finner flere spennende oppskrifter fra hele verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Del kjøttet i terninger og bland det med sausen i en bolle. La gjerne kjøttet ligge i marinaden over natten, men i hvert fall mens pizzabunnen hever.
Bunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.
Montering:
Kjøttblandingen
1 rødløk i strimler
1 paprika i strimler, gjerne to forskjellige farger
50 g shitakesopp i skiver
100 g mozzarella i terninger, du får kjøp ferdig i poser
100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Legg på kjøttblandingen. Dryss på ost, legg på paprika, sopp og løk. Stek i ovnen på full guffe, til osten er gyllen og bunnen stekt.
Legg på korianderblader etter steking.
Tips:
Det smaker godt med kimchi til og du får kjøpt det i assorterte dagligvarer, eller du finner oppskrift på en velsmakende hurtigvariant her.
Koreansk BBQ-pizza
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asiatisk chimichurri er en deilig urtesaus, som passer til både kjøtt og fisk. Chimichurri er egentlig en saus som brukes i Sør- og Mellom-Amerika, men denne varianten er tilpasset det sør-øst-asiatiske kjøkken. Thaibasilikum får du kjøpt i asiatiske butikker.
1 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 ss ingefær
1 grønn chili
1,5 ss risvineddik
1 ts fishsauce
1 neve bladpersille inkl. stilker
3 vårløk
1 neve koriander inkl. stilker
1 neve thaibasilikum
2 dl olivenolje
1 ss sesamolje
Salt og pepper
Grovhakk de store ingrediensene og kjør alt til en fin saus i en blender, eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Asiatisk chimichurri
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.